Fotbalul si statistica

Subtitlu

vineri, 02 iunie 2006, 22:42
2 MIN
 Fotbalul si statistica

Clasamentul FIFA Coca-Cola a ajuns sa fie stapin pe toate desemnarile de capi de serie in competitiile fotbalistice intertari, inlocuind toate celelalte criterii mai vechi. Desi este o lucrare docta, intocmita constiincios pe baza rezultatelor tuturor meciurilor internationale (oficiale si amicale), clasamentul are destule hibe. Astfel, Costa Rica este inaintea unor echipe ca Polonia, Paraguay, sau Elvetia, dar ne intrebam cu ce echipe joaca toata ziua buna ziua costaricanii, in comparatie cu echipele din Europa sau America de Sud?
Cu toate acestea, va propunem un exercitiu, un scenariu de desfasurare al Cupei Mondiale din Germania, exclusiv pe baza clasamentului FIFA.
Avem, alaturat, componenta celor opt grupe, in paranteze notind locurile ocupate de echipe in clasamentul amintit.
Primele doua echipe din fiecare grupa se califica in optimi. Asadar, Italia va iesi din grupa E, eliminata de Cehia si SUA, Costa Rica va elimina Polonia, cele doua echipe asiatice merg mai departe in dauna Croatiei si Elvetiei, desi Mondialul nu se mai joaca la Saitama sau Daejeon, iar Tunisia va lua fata Ucrainei lui Sevcenko, depasita pina si de sauditi!
Bine, sa vedem programul optimilor: Germania – Suedia, Anglia – Costa Rica, Olanda – Portugalia, Mexic – Argentina, Cehia – Japonia, Brazilia – SUA, Franta – Tunisia si Spania – Coreea. Socul acestei faze? Germania eliminata, desi are avantajul terenului si suedezii nu au prea viscat in fata nemtilor in intreaga istorie a fotbalului. „Portocala” lui van Basten isi va lua revansa in fata lusitanilor (dupa Euro 2004), iar echipele asiatice vor ramine de caruta. Calificarile Angliei, Argentinei sau Frantei sint normale.
In sferturi, numai meciuri de meciuri: Suedia – Olanda, Cehia – Franta, Anglia – Argentina si Brazilia – Spania. Vor cistiga olandezii (ca la Euro 2004), cehii vor invinge Franta, Argentina se vor razbuna pe britanici, dupa eliminarea din grupele Mondialului asiatic, iar Brazilia il va trimite pe Raul acasa.
Semifinalele sint Cehia – Olanda si marele duel sud-american Brazilia – Cehia. In finala ajung primele doua echipe din clasamentul FIFA Coca Cola, Brazilia – Cehia, cu victoria asteptata de toata lumea a fotbalistilor cariocas. In timp ce Olanda se va multumi cu bronzul, in finala mica cu Argentina.
Ce sa mai spunem? Daca fotbalul din teren ar respecta cu strictete ierarhiile statisticienilor, nici n-ar trebui sa ne mai uitam la meciuri, comutind pe telenovele. Aproape sigur, insa, ca scenariul nostru nu va fi respectat. (Nic. G)
Componenta celor opt grupe
A: Germania (16), Costa Rica (21), Polonia (23), Ecuador (37)
B: Anglia (9), Suedia (14), Paraguay (30), Trinidad-Tobago (51)
C: Olanda (3), Argentina (4), Coasta de Fildes (41), Serbia-Muntenegru (47)
D: Mexic (7), Portugalia (10), Iran (19), Angola (62)
E: Cehia (2), SUA (8), Italia (12), Ghana (50)
F: Brazilia (1), Japonia (15), Croatia (20), Australia (49)
G: Franta (5), Coreea de Sud (29), Elvetia (36), Togo (56)
H: Spania (6), Tunisia (28), Arabia Saudita (32), Ucraina (40)

Comentarii