Gabi Szabo vrea mai mult

marți, 26 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Gabi Szabo vrea mai mult

Inainte de finala olimpica la 5000 de metri, disputata luni la Sydney, Gabriela Szabo cistigase deja o groaza de medalii de argint, alte titluri foarte importante si peste un milion de dolari in 1999, cind cistigase circuitul atletic Goldean League si fusese declarata cea mai buna sportiva a lumii. Cu toate acestea, o medalie olimpica de aur era tot ceea ce-si dorea mai mult, pentru ca un titlu la Jocurile Olimpice se cistiga mult mai greu decit unul la Campionatele Mondiale ori Europene si acesta era singurul care ii mai lipsea din palmares. Visul s-a implinit: la sfirsitul ultimului tur de pista, pe care a sprintat irezistibil, de parca pina atunci se odihnise, minuscula Gabi, care are doar 1,60 metri si 42 de kilograme, a devansat-o pe eterna sa rivala, Sonia O’Sullivan si si-a luat revansa in fata irlandezei, care o invinsese pe ultimii metri la Campionatele Europene din 1998. Luni, la Sydney, cu 1000 de metri inainte de final, romanca si-a luat soarta in propriile miini, nemultumita de ritmul prea lent al cursei, a sprintat decisiv si adversarele nu i-au mai vazut decit ceafa. Dupa ce a trecut linia de sosire, a facut turul de onoare cu steagul Romaniei si apoi a avut parte de o puternica imbratisare din partea lui Ion Tiriac, presedintele Comitetului Olimpic Roman. Acesta si-a facut un obicei de a fi mereu prezent pe arenele unde sportivii nostri au sanse de a cistiga medalii si nu a ratat prilejul de a o lua pe Gabi in brate si de a o saruta ca pe propriul sau copil. Pe podium, ea nu si-a putut stapini lacrimile de bucurie, lucru mai putin obisnuit in lumea sportivilor care cistiga anual multe sute de mii de dolari, dar absolut normal pentru cea care a stiut mereu sa-si pretuiasca tara si a luptat fara retineri pentru tricolor.
"Sonia face de fiecare data acelasi tip de cursa, asteptind sa se apropie foarte mult de final si abia atunci sprintind decisiv. De data aceasta, insa, am stiut s-o contracarez si eu am fost cea care a cistigat. Poate ca nu este prea frumos sa spun acest lucru, dar ma bucur ca am cistigat in aceasta maniera si ca m-am revansat, deoarece irlandeza nu a colaborat deloc la ducerea trenei. Pentru mine este o performanta fantastica!", a spus Szabo, care va implini 25 de ani in noiembrie.
Toata lumea se intreaba deja ce urmeaza, pentru ca e greu de crezut ca Gabi se va multumi doar cu o medalie dupa demonstratia de forta facuta in finala la 5000 de metri. In palmaresul sau exita deja doua titluri mondiale in aer liber (1997, 1999) la 5000 m si alte doua in sala (1999), la 1500 m si 3000 m. De acum se gindeste deja la proba de 1500 m de la Sydney, unde ia startul alaturi de doua din compatrioatele sale, Violeta Beclea Szekely (alta favorita la medalii) si Elena Buhaianu. Medalia de argint cistigata de Gabi la Atlanta in aceasta proba ii da dreptul sa spere la tot ce poate fi mai frumos, iar antrenorul Gyongyossy Zsolt i-a dat deja "unda verde": aventura Gabrielei la Sydney continua! (ICT)

Comentarii