Lumina nu mai vine de la Rasarit

vineri, 19 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Lumina nu mai vine de la Rasarit

Nici nu au apucat voleibalistele iesene sa "digere" cum se cuvine frumosul succes obtinut miercuri la Cluj, in prima etapa a Diviziei A, ca ele trebuie sa intre in aceasta dimineata din nou in teren, in cautarea unui nou succes. De data aceasta, adversara echipei antrenate de Nicu Roibescu va fi formatia bucuresteana RATB Petrom, considerata inaintea inceperii acestui campionat drept mare favorita la cistigarea titlului. RATB, fosta campioana din 1998, cind echipa era antrenata de actualul selectioner Costinel Stan, a reusit in aceasta vara sa-si atraga un sponsor foarte puternic de partea sa, compania PETROM, lucru care i-a permis sa faca investitii foarte serioase in lotul de jucatoare. Sub comanda antrenorului Adrian Radu au fost aduse trei voleibaliste de mare valoare din spatiul fostei Uniuni Sovietice, Katsiryna Pazniak, Olena Smetannikova si Tatiana Grabovetkaia, aceasta din urma fiind binecunoscuta publicului romanesc. Ucraineanca a evoluat citiva ani la RATB, in perioda cind aceasta echipa era in prim-planul campionatului, apoi s-a transferat in Portugalia, iar in urma cu doi ani a revenit in Romania, la Rapid. Acum Grabovetkaia s-a intors la RATB, fiind indubitabil vedeta acestei echipe. Surprinzator, insa, in prima etapa, bucurestencele au suferit o infringere umilitoare pe teren propriu, 0-3 cu Dacia Pitesti, rezultat care ne face sa privim cu mai multa circumspectie pronosticurile care indicau pe RATB drept mare favorita la titlu…
Cit priveste meciul de astazi, avantajul terenului propriu ar trebui sa fie un atu decisiv in favoarea fetelor noastre, in istoricul intilnirilor directe Penicilina – RATB cazurile victoriilor in deplasare fiind extrem de rare. Intimplarea face ca o astfel de exceptie sa fi avut loc chiar in campionatul trecut, cind Tatiana Popa si colegele sale au cistigat clar la Bucuresti. Probabil, insa, ca in meciul de azi, pe linga sprijinul publicului, un rol foarte important in stabilirea invingatoarei il va avea prestatia tragatoarelor din cele doua echipe. Chiar daca in sextetul iesean nu mai apare acum Cezara Ruxandoiu, ne punem toate sperantele in Mihaela Formagiu, Laura Dulcianu si Cristina Androhovici, care au jucat foarte bine la Cluj. In plus, fetele de la Penicilina stiu ca un eventual succes in jocul de azi, al doilea din tot atitea meciuri disputate, ar constitui un "doping moral" perfect inaintea meciului din etapa a treia, de pe terenul campioanei en-titre, Rapid.
Apropo de Rapid, aceasta a fost invinsa in prima runda pe propriul teren, cu 3-1, de marea sa rivala din sezonul trecut, Universitatea Bacau. Celelalte rezultate ale etapei intii au fost: Unic Piatra Neamt – Oil Terminal Constanta 3-0; Gaz Metan Tg. Mures – Dinamo 0-3; CSU Astral Sibiu – CSU Metal Galati 0-3. Prin prisma acestor rezultate, putem aprecia ca derbiurile etapei de astazi sint meciurile Dacia Pitesti – Rapid si Oil Terminal Constanta – Metal Galati, in celelalte intilniri (Dinamo – Astral Sibiu, Universitatea Bacau – Gaz Metan Tg. Mures, Unic Piatra Neamt – Universitatea Cluj) gazdele pornind favorite. In ceea ce priveste jocul de la Iasi, echipele probabile arata astfel:
Penicilina: Dochia, T. Popa, Formagiu, Dulcianu, Androhovici, D. Marian.
RATB: Grabovetkaia, Militaru, Bratu, Smetannikova, Sapatoru, Pazniak. (ICT)

Comentarii