Ultimatum

luni, 02 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Ultimatum

Prognoza viitorului fotbalului local seamana din ce in ce mai mult cu un serial in care deznodamintul este aminat de la un episod la altul, cu riscul diluarii actiunii. Avantajul cresterii suspansului ii satisface pe cinefili nu insa si pe microbisti care vor sa stie odata pentru totdeauna pe ce drum va merge "regele" sportului, destul de jigarit in varianta bahluviana.
Ieri, consilierii locali Romeo Olteanu si Gheorghe Nichita, membri in comisia infiintata de Consiliul Local in vederea creionarii viitorului fotbalului iesean, au facut inca o data de garda in fata biroului primarului Constantin Simirad. Ca si vineri insa, seful executivului local a evitat sa dea un raspuns ferm. Printre rinduri insa s-ar putea deduce o schimbare de optica a lui Simirad, cel care refuzase planul initial de relansare a fotbalului local, plan care cuprindea si deblocarea celor 2 miliarde de lei alocate fotbalului si sportivilor de lot olimpic de la bugetul local. Cum noul plan nu afecteaza bugetul pe care-l administreaza, seful Palatului Roznovanu are motive sa fie mai maleabil. Cel putin asa reiese din rezumatul discutiilor, prezentat de Romeo Olteanu: " La inceput, pe la 8 si jumatate domnul primar nu a vrut sa stea de vorba cu noi. Apoi insa, dupa vreo ora, ne-a ascultat insa nu a avut prea mult timp asa ca am convenit ca miine (n.r. – astazi) la ora 10, 30 sa ne vedem in biroul dinsului pentru a discuta planul nostru. Chiar daca suna ca o amenintare, cuvintele pe care ni le-a spus, ca ne va pune pe mine si pe Gigi (n.r. – Gheorghe Nichita) sa dam scris ca nu ii vom mai spune nimic despre fotbal niciodata daca nu indeplinim obiectivele pe care le propunem pentru sezonul ce va incepe in curind, pot fi interpretate pozitiv. Oricum, un raspuns ferm vom afla astazi. Daca domnul primar da unda verde, vom supune planul nostru analizei comisiilor abilitate din Consiliul Local iar apoi vom convoca o sedinta extraordinara pentru ca noul campionat bate la usa, iar timpul ne preseaza".
Planul conceput de comisia infiintata de Consiliul Local prevede raminerea a doua echipe locale din cele trei actuale de divizia C. Sub denumirea de Poli Unirea si RATC Citadin, cele doua grupari au nevoie de maximum 5 miliarde de lei anual pentru a promova, respectiv, a se mentine in esalonul trei, miza discutiei de astazi fiind alocarea unei jumatati din acest buget de la SC Iasi XXI; restul banilor ar urma sa fie obtinuti de la actionarii actuali ai Unirii 2000 (circa 1,5 miliarde de lei), de la RATC, Citadin, alte regii, sponsori sau actionari, (un miliard). In aceasta varianta in care SC Iasi XXI ar reveni la destinatia initiala, finantarea exclusiva a fotbalului, acesta ar ramine fara vreun leu de la taxa pentru sport care va fi alocata in intregime sustinerii sportivilor de frunte ai orasului, legitimati la cluburi ce primesc alocatii de la bugetul central. Planul conceput prevede si o organizare optima a desfasurarii activitatii fotbalistice pe bazele sportive existente, inclusiv atit de necesara mutare a Centrului de Copii si Juniori intr-o locatie unica.
Asadar, astazi pare a fi ultimul episod al serialului inceput de citeva luni, "actorul" principal, Constantin Simirad urmind a hotari finalul "filmului". (Ovidiu MINEA)

Comentarii