Marea provocare

joi, 21 august 2003, 23:00
5 MIN
 Marea provocare

Obiectiv: promovarea!
Poli Unirea Iasi a organizat ieri o conferinta de presa al carui scop initial a fost prezentarea activitatii din intersezon si gindurile cu care este atacat noul sezon.
Inca din start, presedintele Consiliului de Administratie al clubului, viceprimarul Gheorghe Nichita a atras atentia ca „fata de anul trecut, numarul sustinatorilor echipei este mult mai redus, ceea ce se simte din plin. Abia am reusit sa stingem majoritatea datoriilor din sezonul trecut fata de jucatori si am onorat citeva din contractele din acest an, iar campania de transferari a fost mult mai slaba in comparatie cu sezonul precedent. Cu tristete spun ca Iasul nu este pregatit pentru performanta in fotbal, din bugetul estimat pentru acest an, de 24 de miliarde de lei avind siguranta colectarii a doar 50% din suma”. In ciuda acestor elemente, Nichita a spus ca obiectivul echipei pentru noul sezon este promovarea, obiectiv trasat antrenorului Vasile Simionas, al carui angajament pe doi ani prevede ca borne de atins promovarea si apoi mentinerea in divizia A.
Viceprimarul nu a scapat prilejul de a „atinge” opozitia politica locala. „Eu am spus oricarui om de afaceri din Iasi ca va avea recunostinta mea daca va veni alaturi de simbolul sportului iesean. Nici un om din opozitie nu a dat pina acum nici un leu la aceasta echipa, insa cauta sa ma atace prin tot felul de mijloace, neintelegind ca ataca, de fapt, fotbalul iesean”, a precizat Nichita, ce a adaugat: „In ceea ce ma priveste, imi reexprim disponibilitatea de a ma retrage imediat de la fotbal, in cazul in care cineva imi prezinta garantii ca va face treaba serioasa la acest club la care tin enorm”.
Analiza lui Simionas
Simionas a stiut sa-i raspunda declaratiilor curtenitoare ale lui Nichita, nemaiacuzind, ca pina acum, materia prima avuta la dispozitie: „Nici un antrenor nu e multumit de lotul pe care il are, insa, la posibilitatile noastre actuale, am reusit sa ne acoperim citeva din vechile posturi deficitare: de portar, prin venirile lui Branet si Andreescu, pe care nu l-am vazut, dar de care avem numai referinte excelente, de banda stinga, prin Alexa si Cercel, si al doilea virf, Luca fiind o afacere buna. Cind el si Botan isi vor reveni la capacitatea fizica maxima putem rezolva si mijlocasul central si atacul. Un cistig este si Paraschiv, un fundas puternic si sigur; Vintila sper sa demonstreze ca este atasat de Iasi in cei doi ani in care Steaua ni l-a imprumutat iar de la moldoveanul Stavila astept sa confirme. Ma deranjeaza faptul ca pregatirile au durat doar 5 saptamini. Per total, pot sa spun ca valoric, lotul este peste cel de anul trecut insa la nivelul pregatirii nu am avut timpul necesar atingerii formei pe care mi-am dorit-o”.
Tehnicianul iesean a mai afirmat ca „ne putem bate cu mai multe echipe, intre care Onestiul, Electrica Constanta, Braila sau Buzaul. Nu cred ca este diferenta mare de valoare intre loturile echipelor din serie, desi jumatate din echipe sint nou promovate. Diferenta o va face pregatirea, motivatia si stabilitatea financiara”
. Ideea a fost impartasita si de presedintele Marius Stan, cu amendamentul ca gradul de comparatie a lotului iesean au fost echipele de divizia A: „Diferente prea mari intre Poli si echipele medii de prima liga nu sint”!
Despre iubirea dintre Stan si Hodea
Seful CA al CS Poli Unirea si-a motivat si alegerea privind echipa manageriala pentru noul sezon: „Trebuie ca fiecare sa-si cunoasca limitele. Au fost la conducerea clubului fosti mari fotbalisti ca Ursu, Bucu, Costas, Romila, Ciocirlan si s-au vazut rezultatele. Poate nici eu nu as sti sa conduc Primaria din New York. De aceea, am decis sa apelez la profesionisti care au demonstrat la Galati ca pot obtine performante notabile, tandemul Marius Stan – Vasile Simionas. De la Marius nu astept sa se iubeasca cu fostul presedinte, Pavel Hodea, care va deveni director administrativ, ci sa conlucreze in binele echipei iar referitor la Simi, probabil ca ne-am grabit iarna trecuta, cind nu am stiut sa ne vedem limitele”.
Trecerea spre latura tehnica, dezvoltata de antrenorul Vasile Simionas, a fost facuta de Nichita prin citeva atacuri la prestatiile lui Dobrea si Abalasei din a doua jumatate a sezonului trecut – „pe mina lor am pierdut returul” – si laude aduse la adresa lui Matinca: „Si-a schimbat radical atitudinea, s-a pregatit excelent si ii dam o sansa sa revina”.
„Vizitiul” Stan, „Iuda” Buteseaca si „indirectele” Onestiului
Dupa ce a declarat ca „abia de acum imi asum toate responsabilitatile privind munca mea deoarece pina astazi nu puteam sa iau haturile, cind pe cal era altcineva”, aluzia fiind facuta la faptul ca a semnat aseara contractul cu Poli (pe un an cu posibilitate de prelungire pe inca cinci), Stan a tinut sa clarifice misterul sosirii sale la Iasi: „Probabil, publicul iesean se intreaba «Ce cauta si asta pe aici?». Am fost solicitat de domnul Nichita si am acceptat functia, recunoscind ca Iasul este o mare provocare pentru orice om de fotbal”.
Noul sef al executivului iesean a avut citeva raspunsuri spumoase pe marginea partidei de simbata, cu Vasluiul. „Cei de acolo spun ca meciul Iasi – Vaslui este de traditie? Sa fim seriosi! Fara suparare, dar Poli are traditie cu Steaua, cu Dinamo, cu Bacaul! In ceea ce ma priveste, sint convins ca voi fi «aclamat» si ca mi se pregateste o coregrafie speciala, bazata pe mama, pe tata. E un lucru explicabil, pentru ca galeria lor este una formata din robotei. Tot ce veti auzi ca vor striga, le e dat pe hirtie, de la «sa traiasca dom’ primar, sa traiasca dom’ prim-secretar», pina la injuraturi. Si nu numai eu voi fi cel vizat, ci si Poli, careia ii erau adresate lozinci traditionale romanesti si in sezonul trecut, cind Vasluiul juca in C”. Intrebat daca stie ca jucatorii Vasluiului au promisa o prima consistenta pentru partida de miine, Stan a raspuns zimbind: „Probabil, vin de la Onesti. Vasluiul nu are atitia bani”.
Autodefinindu-se ca fiind „un om care intra cu capul si in zid”, conducatorul lui Poli a detaliat radacinile conflictului cu FC Vaslui: „Desi am atins obiectivul anului trecut, conducind Vasluiul spre promovare, relatiile mele cu domnul Porumboiu s-au deteriorat din varii motive, la ora actuala fiind mai mult decit reci. Ele s-au stricat si mai mult din cauza lui Buteseaca, pe care il consideram ca si copilul meu. Mai demult l-am dus la Jiul unde a avut un contract de 10.000 $, iar anul trecut am avut grija de el cind nu avea bani de lapte si avea 40 de sirme in gura. L-am adus si la Iasi insa el m-a tradat ca Iuda, fugind la Vaslui si spunindu-i domnului Porumboiu numai minciuni, care au alimentat conflictul”.
Stan a mai precizat ca la Vaslui nu s-a platit niciodata bilet anul trecut, insa cererea de reciprocitate a Iasului privind accesul la meciurile directe a 500 de spectatori a fost refuzata, fiecare membru al galeriei iesene trebuind sa plateasca simbata 25.000 de lei. (Ovidiu MINEA)

Comentarii