S-a terminat susaneaua

duminică, 28 mai 2006, 20:36
4 MIN
 S-a terminat susaneaua

Romania – Irlanda de Nord 2-0 (2-0)
Romania: Coman – Badoi, Goian (’56 – Iencsi), Maftei, Pulhac (’89 – P. Stoica) – Radoi (’46 – Soava), Bostina – Nicolita (’65 – Oprita), Balan (’46 – Cocis), Buga – D. Niculae (’46 – Mutu). Antrenor: Victor Piturca.
Irlanda de Nord: Blayney – Duff, Craigan (’71 – Webb), McAuley (’82 – Murdock), Capaldi (’57 – J. Hughes) – Shiels (’66 – Jones), Davis, Clingan, Sproule (’57 – M. Hughes) – Quinn, Thompson (’66 – Laferty). Antrenor: Lawrie Sanchez.
Cartonase galbene: Maftei / Thompson, Webb.
Cartonas rosu: Quinn (’38 – fault din spate asupra lui Goian.
1-0, min. 7: Buga, din 3 metri, in urma unei pase a lui Daniel Niculae, aflat in ofsaid cind a primit mingea de la Balan.
2-0, min. 11: D. Niculae, din marginea interioara a careului, in urma unei pase magistrale de 50 m, de la Radoi.
Piturca a folosit in acest meci o echipa formata numai din jucatori din campionatul intern, cu Radoi capitan. Dorinta de afirmare a acestora a contat foarte mult, in raport cu blazarea dovedita de stranieri in meciul cu Uruguay, dar exista si circumstante atenuante: primii sint deja in priza, datorita bataliilor intense din campionat, in timp ce „legiunea straina” a cam terminat-o cu treaba, fiind cu gindul mai mult la vacanta. Oricum, varianta dimboviteana a nationalei a rezolvat repede meciul cu Irlanda de Nord, obtinind o premiera in fata acestor „verzisori” care ne-au otravit viata acum 20 de ani. Si daca primul gol a fost rapidist suta la suta, cel de-al doilea, a fost o frumoasa cooperare intre „dusmani”, giulesteanul Daniel Niculae avind o executie exceptionala la pasa de acelasi calibru a stelistului Radoi. Rapidul a cistigat, prezumtivul duel cu Steaua de la Chicago, dar printre remarcatii partidei se pot numara si stelistii Nicolita, Goian si Bostina, care alaturi de rivalii lor, au dovedit ca pot reprezenta solutii viabile si in meciurile adevarate.
Cu toate ca adversarul s-a aratat modest (chiar si antrenorul Sanchez a recunoscut ca echipa este in reconstructie), cu toate ca am avut superioritate numerica din minutul 38, rezultatul nu s-a mai modificat, implanturile externe din repriza secunda manifestindu-se negativ asupra randamentului echipei. In frunte cu Mutu, care s-a aratat nepregatit si, mai ales, individualist. Revenirea in joc a irlandezilor a avut, parca, rolul de a arata ca si portarul Dani Coman (excelent in citeva interventii) poate fi o alternativa.
Romania – Columbia 0-0
Romania: Lobont – Contra (’76 – Badoi), Tamas, Goian, P. Stoica – Ov. Petre, Radoi, Cocis (’73 – M. Niculae) – Nicolita, Buga (’51 – Balan) – D. Niculae. Antrenor: Victor Piturca.
Columbia: Cordoba – Pachon, Orozco, Perea, Passo (’73 – Velez) – Castrillon, Viafara, Murillo, Soto (’65 – Guarin) – Palino (’41 – Moreno), Rodallega (’80 – Yanes). Antrenor: Reinaldo Rueda.
Cartonase galbene: Contra / Viafara.
Meciul al doilea a fost, insa, o nereusita totala si nu din cauza vreunei replici dirze a adversarilor (Columbia este la distanta astronomica de vechea echipa a lui Valderrama, Rincon si Asprilla). In urma unui meci comparabil cu derbiurile Diviziei C de pe la noi, rezultatul a fost perfect echitabil. S-a jucat incilcit, la mijlocul terenului, cu angajari nereusite de ambele parti, senzatia de spleen fiind resimtita de numerosii spectatori de ambele natii prezenti pe „Soldier Field”. Tricolorii au ratat trei imense ocazii, prin Niculae, Ovidiu Petre si Goian, iar sud-americanii una, in finalul partidei. Si, cam atit
Astfel, Romania contabilizeaza turneul american cu o victorie, un egal si o infringere, principala concluzie ce se poate desprinde fiind evolutia mai convingatoare a unor jucatori din campionatul intern, in comparatie cu stranieri. Si aceasta este singurul cistig al acestei aventuri americane, pentru selectionerul Romaniei.
Piturca nu sufla in borsul lui Mutu
Adrian Mutu nu a jucat in meciul cu Columbia, desi era preconizat sa joace titular. Explicatia rezida intr-un conflict pe care selectionerul, initial, l-a negat, dar l-a recunoscut in final. Piturca a fost foarte suparat pe Mutu in timpul meciului cu Irlanda de Nord, suparare ce a culminat cu o replica violenta, in urma unei faze, la care Mutu, intrat in careu pe partea dreapta, a preferat sa incerce un lob (nereusit) peste portarul, iesit in intimpinare. „De ce n-ai sutat la coltul lung?” – a izbucnit selectionerul, admonestindu-l pe Mutu pentru lipsa de pregatire si jocul individualist. Replica „briliantului” a fost: „Stiu eu ce fac, stai pe banca”. Dupa meci, Piturca l-a anuntat pe Mutu ca nu mai intra in vederile meciului cu Irlanda, la care jucatorul i-a reprosat ca „nu am facut atita drum ca sa fiu rezerva”. Ulterior, Mutu si-a cerut scuze selectionerului recunoscind ca nu a fost pregatit pentru aceste meciuri si motivindu-si reactiile prin starea sa deosebita, in asteptarea copilului pe care se pregateste sa-l nasca, sotia sa Consuelo, dar si prin situatia delicata in care se afla echipa sa, Juventus. Piturca nu i-ar fi raspuns nimic, dar a declarat, in final, ca masura luata impotriva lui Mutu are caracter provizoriu, Mutu fiind sanctionat cu 2000 de dolari. Mutu a plecat spre Miami, pentru a se afla alaturi de sotia sa in perioada nasterii.
Piturca este recunoscut prin faptul ca nu accepta nici un rabat in disciplina de fier pe care o impune, precedentele fiind conflictul cu trio-ul Hagi – Gica Popescu – Dan Petrescu, in 1999 (care a condus la demiterea sa de la cirma nationalei), precum si cel cu Radoi, din 2005.

Comentarii