Singura arma – forta grupului!

Subtitlu

luni, 23 iulie 2007, 20:37
5 MIN
 Singura arma – forta grupului!

 Sfirsitul saptaminii aduce Politehnica Iasi pentru a patra oara consecutiv la startul celui mai important campionat de fotbal romanesc, Liga I. Noul sezon se anunta a fi foarte aspru, investitiile, orgoliile si multe alte capitole care concura la stabilirea ierarhiilor fiind fara precedent. In cele ce urmeaza vom incerca sa facem o radiografie a perioadei precompetitionale pentru gruparea din Copou, pentru a incerca sa stabilim care pot fi asteptarile iesenilor vizavi de clubul cu cea mai mare notorietate din judet.

Campania de transferari
Spre deosebire de alti ani, cind a vindut sau pierdut jucatori de baza, in aceasta vara Poli nu a cedat decit fotbalisti care nu intrau in vederile antrenorului. Trei jucatori care au fost imprumutati anul trecut, Cl. Ionescu, Ciubancan si Cata nu au fost rechemati in Copou, alti cinci fiind disponibilizati (Ir. Ionescu, Iurisniti si Tarlea) sau ramasi la statutul de sportivi ajunsi la final de contract (Saric si Mitrovic). Poli a mai vrut sa-l vinda pe Marc, insa tranzactia nu s-a incheiat si a prelungit cu greu intelegerea cu Silvasan. Dintre toti fotbalistii care au parasit Copoul, doar Saric avea un statut relativ important la Poli.
Nici la capitolul sosiri, lucrurile nu sint spectaculoase. In afara tinerilor din propria pepiniera, Iasul a mutat doar la nivelul unor jucatori cu statut de liga secunda: Lucian Munteanu, care a asimilat campionatul din care a venit, Ungaria 1, cu Liga a II-a, Kalai, sosit de la o echipa retrogradata, Milea, de la divizionara secunda Dunarea Galati si Homei, certitudine doar la nivel de Dinamo II. Dintre acestia, doar L. Munteanu pare a avea deja statutul de titular.
Din punct de vedere financiar, campania Politehnicii a iesit dezechilibrata, investitiile fiind de 220 000 euro, aproape triplu fata de nivelul estimat al vinzarilor, daca luam in calcul varianta ca Tarlea va fi achizitionat de Petrolul cu 30 000 euro.
Comparativ cu alte cluburi, si nu ne referim la granzi!, campania de transferari a Politehnicii este mai mult decit subtire, mutarile unor echipe de talie apropiata Iasului in sezonul trecut, Ceahlaul sau UTA, de exemplu, ca sa nu mai vorbim de Craiova, ce a dat doar pe doi jucatori ai Argesului 1,5 milioane euro, surclasindu-le pe cele ale Copoului.

Lotul de jucatori
Din punct de vedere numeric, lotul pare echilibrat, cu atuul de a fi jucat impreuna de mai mult timp, antrenorul Ionut Popa avind materie prima la dispozitie pentru a folosi oricare din sistemele dorite: fie cu trei stoperi, fie "4-4-2", fie modulul folosit pe ultima suta de metri a pregatirii, "4-2-3-1", care se prefigureaza a fi "titularul" startului. Problema care apare este daca valoarea jucatorilor existenti se va dovedi comparabila cu cea a fotbalistilor altor echipe. Printre factorii ce se pot dovedi decisivi in viitorul sezon se numara rezistenta pe termen lung a jucatorilor de peste 30 de ani, constanta jucatorilor utili, modul in care va arata curba carierei lui Bilba, ajunsa intr-un punct de inflexiune, ori ambitia jucatorilor tineri de a-si depasi conditia de sperante. O formula probabila de joc arata, la aceasta ora, astfel: Branet – Buta, Onut, Ciobanu (Kalai), L. Munteanu – Ad. Ilie, Mijin – Silvasan, Naidin, Sfirlea (Miclea) – Bilba (Palimaru). Milea, Cernoch si Tincu sint si ei gata sa se bata pentru un loc de titular.

Pregatirea

Ca si in alte perioade precompetitionale, Poli s-a rezumat la a se antrena in tara, combinind cantonamentul de la Cimpulung cu pregatirea din Copou. In ceea ce priveste meciurile amicale, acesta s-au disputat in zona Moldovei, de regula cu echipe inferioare valoric, singurul adversar de prima liga intilnit fiind Ceahlaul (cu U Cluj s-a jucat 45 de minute). Turneul in strainatate, moda la care s-au aliniat in aceasta vara pina si echipe de liga secunda din Romania, s-a rezumat pentru Poli la o expeditie de citeva zile peste Prut. Nici din punct de vedere al rezultatelor obtinute in teste (e drept, acesta este un capitol despre care specialistii sustin ca nu este foarte relevant) nu s-a stat prea grozav, dovada fiind esecul cu Bacaul sau remiza de la Botosani. Concluzionind, un alt capitol in care gruparea ieseana s-a situat sub nivelul viitoarelor adversare.

Finante
Bugetul anuntat de Poli, 3 milioane de euro, este unul ce se bate la retrogradare in acest sezon, in care nivelul investitiilor in fotbalul romanesc a cunoscut un adevarat boom, banii pe care conteaza o echipa medie fiind, cu putine exceptii,  peste 4 milioane euro. Chiar si asa, gruparea din Copou are dificultati majore in a conta efectiv pe bugetul propus, in conditiile in care sprijinul principalului actionar, Consiliul Local Iasi este, pina la aceasta ora, mult sub cel din anii trecuti. Stabilizarea asteptata prin implicarea unor noi actionari ramine deocamdata un lucru incert, in conditiile in care pe aceasta directie se inainteaza cu viteza melcului. Asadar, noua bila neagra deasupra Copoului.

Atmosfera
Capitolul ce dadea forta echipei, atmosfera din interiorul si din jurul echipei a avut citeva momente importante de scurtcircuit. Presedintele Sorin Boca este in continuare contestat de mai multi suporteri, la un amical banal a existat un clinci intre un grup de spectatori si citiva jucatori, antrenorul Ionut Popa a avut si el o deraiere importanta, generind un conflict cu o echipa a TVR Iasi. In plus, conflictul verbal dintre primarul Nichita si antrenorul Popa, derulat public pe marginea obiectivelor sezonului, poate fi iarasi un semnal de alarma important.


Concluzii

Poli pleaca la drumul celui mai greu campionat din istoria fotbalului intern cu multe handicapuri. Deja cu probleme financiare importante in conditiile in care campionatul nici nu a inceput (!), fara achizitii spectaculoase, cu o pregatire derulata pe coordonate modeste, echipa ieseana va avea o misiune extrem de dificla pentru a face fata intr-o competitie in care adversarii par a avea o potenta, financiara si nu numai, mult mai ridicata. La aceasta ora, privind superficial lucrurile, doar echipele nou-promovate, Gloria Buzau, "U" Cluj si Dacia Mioveni, par a fi mai "subtiri" decit Politehnica. De aceea, obiectivul stabilit de primarul Nichita, calificarea in Cupa UEFA-Intertoto, pare a fi mai mult decit pretentios, viziunea lui Ionut Popa asupra posibilitatilor actuale ale echipei (mentinerea in prima liga) fiind mult mai obiectiva.
Pe linga omogenitate, arma cea mai importanta pe care Poli o are la dispozitie pentru a anula decalajele fata de celelalte echipe din Liga I este forta grupului, generarea unei mobilizari exemplare la nivelul clubului (sportiv, organizatoric, etc.) fiind absolut necesara pentru ca Iasul sa faca o figura onorabila in sezonul 2007-2008.


Sosiri la Poli

Cristian Lucian Munteanu (Sopron, 75 000 euro); Iosif Ladislau Kalai (Jiul Petrosani, 70 000 euro); Sergiu Homei (Dinamo, imprumut gratuit, un an); Ciprian Stefan Milea (Dunarea Galati, 75 000 euro).
Plecari de la Poli
Saric (liber contract), Mitrovic (liber), Ir. Ionescu (Poli II), Tarlea (Petrolul Ploiesti, ?), Iurisniti (CSM Focsani, imprumut gratuit), Cl. Ionescu (Gloria Buzau – 50 000 euro), Ciubancan (?), Cata (?).

Meciuri amicale

Poli – U Cluj 0-0
Poli – Raraul Cimpulung (liga III) 1-0. Stiubei.
Gloria Bistrita II – Poli 0-1. Stiubei.
FC Botosani (liga II) – Poli Iasi 2-2. Palimaru, Bilba.
Poli – FCM Bacau (liga II) 0-1.
Poli – Laminorul Roman (liga III) 4-0. Stiubei, Bernard, Cososchi.
Poli – Dunarea Galati (liga II) 3-1. Leucuta, Ciobanu, Paruolo.
Poli – Ariesul Turda (liga II) 2-1. Buta, Miclea.
Rapid Ghidighici (Moldova I) – Poli 0-3. Onut, Palimaru, Leucuta.
Dinamo Bender (Moldova I) – Poli 1-3. Silvasan, Palimaru, Paruolo.
Tiligul Tiraspol (Moldova I) – Poli 1-1. Miclea.
Ceahlaul Piatra Neamt – Poli 1-0.

Comentarii