Bun si-un punct!

Subtitlu

duminică, 20 aprilie 2008, 20:57
6 MIN
 Bun si-un punct!

Vaslui: Haisan – P. Jovanovic, Buhus, Andronic, Luz – Ljubinkovic, N’Doyé, Balace (’62 – Zmeu) – Gheorghiu, Matei (’74 Bukvic), S. Frunza (’79 – Buhaescu). Antrenor: Emil Sandoi.

Poli: Branet – Homei, Onut, L. Munteanu, Pecnik – Milea – Sfirlea, Bersnjak (’84 – Straton), Naidin (’89 – Kalai), Paruolo (’46 – Buta) – Cristea. Antrenor: Ionut Popa

Cartonase galbene: N’Doyé, Gheorghiu – Paruolo, Cristea.

Arbitri: Alexandru Deaconu (Bucuresti); Miklos Nagy (Cluj); Horea Bochis (Cluj).

Titlul "Ziarului de Iasi" dat avancronicii partidei de simbata, "Vasluiul arde in flacari", a fost acoperit din plin de fapte. Din pacate, nu in sensul figurat, asa cum era de dorit, cu referire la calitatea fotbalului, ci la propriu, peluza unde a stat galeria Politehnicii fiind incendiata pe final!

Pe teren insa, vilvataile fotbalistice au fost rare. Astfel, in primul act doar loviturile libere semnate de Ciobanu (’12), Paruolo (’17), ambele anihilate de Haisan, si Gheorghiu (’33 – pe linga poarta) au colorat pal o partida in care gazdele nu au fost in stare sa trimita decit un "telefon" pe spatiul portii, Matei fiind "apelantul", cu doua minute inainte de pauza.

Ca si in prima repriza, Poli a inceput mai bine a doua jumatate a meciul, Bersnjak fiind blocat de Buhus in minutul 46. Apoi, gazdele au schimbat cursul jocului, Ljubinkovic (’63 – incercare ratata de reluare cu capul din 6 metri) si Frunza ("transformare rugbistica" din pozitie buna, in minutul 65) dind ceva sperante "galben-verzilor". Cele mai mari ocazii ale unui meci lipsit de spectacol au aparut abia in ultimele 10 minute. Mai intii Lucian Munteanu, liber in careu, a reluat cu capul pe linga poarta, pentru ca in minutul 87 Branet sa intervina salvator la lovitura de cap trimisa de Ljubinkovic din apropiere.

Astfel, duelul Vaslui – Iasi s-a incheiat alb, conform cu aspectul jocului, Politehnica raminind neinvinsa in duelurile disputate in prima liga pe terenul vecinilor de la sud.

Vasluiul a cerut trei penaltiuri!

Lipsit de personalitate, Alexandru Deaconu a strunit greu un meci in care nervii au fost prezenti din plin, arbitrul avind mai multe erori in ceea ce priveste aprecierea fazelor si, mai ales, in luarea masurilor disciplinare.

In ceea ce priveste fazele derulate in suprafetele de pedeapsa, au existat trei momente in care gazdele au cerut penalty, toate "cererile" fiind respinse: in minutul 52, la un presupus hent al lui Munteanu, in minutul 59, dupa un duel Matei – Ciobanu si in minutul 88, la o actiune a lui Gheorghiu in fata lui Ciobanu.

Daca in privinta primelor doua faze nu exista nici un temei privind acordarea unor lovituri de pedeapsa, faza de pe finalul partidei este de genul celor care depinde de interpretarea personala a arbitrului, care poate fie sa acorde penalty, fie sa lase jocul sa curga, in functie de modul in care este cintarita intensitatea contactului dintre jucatori.

Peluza vasluiana incendiata!

Asa cum era de asteptat, cele doua galerii au incercat sa se rafuiasca. Din fericire, interventiile rapide ale fortelor de ordine au facut ca evenimentele sa nu degenereze. Din repertoriul celor doua grupuri de sustinatori au facut parte scandarile obscene, incercarile de "capturare" ale bannerelor "adverse", afisajele ironice, aruncari de obiecte si incercari de escaladare ale gardurilor care le separau.

Pe final, galeria Politehnicii si-a dat iarasi in petec, aprinzind un foc in peluza in care a stat. Interventia pompierilor a avut efecte rapide insa, focul fiind stins repede iar fumul dens ce incepuse sa apara pe teren dispersindu-se, jocul nefiind astfel intrerupt. Presedintele iesean, Sorin Boca, nu s-a aratat prea afectat, spunind ca "vom plati cele zece scaune deterioate de suporteri".

Antrenorii au cuvintul

Emil Sandoi: "In jocul nostru s-a vazut o schimbare la fata. I-am felicitat pe jucatori pentru atitudinea pozitiva aratata, nu si pentru rezultat. Evolutia de astazi ne da sperante pentru viitor si ma face sa sper ca am trecut peste pasa proasta in care ne aflam. Nu am reusit sa cistigam pentru ca nu am avut inspiratie la finalizare dar si pentru ca nu am avut un dram de noroc".

Ionut Popa: "Nu sint multumit nici de rezultat, nici de joc. Asa cum Ceahlaul a cistigat aici, trebuia sa o facem si noi. Daca momentul de aparare l-am jucat bine, momentul de atac a lasat de dorit. S-a simtit lipsa lui Bilba. Punctul acesta nu ne ajuta prea mult, mai ales daca ne uitam la rezultatele altor echipe".

Porumboiu l-a facut praf pe Deaconu

Daca Ionut Popa a spus despre arbitraj ca a fost "excelent", cerindu-i chiar scuze asistentului Nagy, cu care a avut un conflict mai vechi, finantatorul Vasluiului, Adrian Porumboiu l-a facut cu ou si cu otet pe Deaconu: "Cind jucam si noi bine, vine arbitrul telecomanda si nu ne lasa sa cistigam! Nu ma refer doar la faza in care Gheorghiu a fost faultat in careu ci la intreaga maniera. Am crezut ca omul mai greseste, insa m-am inselat: el nu executa decit comenzi. Din pacate mi-am adus si eu contributia la ascensiunea lui, sustinindu-i promovarea in lotul B cind eram vicepresedinte la Comisia de Arbitri. E un arbitru kamikaze. Daca era 1-0 pentru noi era in stare sa opreasca jocul si sa spuna ca focul care s-a aprins a fost pus de galeria Vasluiului. Bine ca nu s-a aruncat cu un cocolos de hirtie, ca oprea jocul! Comisiile sa ma cheme sa judece declaratiile mele dupa ce il vor scoate din arbitraj!".

Porumboiu a insinuat si ca Deaconu e protejat de observatorul Dan Petrescu. "Cind i-am spus fostului meu coleg de arbitraj Dan Petrescu despre nemultumirile mele, mi-a dat dreptate. Iar cind l-am intrebat ce nota ii pune, a sarit ca ars. Cu siguranta ii va da nota buna. Lucreaza doar in echipa! Daca eu eram observator, ii spuneam arbitrului sa-si puna ecusonul FIFA in smoala si sa-si dea foc la echipament!" a spus fostul arbitru vasluian.

"Misto la oficiala"

^ Suspendat, Ionut Popa a stat intr-o loja rezervata oaspetilor. Tehnicianul a spus ca s-a simtit bine la Vaslui: "A fost misto! Am baut cafele, am mincat, m-au tratat foarte bine. E mai bine decit pe banca".

^ Tehnicianul a incercat la final sa diminueze incidentele din tribune: "Fara incidente nu merge. Apare adrenalina, iti fierbe putin singele. Asa e frumos!" a glumit Popa.

^ Finantatorul gazdelor, Adrian Porumboiu, a insinuat un lucru grav la final: "Iasul trebuia sa cistige astazi pentru ca punctele sa ajunga apoi in alta parte!" Replica ieseana a venit din partea lui Sorin Boca: "Declaratia d-lui Porumboiu trebuia sa vina dupa meciul pierdut in fata Ceahlaului"

^ Porumboiu a mai anuntat si ca isi va premia jucatorii ca pentru o victorie: "I-am felicitat pe baieti la final si le-am spus ca le voi achita prima de victorie integral, pentru ca nu au nici o vina in ratarea succesului. Bine, nu toti 11 au jucat bine, insa jocul m-a multumit".

^ La finalul partidei, cu prilejul inaugurarii instalatiei de iluminat nocturn a arenei vasluiene, s-a organizat un concert la care au participat trupele Fuego si Heaven.

^ Buhus si Haisan au fost la un pas sa se incaiere in minutul 64, cei doi jucatori ai gazdelor certindu-se serios pe gazon.

^ Ionut Popa a sustinut ca Deaconu nu trebuia decorat de Presedintia Romaniei dupa partida Rapid – Steaua: "El si-a facut doar datoria, iar decoratiile nu se acorda pentru lucruri normale. Pai mie cite medalii ar trebui sa mi se dea pentru cite am facut la Iasi?". Tehnicianul iesean a mai atacat voalat unele rezultate dubioase aparute in Liga I: "Apar echipe care s-au pastrat pina acum si, deodata,  zboara ca un pui de pasare de 2-3 luni!".

Riscam suspendarea!

Fostul patron si conducator al Politehnicii Iasi, Pavel Hodea, in prezent observator federal, a declarat ieri, in emisiunea "Sport Show" de la la Pro TV Iasi, ca gruparea din Copou risca sanctiuni importante ca urmare a comportamentului suporterilor la Vaslui: "Totul depinde de raportul observatorului. Daca acesta incrimineaza Politehnica, regulamentul prevede, pe linga amenzi, sanctiuni care pot ajunge la disputarea jocurilor de acasa cu portile inchise sau suspendarea terenului, mai ales ca Iasul are deja un avertisment, primit dupa meciul de la Buzau".

Cu privire la acest subiect, Ionut Popa a spus, in aceeasi emisiune, ca "daca jucam cu Mioveniul fara spectatori va fi vai si amar, pentru ca Poli e o echipa de moral. Nu stiu ce i-a apucat pe acei spectatori la sfirsit, pentru ca au fost cuminti pina atunci. Totusi, nu cred ca se va ajunge sa fim iarasi sanctionati".

Antrenorul Politehnicii a mai afirmat ca, in conditiile in care nu poate conta pe Cristea, suspendat, iar Bilba si Palimaru sint incerti, s-ar multumi si cu o remiza in meciul de miercuri cu Dacia Mioveni.

Comentarii