Buturuga mica nu este la Braila

sâmbătă, 31 octombrie 1998, 00:00
4 MIN
 Buturuga mica nu este la Braila

Dupa prima mansa a derbiului promovarii pe prima scena a rugbiului romanesc, Politehnica Agronomia Iasi are o sarcina mult mai usoara in penultima etapa din tur, urmind a intilni astazi la Braila echipa Tracon, penultima clasata in serie. Daca acceptam ideea unei curse in doi pentru promovare, ne dam usor seama ca echipa ieseana nu a pierdut prea mult cedind la Suceava la o diferenta de doar un punct. In fond, marea revansa din primavara va avea loc la Iasi, iar studentii au sansa sa se impuna la un scor mai mare decit acel 5-6 din Cetatea de Scaun, diferenta destul de rara in rugby. Dar, pina atunci, e primordial ca echipa noastra sa aiba un traseu de regularitate, pentru a nu pierde si alte puncte pe drum. Daca la Braila nu credem ca poate fi vorba de asa ceva, mai ales datorita valorii net superioare a rugbistilor nostri, cu totul altfel sta treaba in legatura cu "prietenii" suceveni, care au un meci infernal la Giurgiu. Invinsa in etapa trecuta la Mangalia, pentru echipa dunareana victoria este singura sansa de a spera ca va putea sparge tandemul moldovenesc ce si-a asumat sarcina promovarii. Iar pentru o fosta prim-divizionara, ar fi o mare rusine sa iasa din cartile luptei pentru suprematie cind nici macar turul nu s-a incheiat. Daca va cistiga toate meciurile pe care le mai are de disputat, Consig poate reveni in Divizia Nationala. Calculele sint pur teoretice, pentru ca nu vedem cum giurgiuvenii ar putea sa cistige la Iasi, in ultima etapa a turului. O victorie a lor in meciul de astazi, ar readuce Iasul si Suceava la egalitate de puncte.
Antrenorul principal al Politehnicii Agronomia, Costel Verives, priveste deja peste meciul cu brailenii: "Avem in idee sa mai aducem niste jucatori la Iasi. Grigoriu, un jucator de baza la Rulmentul Birlad, si-a manifestat intentia de a se transfera la noi. A auzit lumea ca se misca treaba si aici, iar faptul ca Iasul este un puternic centru universitar reprezinta un alt avantaj important. Toti jucatorii se angajeaza extraordinar la efort si asteptam deja meciul cu Consig Giurgiu". Ca un amanunt picant, sa spunem ca a inceput sa se pregateasca cu echipa un fost baschetbalist de la CSS Unirea. In virsta de 19 ani, Arghire masoara 2.19 metri, fiind cel mai inalt rugbist din curtea Politehnicii Agronomia. Antrenorii sint multumiti de el si spun ca daca se va pregati cu seriozitate, ar putea prinde echipa. Echipa ieseana ar putea incepe meciul de astazi in urmatoarea alcatuire: Colta, Dobre, Afrasinei, Budisteanu, Bas, Cojocaru, Ciubotaru, Matievschi, Costache, Cazacu, Luca, Manole, Cuzic, Saramet, Hordila.
Lasind la o parte orice calcule, un lucru e cert: daca echipa ieseana va reusi sa treaca peste infringerea nemeritata de simbata trecuta, va face praf si pulbere din braileni. Surpriza, insa, o asteptam la Giurgiu!
Rezultate, etapa a VII-a: Callatis Daewoo Mangalia – Consig Giurgiu 8-3, I.T. Constanta – S.N.Oltenita 24-3, CSM Eldoforest Suceava – Poli Agronomia 6-5, CSU Rapid Galati – Rulmentul Alexandria 5-0 (neprezentare), Milcovul Focsani – R.C. Tracon Braila 50-19. (Daniel SIMION)
Clasament
1.CSM Suceava 7 7 0 0 465-44 21p
2.Poli Agronomia 7 6 0 1 291-56 19
3.Consig Giurgiu 7 5 0 2 207-44 16*
4.Rapid Galati 7 4 0 3 93-245 15
5.Callatis Daewoo 7 3 0 4 144-151 13
6.Milcovul Focsani 7 3 0 4 137-200 13
7.Rulmentul Alex. 7 3 0 4 67-135 12*
8.S.N.Oltenita 7 1 0 6 76-259 9
9.Tracon Braila 7 1 0 6 98-287 9
10.I.T. Constanta 7 1 0 6 56-238 7**
*echipe penalizate cu un punct
**echipa penalizata cu doua puncte
Nu uitati cine v-a facut campioane!
Cu mai putin de o luna in urma, iesencele si bacauancele s-au aflat fata in fata, in turul al doilea al Cupei Romaniei, impartindu-si victoriile la scoruri identice: Universitatea a cistigat la Bacau cu 3-1, iar Penicilina pe propriul teren tot cu 3-1. Finalmente, jucatoarele antrenate de Florin Grapa au obtinut calificarea in semifinale, dar evolutia iesencelor din meciul retur a fost una excelenta si am subliniat acest lucru la vremea respectiva.
Astazi datele problemei se schimba, pentru ca este vorba de un meci de campionat, in care doar victoria conteaza, nu si scorul. Bacauancele, aureolate de titlul de campioane in sezonul trecut, pornesc din pozitia de favorite, mai ales daca tinem cont ca ele nu au pierdut nici un meci in actualul campionat. Melania Rusei si colegele sale au cistigat cu 3-2 la Piatra Neamt si Braila, iar pe propriul teren au trecut cu 3-0 de Dacia Pitesti si Universitatea Cluj, asa ca vin la Iasi cu intentia declarata de a invinge.
In ceea ce le priveste pe fetele noastre, ele nu pot avea decit acelasi tel, dorind sa se revanseze dupa prestatia mediocra din etapa trecuta, cind aau cedat cu 0-3 pe terenul lui Dinamo. Tatiana Popa si mai tinerele sale colege s-au convins la meciul de Cupa ca victoria asupra campioanelor nu este chiar o utopie si vor incerca sa repete isprava si astazi. Trebuie sa mai amintim doar ca in trecuta editie de campionat, bacauancele au cistigat toate cele patru partide disputate in compania Penicilinei, dar ele nu trebuie sa uite ca un succes al iesencelor in fata Rapidului, in play-off, le-a facut practic campioane! Fata de sezonul trecut, Universitatea le-a pierdut pe Cristina Schragner si Laura Halus, aducind-o pe Mirela Cososchi, de la Braila. Cea de-a doua achizitie a lui Florin Grapa din aceasta vara, ex-ieseanca Sorina Marian, nu va putea evolua in meciul de astazi, ea nefiind complet refacuta dupa o accidentare mai veche.
Echipele probabile de inceput pentru meciul de azi:
Penicilina: Ruxandoiu, A. Popa, Formagiu, Dochia, T. Popa, Cotoranu.
Universitatea: Ichim, Eperjesi, Rusei, Busu, Cososchi, Stancu.
Din celelalte meciuri ale etapei, ne mai atrag atentia intilnirile Unic Piatra Neamt (locul 12 in clasament) – RATB (6) si Dacia Pitesti (8) – Universitatea Craiova (4), in care deznodamintul e greu de anticipat. In rest, Braiconf Braila (9) – Metal 33 Bucuresti (3), Universitatea Cluj (11) – Rapid (1) si Romradiatoare Brasov (10) – Dinamo (5). (Ion TEODOR)

Comentarii