Cine sint cei care incearca salvarea lui Poli?

joi, 21 octombrie 1999, 23:00
4 MIN
 Cine sint cei care incearca salvarea lui Poli?

Vestea venirii linga FCM Poli a doi patroni ieseni, Costel Radeanu si Ovidiu Fotea a mai adus ceva sperante in sufletul incarcat de tristete a microbistilor ieseni. Faptul ca in trei zile de la investire, cei doi au platit deja din buzunarul lor aproape 40 de milioane de lei pentru rezolvarea unor probleme urgente poate crea impresia ca declaratia "am venit ca sa raminem" nu a fost formala. Pentru ca desi cei doi sint mai vechi sustinatori financiari ai fotbalului iesean despre ei se stiu destul de putine incercam in cele ce urmeaza sa creionam profilul celor care au promis ca vor contribui la salvarea echipei-fanion a Iasului. Dialogul s-a legat usor, datele de mai jos, fiind spuse de ambii patroni.
Noul presedinte, Costel Radeanu este un "Taur" care nu a intrat inca in al treilea deceniu de viata, "pastrindu-se" pentru acest lucru pentru anul viitor in aprilie. Este casatorit de 8 ani cu Carmen, care i-a oferit pina acum doi copii, Robert (7 ani) si Iulia (3 luni), aceasta fiind condusa la baia de la botez de primarul Constantin Simirad. Radeanu a absolvit Liceul Economic 2 si, dupa cinci ani in care a fost ospatar la restaurantul "Unirea", a intrat in afaceri in domeniul comertului. O explozie a afacerilor o cunoaste in 1994 atunci cind se asociaza cu Ovidiu Fotea. Acesta este mai "batrin" cu 5 ani decit Radeanu si, dupa ce s-a nascut in Iasi, a trait 13 ani la Constanta, intorcindu-se in Moldova la 16 ani. Absolvent al liceului "Cuza", dupa ce a lucrat ca merceolog la IMAMUS, a ajuns pina in anul patru al sectiei de Finante Contabilitate insa a renuntat la studii pentru a se dedica afacerilor. Fotea este casatorit de 4 ani cu Mihaela si are o fetita, Madalina (3 ani), in februarie anul viitor asteptindu-l pe al doilea. Cele mai cunoscute societati ale celor doi sint Euromarket (comert en gros), Top Romanta (standuri cu magazine) si Cadilet (magazine fast-food). Profitul de 2,7 miliarde de lei inregistrat anul trecut a plasat firmele celor doi pe locul 3 in topul judetean al societatilor iesene la "sectiunea" servicii.
Pasiunea pentru fotbal vine in ambele cazuri din copilarie. Radeanu a fost coechipier cu Danut Munteanu la Poli, el evoluind si la Liceul Eminescu insa fractura de femur (are si tija metalica in picior) nu i-a permis continuarea activitatii iar Fotea, portar la copiii Farului, a jucat in echipa chiar cu Hagi. Cind rezultatul afacerilor le-a permis, au inceput sa sponsorizeze grupa de juniori a lui Poli pregatita de Marian Moldovan. Astfel, timp de doi ani, Gavrilescu, Onut si compania au fost echipati si ajutati financiar de cei doi patroni care au fost si principalii sponsori ai deplasarii echipei intr-un turneu in Danemarca. In 1997, Radeanu si Fotea au fost si membri in Consiliul de Administratie al lui Poli iar din 1998 au preluat finantarea CFR Citadin. "S-a cheltuit 1,3 miliarde de lei cu aceasta echipa insa nu-mi pare rau pentru ca am ajuns destul de departe. Am cistigat D-ul iesean iar in C, pina acum, am avut un traseu foarte bun, ajungind la un moment chiar pe podium" a spus Radeanu a carui explicatie privind cheltuirea atitor bani cu fotbalul este: "Unii dau pe o pusca 60 de milioane, altii cheltuie averi pe la cazionuri. Pentru orice pasiune se plateste, cheltuielile fiind proportionale cu dimensiunile satisfactiilor. Pasiunea noastra este fotbalul…".
Revenirea la Poli este explicata cu un zimbet de cei doi: "Noi incercam sa-l aducem pe Mihai Alexa linga CFR si el pe noi la Poli. Pina la urma a cistigat el!"Gindurile legate de gruparea din Copou sint optimiste insa ponderate. "Se vorbeste de divizia A sau alte obiective mari. La ora actuala sintem constienti ca trebuie sa ne vedem lungul nasului si sa raminem in B. Oricum, acest lucru cred putem usor sa-l realizam. Abia apoi ne vom gindi ce am avea nevoie pentru a aduce Iasul in rindul lumii bune a fotbalului" declara Fotea. Pentru nivelul actual, calculele preliminare facute de cei doi dau ca necesara o suma de 200 de milioane lei lunar. "In primul rind vrem sa terminam odata cu datoriile, care au scazut spectaculos de la inceputul sezonului insa au mai ramas aproape 400 de milioane de lei de achitat. Apoi, vom acoperi diferenta de la maximum 125 de milioane de lei care vin la club pina la bugetul lunar necesar. La inceput ne bizuim numai pe noi insine insa in perspectiva asteptam alaturarea si altor sponsori si colectarea la un nivel corespunzator a taxei pentru sport. Si pentru ca tot veni vorba de aceasta taxa ii asigur pe toti cei care o platesc ca banii vor fi folositi cu maxima chibzuinta" spune Radeanu. Membru in Comitetul Director al Partidului Moldovenilor, noul presedinte este convins ca va fi atacat datorita relatiei de amicitie cu primarul Simirad: "Primarul, care e la Londra, nici nu stie ca sint presedinte la Poli! Domnia sa nu are nici o legatura cu noua mea functie. Mai demult, cind am discutat despre Poli si mi-a sugerat sa preiau conducerea clubului am refuzat. Oricum, chiar daca vor apare si multi dusmani, Poli va avea de cisitgat un lucru important si anume increderea ca lucrurile vor fi curate la club".
Ultimul cuvint al dialogului il are Fotea: "Vrem sa schimbam odata imaginea unui club unde toata lumea fura. Avem nevoie si de sprijinul publicului pentru a depasi actuala situatie critica si le promitem ca vor fi multumiti in scurt timp". (Ovidiu MINEA)

Comentarii