Autoritatile sanitare vasluiene au facut-o de oaie: MINCINOSII

duminică, 27 septembrie 2009, 19:48
4 MIN
 Autoritatile sanitare vasluiene au facut-o de oaie: MINCINOSII

In editia din 21 septembrie scriam ca in localitatea Rediu, suburbie a municipiului Vaslui, localnicii se imbolnavesc pe capete de hepatita. Atunci, sefa Sectiei de Boli Infectioase de la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, Otilia Balanescu spunea: "Cred ca la Rediu este un focar de hepatita A. Ne-am mai confruntat cu o situatie asemanatoare in vara acestui an, la Osesti. Noi am anuntat atunci DSP (Directia de Sanatate Publica – n.r.) si focarul a fost stins. Si in cazul de la Rediu am anuntat DSP".

A doua zi, ea s-a intors la 180 de grade, spunand ca nu ar fi declarat niciodata asa ceva si ca zece ar fi fost cifra totala a cazurilor de hepatita A internate in sectie, iar aceste cazuri sunt din mai multe localitati, nu dintr-una singura. Conducerea spitalului, prin directorul medical Carmen Rotaru, a dezminitit informatiile privind focarul de hepatita.

Seful Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui, Andrei Barbau, a cerut o informare spitalului prin care solicita situatia cazurilor de hepatita A prezente in sectie. Intr-o adresa datata 22 septembrie, trimisa conducerii spitalului si DSP Vaslui, Otilia Balanescu declara, pe propria raspundere, ca la momentul intocmirii documentului, in Sectia de Boli Infectioase sunt internate patru persoane cu hepatita A, doua dintre ele fiind din Rediu, una din satul Teisoru, comuna Puscasi si una din comuna Osesti.

Cat de reale erau aceste date? Conform unor informatii primite de la surse demne de incredere din interiorul sectiei, marti, 22 septembrie, acolo erau internati trei copilasi din Rediu si unul din Brodoc. Miercuri s-a prezentat la spital inca un caz de la Rediu suspect de hepatita de tip A. Asadar, la momentul intocmirii documentului in care medicul Otilia Balanescu declara pe propria-i raspundere ca nu are decat doua cazuri din Rediu, erau, de fapt, trei. Adica destule cat sa se declare focar de hepatita la Rediu, numai ca acest lucru nu s-a intamplat. Mai mult, trei din cele patru cazuri din suburbie veneau din aceeasi colectivitate, mai exact de la locuintele sociale. Insa nimeni nu a facut nimic, sustinand in continuare ca situatia nu este nici pe departe asa cum am descris-o noi. 

Lipsa de reactie

In momentul in care conducerea DSP Vaslui ne-a spus despre raportul primit de la medicul Otilia Balanescu, in care se vorbea despre doar doua cazuri la Rediu, le-am prezentat date exacte despre cei trei bolnavi de hepatita A din aceeasi localitate. Am sesizat DSP despre starea celor trei incepand de la momentul internarii, pana marti, 22 septembrie, la orele pranzului. Insa nimeni nu a facut nimic, in timp ce parintii altor copii din Rediu, care nu contactasera inca virusul hepatic de tip A ne sunau la redactie si ne rugau sa-i ajutam. Mai exact, ei cereau ca DSP sa vina si sa demareze campania de vaccinare, pentru a stinge focarul.

In ciuda informatiilor exacte pe care le-am prezentat conducerii DSP, nimeni de la aceasta institutie nu s-a deplasat la Sectia de Infectioase sa vada daca spusele noastre se probeaza. Toata lumea, inclusiv conducerea spitalului, a luat de bun raportul Otiliei Balanescu, care, spun ei, "n-avea niciun interes sa minta".

De fapt, ar fi avut tot interesul din lume. Si ea, si directorul medical, si cei de la DSP. Un focar de hepatita tip A ar fi demonstrat ca activitatea profilactica in zona respectiva este sub nivelul zero. Activitate de preventie trebuie sa faca si medicii de familie, si cadrele de la spital si chiar si unele cadre de la DSP. Si cum nu s-a facut, dupa cum s-ar fi vazut in cazul declararii unui focar, cineva ar fi trebuit sa plateasca. In ce mod? Ar fi pierdut, probabil, salariul de merit pe cateva luni, ca sa nu mai vorbim chiar de posibilitatea demiterii, in contextul schimbarilor politice. Iata, asadar, care este pretul sanatatii oamenilor din suburbia Rediu.

Pana la urma, este sau nu focar la Rediu? Raspunsul este simplu, daca tinem cont de faptul ca, la sfarsitul saptamanii trecute, DSP a demarat campania de vaccinare impotriva virusului hepatic A in suburbia cu pricina. Oficial, nu este focar, pentru ca, dupa cum spuneau sefii sanatatii, este nevoie de trei cazuri confirmate pentru a declara existenta unui focar, iar ei nu au decat doua, conform raportului Otiliei Balanescu. Deci daca nu este focar, de ce vaccineaza? Asa, doar ca sa nu expire vaccinul aflat pe stoc?

Iata, asadar, cine se ocupa de sanatatea noastra. Daca pentru noi este nepretuita, pentru ei nu face nicio para chioara. Important este doar sa dea bine in statistici si in ochii celor mai mari.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii