Sfertul national

miercuri, 29 martie 2006, 21:42
4 MIN
 Sfertul national

Nu cunoastem, in istoria Cupelor Europene, decit o singura partida din sferturile de finala sau mai sus, in care s-au intilnit reprezentantele aceleiasi tari, in afara cvintetului Spania – Italia – Anglia – Germania – Franta: a fost meciul din sferturile de finala ale Cupei UEFA, editia 2000-2001, intre Feyenoord si Eindhoven, cistigat, in urma celor doua manse, de catre primii, la proba penaltiurilor de departajare. Feyenoord a trecut cu succes acest derby domestic si a cistigat Cupa, invingind in finala disputata la Rotterdam, cu 3-2 pe Borussia Dortmund. Majoritatea celor care cunosc echilibrul dintre cele doua echipe romanesti, care au ajuns la cote nebanuite in Cupa UEFA (e drept, pe fondul unei tratari mai lejere a altor echipe a acestei cenusarese europene), nu exclud posibilitatea ca precizia din punctul cu var si inspiratia portarilor sa decida aceasta partida. Ramine de vazut daca va fi asa si, daca se va repeta istoria olandeza de acum cinci ani, mai ales ca mult rivnita finala va avea loc tot in Olanda, la Eindhoven.
S-a scria atit de mult despre acest sfert romanesc, s-a vorbit pe toate canalele de sport din Romania (si nu numai la rubricile de sport) incit este greu sa mai spui ceva, in ziua meciului. Ambele echipe au avut un parcurs senzational in Cupa UEFA, poate cu un plus pentru Rapid, care nu avea experienta Stelei in competitiile internationale. Cei doi antrenori, Razvan Lucescu si Cosmin Olaroiu, sint printre cei mai buni ai noului val romanesc si ambii au simpatii deloc ascunse pentru stilul italian de joc. In plus, Razvan si Oli se cunosc foarte bine (sint si vecini de bloc), iar cele doua echipe se intilnesc de cel putin doua ori pe an, pentru a mai avea secrete una fata de cealalta. Ne asteptam la surprize tactice din partea ambilor, dar este imposibil de stiut dinainte cine va trage cartea cistigatoare. Rapidul nu are nici un jucator indisponibil, in afara celor mai vechi, accidentatii Karamian si Maldarasanu, precum si Pancu, care n-are drept de joc in Cupa UEFA. In schimb, numai putin de 10 jucatori (Buga, Burdujan, Coman, N. Constantin, M. Constantin, Dica, Maldarasanu, D. Niculae, Rada, Vasilache), dintre care sase sint titulari de drept, ar putea fi suspendati pentru meciul retur, daca vor primi vreun cartonas galben. La Steaua, in aceeasi situatie, se afla doar Paraschiv si Cristea, dar in meciul de astazi, Olaroiu nu va putea conta pe Bostina (suspendat) si Iacob (accidentat). In rest, totul este posibil.
Echipele probabile
Rapid: Coman – M. Constantin, Maftei, Rada – Badoi, E. Dica, R. Stancu, I. Stancu – D. Niculae, Moldovan, Buga.
Steaua: Carlos – Ogararu, Goian, Ghionea, Nesu – Cristocea, Radoi, Paraschiv, Nicolita – Oprita, N. Dica.
Arbitri: Wolfgang Stark – Markus Scheibel, Jan-Hendrick Salver (Germania)
Celelalte partide de astazi: Levski Sofia – Schalke 04 (ora, 20,00), FC Basel – FC Middlesbrough (21,45), FC Sevilla – Zenit St. Petersburg (22,00).
FIFA a luat masuri draconice
Comitetul Executiv al FIFA a decis sa dicteze sanctiuni mai dure decit cele prevazute pina acum pentru gesturile si limbajele discriminatorii din timpul partidelor. Astfel, pentru orice afirmatii facute de jucatori, membrii ai staff-ului tehnic si oficiali ai clubului se stipuleaza o suspendare pe cinci meciuri, la orice nivel, la care se adauga o amenda de 30.000 de franci elvetieni, pentru orice act sau exprimare avind conotatii discriminatorii sau injurioase. In acest caz, regulamentul prevede si sanctionarea clubului cu suspendarea stadionului si o amenda minima de 20.000 de franci elvetieni. In plus, o asociatie nationala sau un club vor fi amendate cu 30.000 de franci elvetieni daca in timpul meciului oricare dintre suporterii ei afiseaza bannere cu continut discriminatoriu sau injurios sau daca se comporta intr-o asemenea maniera. Noua prevedere stipuleaza ca daca un jucator, oficial sau spectator se comporta intr-o maniera discriminatorie sau injurioasa si este identificat ca apartinind unui club, gruparii respective i se vor deduce, automat, trei puncte pentru prima abatere, sase puncte pentru cea de-a doua, ultima faza fiind excluderea din competitie. In cazul meciurilor eliminatorii, echipa in cauza va fi descalificata.
Romanii – favoriti pe www.uefa.com
Echipa Steaua Bucuresti este considerata favorita la cistigarea Cupei UEFA intr-un sondaj realizat pe site-ul forului continental, intrunind 56,52 la suta din preferintele participantilor, iar pe locul doi se afla Rapid Bucuresti, cu 28,49 la suta din voturi. Celelalte echipe din sferturile de finala ale Cupei UEFA au urmatoarele procente: Levski Sofia – 5,08 la suta, Schalke 04 – 3,55 la suta, FC Sevilla – 2,46 la suta, Middlesbrough FC – 2,01 la suta, Zenit Sankt Petersburg – 1,43 la suta, FC Basel – 0,46 la suta.
O posibila explicatie a acestui rezultat neasteptat poate fi acela ca dezinteresul cluburilor din campionatele puternice ale Europei pentru Cupa UEFA se rasfringe si asupra publicului, care a votat. Pentru tarile mai putin obisnuite cu marile performante (cum ar fi Romania si Bulgaria), interesul este – dupa cum se vede – exceptional.

Comentarii