Handbalul iesean, la rascruce

vineri, 18 mai 2007, 21:12
4 MIN
 Handbalul iesean, la rascruce

In valul general de nemultumire iscat in rindul conducatorilor de sporturi din afara fotbalului de prima imparteala facuta de Fundatia Sportului Iesean, presedintele executiv al FSI, Romeo Olteanu, a gasit si o singura  voce laudativa, venita de la antrenorul echipei iesene de handbal masculin. Opinia exprimata nu este sustinuta insa de Costel Schender care spune ca s-a inteles gresit. "Eu am spus ca sint multumit ca macar primim ceva cita vreme s-a tot vehiculat faptul ca noi vom fi ignorati. Valoarea efectiva a finantarii este insa mica si ne va fi greu sa ne descurcam, asa cum s-a intimplat si anul trecut.", a precizat tehnicianul iesean, care a adaugat ca situatia financiara a echipei sufera cita vreme Politehnica a ramas doar cu promisiuni vizavi de finantare la inceputul acestui an. Chiar daca Romeo Olteanu are informatii ca atit handbalistii cit si rugbistii de la Politehnica au primit sustinere de la Municipalitate de la inceputul anului, in continuarea finantarii incepute in toamna anului 2006, realitatea este din nou alta, atita timp cit Consiliul Local cit si Consiliul Judetean au intrerupt finantarea in asteptarea infiintarii FSI. "Am primit asigurari ferme ca vom primi restantele din primele luni ale anului dar am ramas cu buza umflata", spune si directorul CS Politehnica, Leonida Antohi, care a gasit greu resurse sa duca sezonul pina la capat, astfel ca s-au acumulat datorii inclusiv la jucatori, jumatate dintre ei avind depuse memorii sa devina jucatori liberi. Si daca FSI nu poate acorda restante cit timp functioneaza din luna mai, conducatorii vor trebui sa se multumeasca cu finantarea acordata acum, 8.000 lei, una valabila doar pe urmatoarele doua luni.

Partea de vina a clubului
"Pentru handbal masculin nici n-ar fi trebuit sa finantam, pentru ca au retrogradat. Totusi, am dat acum alocatia pe care au avut-o anul trecut si o sa reanalizam situatia, in cazul in care echipa se bate la promovare", a criticat seful FSI, care ignora insa realitatea ca Politehnica se afla in starea actuala si din cauza Municipalitatii. Chiar daca o vina majora vine din curtea clubului, si asta din cauza faptului ca nu s-a reusit apropierea unui sponsor puternic, tensiuni majore cu efecte dezastruoase au fost iscate insa si de blocarile finantarilor de la municipalitate, atit la inceputul anului trecut cit si acum. Iar rezultatul a fost intirzieri salariale de luni de zile, pierderea credibilitatii si plecarile masive de jucatori importanti, Dediu fiind acum cistigator al Cupei Romaniei sI vicecampion national cu Steaua Bucuresti iar Spiridon, Tancau si Bondar reprezinta nucleul de baza al Stiintei Bacau, echipa care a promovat fluierind.
Ceea ce incearca acum conducatorii este mentinerea structurii lotului si constructia pe acest nucleu a unei formatii care sa revina imediat in Liga Nationala. Fata de sustinatorii de mai mica amploare pe care i-a avut pina acum (cap de lista fiind de departe firma M&R, care sprijina aceasta echipa de ani buni), conducatorii sint in discutii si pentru atragerea unui sponsor puternic, firma ieseana Coseli. Prin apropierea celor doi parteneri, Politehnica si Coseli, s-ar reusi un pas important, insa bugetul ar prinde culoare si mai bine daca FSI s-ar implica macar la nivelul altor grupari din tara, respectiv la nivelul finantarii primite spre exemplu de Universitatea Cluj (150.000 lei in 2007), echipa retrogradata si ea in acest sezon.

Chike – liderul ofertelor
Ceea ce trebuie sa faca acum conducatorii este sa reuseasca sa-si tina jucatorii aproape pentru ca ofertele curg cu nemiluita. Cel mai solicitat jucator este internationalul de tineret Chike, care are oferte de la mai bine de jumatate dintre echipele de Liga Nationala (Constanta, Steaua, Dinamo, Timisoara, Medgidia, Suceava, Bacau, Odorheiu Secuiesc etc). Pralea, Mironescu dar si altI jucatori sint si ei pe listele mai multor grupari. "Am primit solicitari pentru Chike de la foarte multe echipe dar am aminat discutiile pina ne lamurim noi situatia. Cereri scrise nu avem momentan decit una.", ne-a declarat directorul sportiv al Politehnicii, Dan Constantinescu, care spune ca are o solicitare semnata de senatorul UDMR Verestoy Atilla, presedintele nou-promovatei HC Odorheiu Secuiesc, care ofera doi jucatori si 10.000 de euro pentru Chike si Mironescu. Pe de alta parte Chike si-a exprimat in scris optiunea de a juca la Bacau, Pralea este dorit insistent de Suceava iar Galatiul are si el intentii de promovare si vrea sa-si faca echipa cu patru titulari ieseni. Asadar, toata lumea se invirte, si-a stabilit deja strategii, mizeaza pe bugete si nu asteapta "analizarea situatiei la inceputul campionatelor". Politehnica inca trebuie sa mai stinga din datoriile acumulate din sezonul trecut, sa stinga si datoriile fata de jucatorii pe care-i mai are sub contract inca mult timp si apoi sa decida ce vrea sa faca: ori sa stringa rindurile si, cu sprijin, sa forteze promovarea ori sa-si vinda toti jucatorii si sa inchida taraba.

Comentarii