Medicina de urgenta practicata la Vaslui ne poate costa oricand viata: Salvati prin radio

marți, 15 septembrie 2009, 19:25
3 MIN
 Medicina de urgenta practicata la Vaslui ne poate costa oricand viata: Salvati prin radio

Aceasta procedura a fost inventata si impusa de minister, care ignora faptul ca in lupta cu moartea secundele sunt extrem de importante si ca un medic aflat la fata locului ar putea rezolva mult mai bine si mai repede problema. Pentru a combate deficitul de cadre superioare, oficialii Serviciului de Ambulanta Vaslui nu vad decat doua solutii: "ori ii platim cum se cuvine, ori asteptam sa se reinfiinteze KGB-ul si ii tinem legati aici!"

 

La Serviciul de Ambulanta al Judetului (SAJ) Vaslui, schema de personal medical este departe de a fi completa. Daca in ceea ce priveste cadrele medii situatia nu e nici roza, dar nici neagra, in cazul medicilor e de-a dreptul dramatica. Din cele 17 posturi de cadre superioare prevazute in organigrama SAJ, sunt ocupate doar noua. Concret, sunt sase medici la statia de ambulanta Vaslui (din care doi sunt in concediu prenatal, respectiv de crestere a copilului), doi la Husi si unul la Barlad. De mentionat ca la statiile de ambulanta din Negresti si Murgeni nu exista nici macar un medic. Asa se face ca la solicitari merg cel mai des asistentii medicali.

Ce se intampla, insa, cand pacientul care face obiectul solicitarii are o afectiune grava, care depasestele atributiile si nivelul de pregatire al unui cadru mediu? Potrivit unui protocol transpus in Ordinul 1092/2006, se stabileste conexiunea radio intre autosanitara (ca doar avem ambulante performante!) si centrala SAJ, urmand ca medicul de pe centrala sa coordononeze prin radio cadrul mediu de pe masina. Asa se face ca, pana la spital, unde sunt medici, asistentii pot ajunge sa execute adevarate proceduri chirurgicale pentru care nu au pregatire atestata. Dar acest aspect este mai putin relevant. Sa presupunem ca, chiar daca nu au pregatirea teoretica necesara, asistentii au experienta in executarea manevrelor complicate. Problema apare, insa, atunci cand intre indicatiile medicului de pe centrala si executiile asistentului se pierd secunde pretioase, care de multe ori pot conduce la decesul pacientului. Numai ca ministerul nu pare sa fie constient de acest lucru.  

Sistemul medicinei de urgenta sufera din radacini

Conform normativului mentionat, intrat in vigoare la finele anului 2006, asistentii medicali nu mai au voie sa administreze cel mai des utilizat medicament in cazul stopului respirator: atropina. De asemenea, ei trebuie sa ceara prin telefon sau statie radio avizul medicului daca vor sa faca o injectie de calciu intravenos unui pacient. Printre injectabilele interzise se numara hemisuccinatul, care se adminmistreaza pacientilor intrati in soc anafilactic. Uneori, administrarea atropinei, a calciului sau a hemisuccinatului cu o intarziere de cateva secunde, cat ar dura primirea avizului de la medic, poate conduce inevitabil la deces.

Pe de alta parte, ministerul se contrazice singur, acelasi Ordin spunand foarte clar ca asistentul medical poate folosi absolut orice practica considera de cuviinta, atata vreme cat o face cu buna intentie. Aceasta din urma conditie il exonereaza de raspunderea civila sau penala in cazul unei greseli care s-ar putea dovedi fatala. Inca o data, mai-marii sistemului sanitar arata ca ii doare-n tenisi de contribuabili, sau, daca vreti, de alegatori.  

De ce nu avem medici?

Conform oficialilor SAJ Vaslui, lipsa acuta de medici cu care se confrunta statiile de ambulanta din judet se datoreaza in exclusivitate salariilor din sistemul medicinei de urgenta. Pentru o ora de garda, un medic primeste 2,5 lei.

"Am fost la Iasi si am adus doi medici, dar nu au stat. Se castiga putin si de asta. Daca pentru garzile dintr-o luna au castigat 150 de lei, pentru ce sa stea?!",  spune Dan Filibiu, seful SJA Vaslui.

In cazul unui medic care vrea sa se angajeze la SAJ, salariul sau, stabilit prin grila impusa de minister, ajunge la putin peste 600 de lei, la care se adauga sporurile. Putin, spun reprezentantii SAJ Vaslui, care cred ca singura solutie de a-i tine pe medici la ambulanta ar fi "sa asteptam sa se reinfiinteze KGB-ul si ii tinem legati aici!".

Se vede treaba, Ministerul Sanatatii este decis sa nu investeasca in medici pentru urgente. Pe de alta parte insa, investeste in ambulante. Nu ar fi rau acest lucru daca ar avea si cine sa le foloseasca. La SAJ Vaslui exista autosanitare care au venit in urma cu doi ani, noi-noute, si care nu au mers nici macar la o urgenta. Asta pentru ca nu exista medici care sa foloseasca aparatura medicala de pe ele.

In concluzie, medicina de urgenta impusa de minister la Vaslui ne poate costa viata.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii