Sfirsitul incertitudinilor in Copou

miercuri, 20 octombrie 1999, 23:00
3 MIN
 Sfirsitul incertitudinilor in Copou

Asadar, apele s-au ales, in sfirsit. Mai intii a fost pusa cruce incertitudinii (aparuta inca de la sfirsitul meciului cu Chindia, atunci cind Mihai Danila si-a anuntat demisia) privitoare la antrenorul echipei, dupa ce Telu Stancu, Mihail Marian si Gabi Stan au trecut putin pe linga banca tehnica a lui FCM Poli, "Loni" Nedelcu, ca un veritabil fost golgeter, neratind ocazia ivita si marcind astfel o buna sansa de afirmare ca tehnician. Apoi, dupa mai vechea anuntare a retragerii lui Mihai Alexa din functia de presedinte, Costel Radeanu s-a decis sa ocupe fotoliul ramas liber de mai mult timp. Chiar daca ambele decizii ramin a fi confirmate in ceea ce priveste primirea titlului de "cele mai bune algeri", primul cistig este imediat: incertitudinea a luat sfirsit. Acum, toata lumea, pornind de la jucatori si angajati si sfirsind chiar cu opinia publica stie cine raspunde de bunul mers al lucrurilor la FCM Poli. Noii conducatori ai gruparii din Copou au ca obiectiv imediat aducerea linistei in ceea ce priveste raminerea in divizia B. Chiar daca situatia in clasament este ingrijoratoare la ora actuala, posibilitatea iesirii "alb-albastrilor" din vrie este palpabila, o serie buna putind sa rastoarne spectaculos ierarhia subsolului clasamentului.
Ce au de facut noii "capi" ai lui Poli? In primul rind trebuie redata jucatorilor incredereain fortele proprii. Chiar asa cum este, acest lot (mult subtiat valoric prin plecarile din ultima perioada) are o valoare superioara pozitiei ocupate in clasament, care ar permite raminerea echipei fara emotii in liga a doua. In paranteza fie spus achizitionarea de noi jucatori trebuie facuta cu mare atentie si fara graba pentru a fi evitat riscul aducerii la Iasi a unor fotbalisti plafonati sau care nu au valoare, asa cum s-a mai intimplat in trecut. Mai degraba trebuie adus un jucator foarte valoros decit patru care sa nu stie sa se exprime decit cel mult la nivelul diviziei B!
Pe acelasi plan trebuie pusa reorganizarea activitatii la nivelul clubului, acolo unde fiecare angajat trebuie sa stie exact ce trebuie sa faca. Instaurarea unei discipline de fier si cunoasterea cu exactitate a responsabilitatilor si a drepturilor fiecarui angajat precum si respectarea cu sfintenie a promisiunilor trebuie si ele puse la loc de cinste.
Partea poate cea mai importanta in strategia clubului este insa legata de sustinerea financiara a clubului. Cum nivelul datoriilor clubului este aproape zero, folosirea banilor (intre care 400 de milioane de lei de la Foresta, 19 000 $ de la Steaua, 50 de milioane de lei de la Baia Mare) care urmeaza sa intre in conturile clubului din Copou din vinzarile de jucatori si, de ce nu, chiar si din alte surse, pentru investitii este o conditie esentiala in perspectiva punerii bazelor unui club puternic la Iasi. Acest lucru inseamna ca bugetul clubului sa fie asigurat din sursele avute la dispozitie de gruparea din Copou: taxa pentru sport, fondurile provenite de la SC Iasi XXI, contracte de sponsorizare si de reclama, etc.
Apoi, in cazul obtinerii celor peste 200 000 $ de la Rapid, Poli poate (si trebuie!) administra aceasta doza soc de oxigen pentru a ataca prima liga in perspectiva.
Oricum, in ciuda unei pozitii critice in clasament, nepierderea optimismului (ba din contra!) precum si venirea linga echipa a unor oameni destul de puternici financiar sporesc optimismul suporterilor ieseni. (Ovidiu MINEA)

Comentarii