Continuati seria!

marți, 08 septembrie 2009, 22:02
3 MIN
 Continuati seria!

Desi sansele de calificare ale Romaniei la Cupa Mondiala s-au dus pe apa simbetei (cine poate crede ca Franta va scoate doar un punct din trei meciuri, dintre care unul acasa cu Feroe?) partida din aceasta seara are o importanta deosebita pentru nationala condusa de Razvan Lucescu, din motive matematice, politice si sentimentale. Tricolorii au nevoie de victoriile de pe teren propriu in grupa de calificare cu Austria si Feroe pentru a se mentine in urna a doua valorica la tragerea la sorti pentru grupele EURO 2012, care va avea loc in ianuarie. Asta-i problema cu matematica. Razvan Lucescu are nevoie de victorii pentru a da peste nas aripii becaliene din fotbalul nostru, careia i-a mirosit urit chiar si remiza de pe "Stade de France", asa norocoasa si inestetica cum a fost. Asta-i problema cu politica. In ceea ce priveste sentimentalismul, nationala lui Lucescu junior joaca primul meci pe teren propriu, in fata fanilor, si trebuie sa lase o impresie cit mai buna. Daca spectatorii, printre care se vor afla galeriile unite ale rivalelor Steaua si Dinamo, vor imbratisa aceasta echipa in curs de formare, exploziile veninoase ale clanului Becali, sau ale mai maruntilor Borcea, Iancu sau Mititelu, nu vor conta nici cit negru sub unghie.

Un palmares sarac

Singura victorie din palmaresul nu prea bogat al Romaniei contra Austriei a avut loc in toamna anului 1986, tot pe stadionul din Ghencea. Tatal lui Razvan conducea nationala Romaniei, iar secundul nationalei de acum, fundasul Fane Iovan, a inscris doua goluri in meciul cistigat cu 4-0, tabela de scor fiind completata de Lacatus si Hagi. Dupa aceasta victorie, care a insemnat debutul victorios al nationalei in preliminariile EURO 1988, alte clanuri, dar cu aceleasi metehne, au provocat matrasirea lui Lucescu senior de la nationala si inlocuirea sa cu Emeric Ienei. Ultima intilnire s-a disputat chiar in primavara acestui an (chiar pe 1 aprilie), la Klagenfurt, si a insemnat o alta demitere, de data aceasta logica, a lui Victor Piturca. Tricolorii au fost invinsi cu 1-2, dupa ce cvasidebutantul Cristi Tanase a deschis scorul printr-un sut surprinzator din afara careului. In total, s-au disputat sase partide romano-austriece, din care Austria a cistigat prima (4-1 la Viena, in 1924!) si ultima, iar trei s-au incheiat la egalitate (0-0 in 1968 la Linz, 1-1 in 1972, la Craiova si 0-0 in 1987, la Viena).

Schimbari in lotul Romaniei

Pentru meciul din aceasta seara, selectionerul Razvan Lucescu anunta schimbari masive, atit datorita profilului diferit al partidei, a oboselii resimtite de unii jucatori mai experimentati (Maftei, Mara), a evolutiei modeste a unora, la Paris (Surdu, Nicu), dar si a suspendarii lui Apostol, care va fi inlocuit cu Paul Codrea. Desi nu este inca refacut in totalitate, Sapunaru va lua locul lui Maftei pe flancul drept al apararii, Roman si Adrian Cristea vor evolua pe benzi, iar Gigel Bucur se va alatura lui Marica in atac, Romeo Surdu fiind vizat ca prima rezerva. De partea cealalta, selectionerul austriac, Dietmar Constantini, se confrunta cu indisponibilitati mai vechi (Stranzl, Pogatetz, Prödl, Leitgeb) si mai noi. Fundasul central Jürgen Potocka s-a accidentat destul de serios in meciul precedent, cu Feroe si va fi inlocuit cu Ortlechner, iar atacantul Marc Janko (autor a doua goluri in partida cu insularii) este suspendat, locul sau fiind luat de experimentatul Hoffer. Spre deosebire de Romania, Austria mai poate visa la calificare, in cazul in care cistiga meciul de la Bucuresti. Se asteapta un meci mai mult dirz, decit spectaculos, si din cauza starii precare a gazonului din Ghencea si a vremii instabile din ultimele zile.

Formatiile probabile

Romania: Coman – Sapunaru, Radoi, Chivu, Rat – Roman, Codrea, Ghioane, Cristea – Marica, Bucur.

Austria: Payer – Schiemer, Dragovic, Ortlechner, Fuchs – Hölzl, Pehlivan, Beichler, Jantscher – Maierhoffer, Hoffer.

Arbitri: Martin Atkinson – Phillip Sharp, David Richardson (Anglia).

Comentarii