Dosarul biletelor de tratament, restituit la Parchet: Sentinta soc

joi, 15 octombrie 2009, 19:58
4 MIN
 Dosarul biletelor de tratament, restituit la Parchet: Sentinta soc

Un dosar ce se anunta de rasunet s-a terminat ieri la Tribunalul Vaslui intr-un mod lamentabil. Judecatorii au decis restituirea la Parchetul de pe Langa Tribunalul Vaslui in vederea refacerii materialului de urmarire penala si a rechizitoriului dosarului in care doua foste angajate de la Casa Judeteana de Pensii Vaslui, Ticuta Botescu si Angelica Ungureanu, impreuna cu un medic de familie din Vaslui, Violeta Stoica, au fost trimise in judecata pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Sentinta data ieri de judecatorii Tribunalului o mentine pe cea data in luna aprilie la Judecatorie. Atunci, judecatorii instantei inferioare au dispus restituirea dosarului la procuror, pe motiv ca inculpatelor le-au fost incalcate anumite drepturi la aparare si ca anumite proceduri din ancheta au fost nelegale. Procurorii au atacat atunci sentinta, motivand si argumentand ca nu sunt motive pentru refacerea urmaririi penale. Desi anchetatorii sperau ca la Tribunal sentinta sa fie rasturnata si sa se dispuna judecarea celor trei inculpate, castig de cauza au avut tot acestea. Prin avocatii lor, cele doua angjate de la Pensii au sustinut ca nu ele sunt vinovatele de drept in acest caz, ca au fost doar complici, iar procurorii nu ar fi tinut cont de acest lucru.

"Doamna presedinta, asta e ancheta? Nu trimiti in judecata autorii, ci doar complicii?", se intreba, ieri, retoric, avocatul Danielei Ungureanu, in fata instantei. Acesta a mai precizat ca unul dintre martorii audiati in acest dosar a declarat procurorilor ca a oferit biletele de tratament cuvenite matusii sale cuiva important din conducerea judetului, fara insa a-i divulga numele. In aceste conditii, in opinia avocatilor, in acest dosar fie nu s-a vrut tragere la raspundere a adevaratilor vinovati, fie in mod voit s-au facut greseli pe parcursul anchetei.

Indiferent cine sunt vinovatii cu adevarat in acest caz, indiferent daca procurorii sau judecatorii au dreptate in pronuntarea sentintei, cert este ca timp de patru ani, cat a durat ancheta, s-a muncit si s-au cheltuit banii statului degeaba.

Ce este mai grav, probabil acesta a si fost scopul urmarit, faptele se vor prescrie si nimeni nu va mai putea fi tras la raspundere. Si asta pentru ca reluarea urmaririi penale intr-un dosar care cuprinde nu mai putin de 36 de volume, in care numai rechizitoriu contine 122 de pagini, presupune alti ani de ancheta.

Procurorul care a instrumentat acest caz, Alice Ruja, nu a dorit sa comenteze, considerand ca o sentinta trebuie respectata si atat. Amaraciunea anilor de munca inutila s-a putut citi in glasul procurorului, care considera in momentul trimiterii in judecata a dosarului ca si-a facut treaba.

Cum s-au facut smenurile cu biletele pensionarilor

Cele doua angajate de la Casa de Pensii Vaslui au fost trimise in judecata dupa ce s-a constatat ca, intre 2002 si 2004, au completat in fals cereri pentru obtinerea de bilete de tratament in numele pensionarilor. Doctorita Valerica Stoica, la randul ei, a fost trimis in judecata fiind acuzata ca a eliberat nu mai putin de 63 de adeverinte medicale false unor pensionari pe care nici macar nu i-a vazut vreodata. In acelasi dosar, au fost urmariti penal peste 30 de medici din judet care, de asemenea, au eliberat adeverinte medicale false. Avand in vedere ca faptele acestora nu reprezinta pericol social, fiind vorba de un numar mult mai mic de adeverinte eliberate, iar cei cercetati nu aveau antecendente penale, procurorul de caz a dispus scoaterea lor de sub urmarire penala, insa i-a amendat administrativ, in baza celebrului articol 18 indice 1. In dosar, procurorii au identificat 311 bilete de tratament emise pe numele unor pensionari, dar de care au beneficiat cu totul alte persoane. Pe parcursul urmaririi penale, au fost descoperite alte 139 de bilete de care au beneficiat alte persoane decat titularii de drept. Acestea au fost disjunse, procurorii efectuand cercetari separat intr-un alt dosar ce se afla inca in lucru.

Modul in care se faceau smenurile cu biletele de tratament ale pensionarilor era extrem de simplu. Functionarii luau documentele din arhiva Casei Judetene de Pensii, iar adeverinta medicala, necesara pentru plecarea la tratament, era adusa de cel care beneficia in mod real de concediu. Acesta primea numele pensionarilor de la functionarii de la Pensii, iar adeverintele erau eliberate de medici pe numele titularilor de drept. O parte dintre functionarii anchetati au recunoscut ca au completat in fals, in numele pensionarilor, cererile pentru eliberarea biletelor de tratament, la comanda conducerii de atunci, mai exact a directorului Calin Popescu. Altii insa au sustinut ca au completat cererile la rugamintea pensionarilor, numai ca, in timpul audierilor, batranii respectivi aveau sa le spuna anchetatorilor ca in viata lor nu au mers intr-o statiune si ca nici nu au facut cereri pentru a primi bilete de tratament. La inceputul anilor 2000, plecatul in concediu pe biletele pensionarilor era o practica. Majoritatea angajatilor de la Pensii completau dosarele fara stirea pensionarilor, ulterior biletele fie erau impartite cunostintelor, fie pur si simplu erau scoase la vanzare.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii