Soarecele si pisica

marți, 28 iulie 2009, 20:35
3 MIN
 Soarecele si pisica

FC Timisoara este o echipa cvasi-debutanta, in aceasta formula, in competitiile europene, daca facem abstractie de scurta experienta de anul trecut, in Cupa UEFA, cind a fost eliminata de Partizan Belgrad. De partea cealalta, Sahtar Donetk, ultima detinatoare a acestui trofeu, orchestrata de Mircea Lucescu, unul dintre cei mai experimentati tehnicieni europeni, cu un jucator (Dmitro Cihrinski) aflat in gratiile Barcelonei si cu un cvartet brazilian de invidiat: Willian, Ilsinho, Jadson, Luiz Adriano. In aceste conditii, a vorbi despre sansele echipei lui Sabau pare a fi o nebunie, numai ca fotbalul de astazi, de ieri si dintotdeauna, este plin de astfel de nebunii. Nebunie a fost si in toamna anului 1969, cind UTA, o campioana conjuncturala a Romaniei, a scos din competitie detinatoarea trofeului intercontinental, Feyenoord Rotterdam, o alta nebunie a fost eliminarea unei alte echipe cu Cupa in dinti, Hamburg, de catre Dinamo si nebunia maxima s-a petrecut cu Steaua, in 1986, pe stadionul din Sevilla. Asa ca tot romanul spera ca FC Timisoara sa reuseasca marele pas, care inseamna cel putin calificarea in grupele Europa League.

Sahtar Donetk a pornit campionatul ucrainean cu doua victorii, dintre care ultima, scor 2-0, a fost obtinuta pe terenul echipei Ilicivet Mariupol prin dubla lui Adriano. Un start lansat, care a facut uitata campania mai putin reusita din meciurile amicale. La primele meciuri, echipa a fost condusa de secundul Dan Andronic, intrucit "Il Luce" se afla in spital dupa preinfarctul suferit. Acum, Lucescu a primit asigurari din partea medicilor ca situatia sa este buna si ca isi poate relua activitatea, astfel incit el poate sa-si reia locul pe banca "minerilor". Nu va fi prezent, insa, la meciul de astazi, internationalul roman Razvan Rat, accidentat in pregatiri, pe care Lucescu il doreste apt de joc in returul de la Timisoara.

Ioan Ovidiu Sabau, care a preluat echipa de pe Bega in aceasta vara, este constient de valoarea echipei ucrainene: "Sahtar este net superioara, dar avem si noi atuurile noastre: ambitie mai mare, mobilizare, o organizare mai buna. La nivelul acesta se pot produce si surprize.Individual sint mai valorosi, dar nu trebuie lasati sa isi faca jocul. Trebuie ca in anumite momente importante, fotbalistii lor mai buni sa fie marcati strict. imi doresc un scor cit mai strins si ar fi indicat sa si inscriem. Acasa va fi altceva, cu 30-35.000 de oameni in tribune, alt ritm, alta atmosfera", a spus Sabau la plecarea spre Donetk. Timisorenii au avut o serie de buna de meciuri amicale, cu victorii obtinute in fata echipelor Eintracht Frankfurt si Wigan Athletic si un singur esec, 0-2 cu FC Köln. Singura problema de lot a lui Sabau este incertitudinea ce planeaza asupra fundasului Cisovsky, care, in cazul in care cu va putea fi recuperat, va fi inlocuit cu Luchin. In rest, tehnicianul ardelean mizeaza pe un joc atent in defensiva, cu doi inchizatori (Alexa si Bourceanu), sarcina constructiei revenind lui Curtean si gemenilor Karamian.

Sahtar nu ne-a invins niciodata!

Istoria Cupelor Europene arata trei intilniri ale echipelor romanesti cu formatia "minerilor". In 2003, Dinamo a intilnit Sahtar in turul I al Cupei UEFA. Primul meci s-a jucat la Bucuresti, in care echipa pregatita pe atunci de germanul Bernd Schuster s-a aratat mai buna in cimp, insa dinamovistii au sprintat pe final si au invins cu 2-0, prin golurile marcate de Zicu si Niculescu. La Donetk, a fost ziua neagra a portarului belgian Delwarte, transferat de pe internet, care a incasat doua goluri in prima repriza de la nigerianul Aghahowa. Cu handicapul anihilat la pauza, Sahtar era pe val, dar echipa lui Andone a facut o repriza secunda memorabila si a intors scorul, prin Zicu, Marica si Danciulescu. Doi ani mai tirziu, Rapid si Sahtar s-au infruntat in grupele Cupei UEFA, intr-un singur meci la Donetk, meci care a stirnit multa vilva intrucit s-au confruntat tatal Mircea si fiul Razvan Lucescu. Un rezultat de egalitate rezolva calificarea ambelor formatii, toata lumea astepta deznodamintul acestui "family affair", un 0-0 spre care meciul curgea. Insa, in ultimul minut, Maldarasanu n-a fost de acord si, cu un sut bine plasat, a adus victoria Rapidului si lacrimi in ochii ambilor Lucesti.

Formatiile probabile

Sahtar: Piatov – Srna, Cihrinski, Cijov, Sevciuk – Duljaj, Lewandowski, Ilsinho, Willian – Jadson, L. Adriano.

Timisoara: Pantilimon – Bonfim, Nibombe, Luchin, Art. Karamian – Arm. Karamian, Alexa, Bourceanu, Curtean – Parks, Bucur.

Arbitri: Eduardo Itthuralde – Roberto Diaz, Javier Aguilar (Spania)

Comentarii