Privatizarea, chestie grea

vineri, 23 martie 2007, 21:47
3 MIN
 Privatizarea, chestie grea

Joi, comisia stabilita de Consiliul Local Iasi pentru analizarea modalitatilor de atragere a unor investitori la FC Politehnica Iasi a intrat in piine. Dupa cum s-a anuntat, prima intilnire a dus la stabilirea unor conditii elementare de demarare a negocierilor: mentinerea numelui si culorilor clubului precum si pastrarea echipei in Iasi. Apoi, datorita faptului ca modalitatea gindita pentru scoaterea la vinzare a actiunilor este majorarea de capital, pretul cerut pentru pachetul majoritar este foarte "subtire", 1,6 milioane lei. Considerind absolut logice primele trei cerinte si amintind ca suma cu care se pot prelua 51% din actiunile Politehnicii a fost refuzata recent, cind a fost vorba de vinzarea unui singur jucator, Bilba, rezulta ca preluarea gruparii din Copou este foarte permisiva la ora actuala.
De aceea, par logice si celelalte intentii ale comisiei care vrea sa impuna conditii ferme legate de perspectiva clubului, de genul asigurarii unui buget ferm pentru o perioada mai lunga, restrictionari la vinzarea de jucatori ori stabilirea unui obiectiv sportiv minim, prezenta in Liga I.
Ajungem aici la doua probleme serioase de cuantificare. Ce instanta poate stabili daca vinderea jucatorului "X" sau "Y" s-a facut la un pret de piata corect ori cine poate garanta ca un buget ferm asigura si mentinerea in prima liga? Sa ne amintim doar de preturile absolut fluctuante ale jucatorilor (Adrian Ilie, jucator pe care s-au incasat 432 000 $ a ajuns sa fie luat gratis!) si lipsa unui raport fotbalistic ferm bani-rezultate, ilustrat din plin de seriosul patron Cornel Penescu, aflat in drum cu Argesul spre Liga a II-a, desi a asigurat conditii financiare de exceptie in Trivale.
Acestea ar fi problemele principale, insa punctele sensibile nu se opresc aici. Datoriile pe fostele societati, majorarile de capital care pot aparea ulterior si ce ar putea reduce la minim actiunile CL, sprijinirea clubului prin intermediul Fundatiei pentru Sport, problema bazei materiale si a intretinerii acesteia, activitatea de la Centrul de Copii si Juniori si de la echipa a doua precum si multe alte aspecte colaterale sint tot atitea elemente ce trebuie cumpanite cu maxima atentie. Tocmai de aceea, membrii comisiei ar trebui sa fie foarte conectati si concentrati la multitudinea de probleme existente, activitatea lor fiind de importanta istorica pentru fotbalul local.
Mai trebuie precizat faptul ca negocierile vor fi purtate nu numai cu Cotnari SA, ci si cu toti oamenii de afaceri ori societatile ce vor sa se implice la club. Sint acceptati la tratative si cei ce vor sa achizitioneze un pachet minoritar de actiuni ori grupuri de oameni sau firme ce doresc preluarea in comun a pachetului majoritar.
Membrii comisiei: Victorel Lupu (director economic, Primaria Iasi); Lacramioara Vernica (secretar, Primaria Iasi); Sorin Iacoban (consilier PSD), Romeo Olteanu (director SC Iasi Fotbal, consilier PSD); Pavel Hodea (director ARR Iasi, fost conducator al Politehnicii, reprezentant PD), Adrian Caliman (director Casa Studentilor, reprezentant PNL), Ionel Oancea (consilier PC) 

Invinsi, la Tirgu Neamt, din penalty
Ieri, intr-o partida de verificare disputata la Tirgu Neamt, Politehnica Iasi a cedat  cu 0-1 (0-0) in fata Ceahlaului Piatra Neamt, unicul gol fiind inscris din penalty, de Rusmir, in minutul 68. Antrenorul gruparii iesene, Ionut Popa, a aliniat urmatoarea formula de echipa: Marc (Branet) – Buta (Ilie), Ciobanu (Bernard), Onut, Tarlea – Miclea, M. Vintila (Naidin), Mitrovic (Mijin), Iurisniti (Saric), Paruolo (Sfirlea) – Leucuta. Irinel Ionescu a fost internat in spital, datorita unui blocaj renal, Tincu si Palimaru sint la lotul national de tineret iar Toma, Bilba, Silvasan si Cernoch sint accidentati

Comentarii