Pe cine ai crescut, Mitica?

vineri, 24 ianuarie 2003, 00:00
2 MIN
 Pe cine ai crescut, Mitica?

"Daca eu nu existam, trebuia sa fiu creat". "In calitatea mea de conducator de club crescut o multime de jucatori mai valorosi decit Prunea sau Viorel Moldovan". Sint doua dintre "perlele" debitate de Dumitru Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste a Fotbalului, la un binecunoscut talk-show TV. Daca judecata primei afirmatii ar fi, mai degraba, de competenta medicinei psihiatrice, decit de a gazetariei sportive, cea de-a doua elucubratie merita oleaca de atentie. Si asta, lasind la o parte faptul ca jucatorii sint creati, formati si lansati de antrenori, incepind de la slefuitorii de copii si juniori, pina la tehnicienii marilor echipe. Dar, considerind, in mod just, ca si conducatorii de club ( ”niste martiri, domn’e!" – zis-a tot Mitica!) au rolul lor in lansarea talentelor, sa vedem, cit se poate de sumar, productia pe ramura a celui numit "Corleone".
Mai intii, Mitica a fost fotbalist si, aici, are dreptate cind spune ca a luat-o de la munca de jos, numai ca a ramas pe-acolo fiindca n-a jucat decit la Nitramonia Fagaras, Chimia Rm. Vilcea (in diviziile B si C) si la tineretul Universitatii. De asemenea, Dragomir n-a trecut niciodata prin furcile caudine ale muncii de antrenor.
Cariera de manager a lui Dragomir s-a desfasurat intre anii 1971-1989, si cuprinde cluburile Chimia Rm. Vilcea (vicepresedinte, intre 1971-1974, presedinte pina in 1978), FC Bihor (1978), FC Olt (1978-1979), FC Brasov (1980-1986) si Victoria Bucuresti (1987-1989). Dupa care s-a apucat de gazetarie, fiind editorul publicatiilor "Sportul romanesc" si "Atac la persoana" (ambele desfiintate). Din 1993, este vicepresedinte la LPF, iar din 1996, presedintele acestui for. Cele mai cunoscute performante ale echipelor conduse de Mitica sint promovarea in Divizia A cu Viitorul Scornicesti (viitoare FC Olt), in 1979, si accederea in sferturile de finala ale Cupei UEFA, cu Victoria Bucuresti. Ambele echipe au fost desfiintate in 1990, fiind nume de trista amintire a fotbalului din "iepoca de aur".
Jucatori formati la echipele conduse de Dragomir
Chimia Rm. Vilcea: Gojgaru, C. Nicolae, Sutru, Borz, Stanca, Carabageac
FC Olt: Petre Petre, Marcel Lica, Soarece, Prepelita, Iamandi
FC Brasov: Vaidean, Lacatus, Stingaciu, Kramer, Mandoca, Sulea
Victoria Bucuresti: nici unul.
Un singur jucator dintre cei pomeniti se poate compara, ca valoare, cu Prunea si Viorel Moldovan. Este vorba de Marius Lacatus. In rest, vorbe in dodii si logoree necontrolata. (Nic. G)

Comentarii