Invazia stranierilor

luni, 12 mai 2003, 23:00
5 MIN
 Invazia stranierilor

Rapid a invins, ieri seara, pe Gloria Bistrita, prin trei goluri marcate de un nigerian si un belgian. Doua ore mai tirziu, camerunezul Njock deschidea scorul pentru UTA in meciul cu Steaua, disputat chiar in Ghencea. Jucatorii straini devin o obisnuinta in campionatul Romaniei. Fenomenul „stranierilor” nu a putut aparea decit dupa 1990, cind fotbalul romanesc a devenit pe fata, profesionist.
Albanezii au fost primii
La inceputul secolului, pe Dimbovita jucau fotbal doar angajatii companiilor straine care aveau reprezentante in Romania. Asa se face ca, primele echipe bucurestene ale secolului (Olimpia, Colentina, SRA), erau pline de englezi, nemti, olandezi, turci s.a. In perioada dintre cele doua razboaie mondiale, o serie de fotbalisti straini evoluau in marile echipe din Ardeal, in special, unguri si austrieci. Cel mai bun „straniero” al acelei perioade era internationalul croat Vile Sipos, care, in anii 38-40, a jucat la Rapid. Este de la sine inteles ca, in perioada socialismului, un asemenea fenomen nu era cu putinta, chiar fotbalistii romani avind cu greu acces in strainatate.
Dupa Revolutia din 1989, in chiar primul campionat post-decembrist, a aparut primul jucator strain. Impresionati de evolutia albanezului Roland Agalliu, pe care l-au infruntat intr-un meci de Cupa UEFA cu Partizani Tirana, conducatorii Universitatii Craiova l-au angajat, astfel incit, in primavara anului 1991, albanezul a debutat sub culorile alb-albastre intr-un meci cu Jiul, disputat in Banie (1-1). In campionatul urmatori, datorita si unui impresar harnic (Kokoneshi) albanezii invadeaza Romania, dar nu toti reusesc sa reziste, cea mai puternica impresie facind-o internationalul Sulejman Demollari. Un caz interesant este cel al lui Altin Masati, care a petrecut 10 ani in Romania (record in materie) la Otelul Galati si FC Onesti. Incet, incet, apar moldovenii de peste Prut, iar in prima etapa a primaverii anului 1992, la Ploiesti, spectatorii aplauda aparitia total insolita a unui jucator de culoare: ghanezul Samuel Nelson Mensah, care a debutat (cu gol) la Dinamo. De altfel, dupa cum se vede din lista alaturata sint printre cei mai numerosi stranieri din Romania, cauza fiind scoala de fotbal romano-africana de la Busteni, condusa de antrenorul Petre Gavrila, care a activat multi ani in Ghana.
Un record absolut
Dupa debutul lui Agalliu (1990-1991), numarul stranierilor aparuti pe sezon a oscilat intre 2 (1997-1998) si 9 (1999-2000), pe scena intii a fotbalului romanesc aparind iugoslavi, bulgari, tot felul de africani, brazilieni chiar irakieni sau turci. Insa sezonul in curs a insemnat o adevarata explozie in domeniu. In campionatul 2002-2003, au debutat in Divizia A nu mai putin de 21 de jucatori straini, numarul total (cuprinzind si pe cei mai „vechi”) ajungind la 29. Din 1991 si pina in prezent, in campionatul Romaniei au evoluat 79 de jucatori straini, in ultimii ani, pozitia fruntasa ca pondere a albanezilor fiind serios amenintata.
Sa mai amintim ca nu numai in Divizia A au jucat „stranieri”. S-a remarcat prezenta in esaloanele inferioare a unui japonez la Extensiv Craiova, a unui argentinian la FC Bihor sau a unui coreean la Juventus Colentina. In ceea ce priveste Poli Iasi, echipa din Copou a avut doar doi stranieri legitimati cu acte, moldovenii Soltaniuc (in perioada 1991-1992) si Corjan (sub mandatul lui Drutca).
Antrenori straini
In perioada antebelica n-au lipsit pe prima scena romaneasca antrenori din strainatate (in special, unguri si austrieci). Trei dintre ei, austriecii Josef Uridil, Robert Wanna si ungurul Kalman Konrad au condus, in diterite perioade si nationala Romaniei. Dupa 1990, trei foste mari glorii ale fotbalului european au activat in Romania. Olandezul Rinus Israel a fost director tehnic la Dinamo, in perioada Ianul (1991-1993), spaniolul Jos? Ramon Alexanco a activat intre 1998-2000 la Universitatea Craiova si FC National, iar acum, italianul Walter Zenga pregateste echipa din Cotroceni. In esalonul secund a mai antrenat fostul international maghiar Lajos Detari (la FC Bihor) si italianul Lorenzo Rubinacci (la UTA si Poli Timisoara).
Cei 79 de stranieri
Albania – 15: Agalliu (Univ. Craiova, Otelul), Bozhiqi, Canaj (FC Brasov), Minga (FC Brasov, Braila), Demollari (Dinamo), Musta (Dinamo, FC National), Kokallari, Voda, Dume Otelul), Masati (Otelul, FC Onesti), Grunasi (Poli Timisoara), Ceno (Steaua), Duro (Steaua, FC National), Perloshi, Bakiu (Petrolul).
Serbia – 11: Cula (Dinamo), Nedeljkovic (Univ. Craiova), Novakovic (Steaua), Vasilijevic (Dinamo), Trickovic (FC Arges), Bukvic (Otelul, FC Arges), Bogdanovic (Rapid, Farul), Micic (FC National), Savic (Rapid), Saric (Poli Timisoara), Seckovic (UTA).
Ghana – 10: Nelson (Dinamo), Abayateye, Armath, Owusu (Sp. Studentesc), Acquah (FC Arges), Whyte (Rapid), Dossey, Jarra (Brasov), Owu, Prince (Otelul).
R. Moldova – 9: A. Skala, I. Skala (Bacau), Guzun, Harea (Rapid), Kirilov (Sp. Studentesc, Rapid), Lupascu (Otelul), Corjan (Olimpia S. Mare), Andronic (Dinamo), Bogdan (Poli. Timisoara).
Brazilia – 6: Luiz Fabiano (Rapid), Nivaldo (Rapid, FCM Bacau), Teixeira (Ceahlaul), Andre Vieira (Otelul), Leandro (Craiova), Ithamar (Brasov).
Camerun – 3: Andela (Petrolul), Muzinga (Rapid), Njock (UTA).
Maroc – 3: Fouhami (Dinamo), Said Ketlas (Astra), Hussein Mohamed (UMT).
Bosnia-Hertegovina – 3: Mitrovic, Keca (National), Guso (Univ. Craiova).
Iraq 2: Ghassan (Sp. Studentesc).Shnayn (Otelul).
Turcia 2: Sedat, B?lent (Astra).
Nigeria 2: Gideon (Otelul), Makinwa (Rapid).
Senegal 2: Pape Diop (Dinamo), Thiandoum (Farul).
Belgia 2: Godfroid, Bisconti (Rapid).
Australia 2: McBreen (Craiova), Levent Osman (Poli Timisoara).
In campionatul Romaniei, au mai evoluat sau evolueaza, dupa 1990, un sierra-leonez (Musa Kallon, Sportul Studentesc), un canadian (Fannis, Foresta), un bulgar (Radukanov, FC National), un englez (Burke, Rapid), un congolez (Piana, Otelul), un ivorian (Daouda, Univ. Craiova) si un american (Reese, Poli Timisoara).
Cele mai pofticioase cluburi in materie de jucatori straini sint Otelul Galati si Rapid (13). Urmeaza Dinamo (8), Universitatea Craiova, FC Brasov, FC National si Sportul Studentesc, cu cite sase straini achizitionati in ultimii 12 ani.
Podiumul stranierilor
1. Sulejman Demollari. Cistigator la juniorat, ca si Hagi al premiului „Bravo”, destinat tinerelor talente europene, atacantul venit de la Dinamo Tirana a realizat, in mod cert, cea mai rodnica prezenta straina in Romania. In patru campionate jucate, a inscris 36 de goluri pentru formatia din Soseaua Stefan cel Mare. In prezent este antrenor la lotul national al tarii sale.
2. Ibrahim Dossey. Este cel mai bun produs al scolii de la Busteni, de trei ani, ghanezul este titular incontestabil al portii echipei de sub Timpa. Singura speranta a rezervelor brasovene este ca Dossey, fie sa se accidenteze, fie sa nu-si stapineasca limba.
3. Emmanuel Godfroid. Adus in vara de Mircea Rednic de la Standard Li?ge s-a impus ca un jucator rasat, constructor si recuperator. In acest moment este cel mai bun straniero din Romania.
Grupaj realizat de Nicolae GRECU

Comentarii