"Mai bine i-as pune pe tricolori sa joace intre ei"

miercuri, 16 februarie 2000, 00:00
2 MIN
 "Mai bine i-as pune pe tricolori sa joace intre ei"

Problema meciurilor de pregatire pe care echipa natonala de fotbal le va sustine in aceasta primavara, pina la turneul final al Campionatului European din Belgia si Olanda, a inceput sa suscite tot mai multe discutii si sa nasca diferite contradictii. Asa dupa cum se stie, saptamina trecuta a fost anulat amicalul care ar fi trebuit sa aiba loc in aprilie la Bucuresti, impotriva Ucrainei, la cererea forului de la Kiev. In loc sa se straduiasca sa gaseasca un adversar macar de acelasi calibru pentru "tricolori", conducerea federatiei s-a multumit sa perfecteze un meci contra… Ciprului. Trecind peste recentele incidente din finala turneului la care romanii au participat in Insula Afroditei, cind cipriotii ne-au "tratat" cu arbitraj execrabil pentru a-si asigura prima victorie din intilnirile directe, nu se poate spune ca Spoljaric si coechipierii sai alcatuiesc tocmai un team redutabil, in ciuda progreselor inregistrate in ultimul timp.
Astfel, singurul meci amical cu adevarat puternic pe care nationala noastra il va sustine in aceasta primavara ramine cel cu Olanda, din mai. Asta in timp ce Germania va juca cu Elvetia, Croatia, Olanda, Danemarca si Cehia, Anglia va intilni Argentina si Brailia, iar a treia adversara din grupa noastra la Europene, Portugalia, si-a perfectat meciuri de pregatire cu Belgia, Danemarca si Italia!
"Ne aflam intr-o situatie foarte dificila, pentru ca majoritatea echipelor cu care vom juca noi in amicalele de pregatire sint departe de valoarea formatiilor cu care ne vom confrunta la Europene. Cred ca mi-ar fi mai de folos sa-i adun pe internationalii nostri din toate colturile Europei, sa-i impart in doua echipe si sa-i pun sa joace unii impotriva altora", recunoaste selectionerul Emeric Ienei. El a confirmat ca, pe linga meciul cu Olanda, romanii vor mai intilni de doua ori reprezentativa Greciei, o selectionata a regiunii Bretania si probabil Ciprul. In cel mai bun caz, meciul cu Cipru ar putea fi inlocuit cu unul impotriva Macedoniei ori Letoniei, dar nici aceasta perspectiva nu pare a-i multumi pe jucatorii experimentati ai echipei reprezentative.
"Romania nu are nevoie de adversari precum Cipru ori Moldova pentru a-si verifica potentialul. Noi trebuie sa jucam cu adversari cu adevarat tari daca vrem sa avem sanse la Europene", spune Gica Popescu. Iar aceeasi atitudine au adoptat-o, dupa aceea, Hagi, Viorel Moldovan, Petrescu si Gilca. Ca ei gindesc, probabil si ceilalti jucatori cu vechi state la echipa nationala. Din pacate, nici ei si nici antrenorul Ienei nu pot face nimic atita timp cit incapacitatea celor din conducerea federatiei de a perfecta meciuri cu adevarat dificile este mai vizibila ca oricind. (ICT)

Comentarii