Mai respiram inca

vineri, 03 iunie 2011, 22:40
5 MIN
 Mai respiram inca

Romania: Tatarusanu – Sapunaru, Tamas, Papp, Rat – Torje, Muresan, Bourceanu, Sinmartean (’64 – Tanase) – Mutu (’83 – Surdu), Marica (’87 – Alexe). Selectioner: Razvan Lucescu.

Bosnia: Hasagic – Mujdza, Spahic, Mravac, Lulic – Rahimic – Misimovic, Medunjanin (’46 – Ibisevic), Pjanic – Ibricic (’64 – Silic), Dzeko (’64 – Muslimovic). Selectioner: Safet Susic.

Arbitru: Jonas Eriksson (Suedia).

Cartonase galbene: Torje, Sapunaru, Surdu / Silic

1-0, min. 35: Mutu inscrie din cadere, de la 6 metri, dupa o faza creata pe partea stinga de Rat.

2-0, min. 39: o noua centrare perfecta a lui Rat, Mravac a ratat interceptia si Marica a impins balonul in poarta, tot din cadere.

3-0, min.55: Marica intercepteaza balonul in urma unei gafe uluitoare a aparatorilor bosniaci, si lobeaza balonul peste portar, din 15 metri.

Meciul a inceput cu trei minute intirziere, datorita unui banner afisat de suporterii romani (!) de la tribuna a II-a, care cereau eliberarea criminalului de razboi sirb din Bosnia, Ratko Mladic, stiut fiind ca UEFA nu accepta mesajele cu tenta politica (Mai mult, suporterii, depistati ca fiind din galeria dinamovista, au readus bannerul la inceputul reprizei secunde, adaugind si un altul "Bosniacii, oameni fara tara", ceea ce a stirnit furia galeriei oaspete si o noua intrerupere a meciului). Odata cu fluierul arbitrului Eriksson, publicul din Giulesti a intrat in febra unei partide capitale pentru tricolori. Inceputul a fost nespus de greu, deoarece antrenorul Susic, constient de slabiciunile din propria aparare, a indesit retelele de sirma ghimpata la mijlocul terenului, ingreunind orice incercare de constructie a tricolorilor. Replica lui Razvan nu s-a lasat asteptata, apararea avansind periculos, dar generind pericol la poarta lui Hasagic, mai ales pe flancul drept Sapunaru-Torje, ultimul, serios tavalit de Lulic. In minutul 9, dintr-un aut executat lung de Sapunaru, Muresan a inscris cu capul, golul fiind anulat, deoarece "Sapun" a aruncat incorect de la margine. Un minut mai tirziu, clujeanul a incercat si din lovitura libera, dar Hasagic a parat sutul. Foarte curind au aparut actiunile si de pe flancul sting, dar la centrarile lui Sinmartean (’13) si Rat (’15), Mutu a ratat deschiderea scorului, cu un sut deviat in corner si, apoi, un luft incredibil. Pe plan ofensiv, oaspetii n-au aratat mai nimic, dar au inghetat stadionul in min. 19. Dzeko a primit o pasa intr-o pozitie imensa de ofsaid de la Ibricic,  l-a surprins pe Tatarusanu iesit in fata, a pasat pentru Misimovic care a inscris. Arbitrul a validat golul, dar apoi s-a consultat cu asistentul si a decis: ofsaid. In continuare, tricolorii au pus stapinire pe joc, Sinmartean a trimis in transversala din pozitie excelenta dupa o faza creata tot pe el si au venit golurile lui Mutu si Marica (destul de palizi pina atunci) din centrarile trasate inginereste de Rat. Bosnia a ramas fara replica si, pina la pauza, nu au reusit decit o lovitura ratata de cap a lui Ibricic.

Mut de uimire, Safet Susic a ales singura carte posibila dupa pauza: atacul cu orice pret. L-a sacrificat pe Medunjanin, pentru al treilea virf, Ibisevic si jocul s-a mutat spre careul nostru. Dzeko a trimis pe linga poarta de la 8 metri, dar Susic a aflat ca ofensiva totala are riscuri. In mai putin de doua minute, Torje a reusit performanta de a trage de doua ori in Hasagic, singur cu el (mai intii, dupa o angajare a lui Tamas, apoi, dupa o pasa brilianta a lui Mutu), iar in al treilea minut Marica, virf veritabil, n-a mai ratat. Antrenorul Bosniei a schimbat ambii atacanti, Misimovic era sa inscrie dintr-o pozitie clara de ofsaid, iar nou-intratul Muslimovic a tras mult peste poarta din 6 metri. Ultima sansa a oaspetilor de a inscrie golul de onoare a fost in min. 89, cind Ibisevic a sutat mult pe linga poarta, dupa ce Tatarusanu parea invins. Si totul s-a incheiat printr-un penalty obtinut de Torje si executat slab, in portar, de Sapunaru

O victorie care relanseaza Romania in lupta pentru locul II si, in acelasi timp, primul episod de inspiratie din cariera de selectioner a lui Razvan Lucescu, caruia i-au iesit toate pasientele: Sinmartean, Muresan, Bourceanu si Papp s-au descurcat de minune, iar antidotul pentru presingul avansat al bosniacilor a fost repede gasit.

Belarus – Franta 1-1 (1-1).

Au marcat: Abidal (’20 – autogol) / Malouda (’22).

Rezultate din celelalte grupe: Kazahstan – Azerbaidjan 2-1; Austria – Germania 1-2; Belgia – Turcia 1-1 (A); Feroe – Slovenia, Italia – Estonia 3-0 (B); R. Moldova – Suedia 1-4; San Marino – Finlanda 0-1 (E); Croatia – Georgia 2-1 (F); Liechtenstein – Lituania 2-0 ! (I).

Clasamentul grupei D

1. Franta        6          4          1          1          9-2     13

2. Belarus      6          2          3          1          4-2     9

3. Romania    6          2          2          2          8-6     8

4. Albania      5          2          2          1          4-4     8

5. Bosnia       5          2          1          2          6-7     7

6. Luxemburg6          0          1          5          1-11   1

Comentarii