Ultimele strigari pentru Mondiale

joi, 12 noiembrie 2009, 22:48
3 MIN
 Ultimele strigari pentru Mondiale

Europa: Cele mai importante sint jocurile de baraj din zona europeana, la care participa toate echipele clasate pe pozitiile secunde in grupe, cu exceptia Norvegiei. Simbata vor avea loc jocurile Rusia – Slovenia (la Moscova), Grecia – Ucraina (la Atena), Irlanda – Franta (la Dublin) si Portugalia – Bosnia-Hertegovina (la Lisabona), iar miercuri vor avea loc partidele retur, la Maribor, Donetk, Paris si, respectiv, Zenica. La o prima vedere, trei echipe sint mari favorite: Rusia, Franta si Portugalia, dubla Grecia – Ucraina parind cea mai echilibrata. Accidentarea lui Cristiano Ronaldo, echilibreaza partidele Portugalia – Bosnia, ultima avind sperante crescute de a ajunge, pentru prima data, la un turneu final. Fotbalistii bosniaci, pregatiti de renumitul tehnician croat Miroslav Blazevic, sint convinsi ca o echipa ca Portugalia nu sta intr-un singur jucator, fie el si "Balonul de Aur" al anului trecut, insa considera ca pot realiza surpriza. Semnificativa este declaratia lui Edin Dzeko, cel mai bun jucator al nationalei lui Blazevic, care spune ca "Ronaldo poate decide un meci de unul sigur, dar si eu pot face asta". Dzeko si coechipierul sau de la Wolfsburg, Misimovic, sint principalele atuuri ale echipei bosniace, care spera sa faca zile fripte nationalei lui Carlos Queiroz. Irlanda – Franta este un meci care stirneste multe discutii, diferenta de valoare in favoarea "cocosilor" fiind atenuata (cred "verzii") de diferenta dintre cei doi antrenori, Raymond Domenech si Giovanni Trapattoni. Celebrul tehnician italian, care s-a opus vehement stabilirii de capi de serie la baraje, se teme fatis de arbitraje nefavorabile care sa propulseze Franta la turneul final, amintindu-si de pataniile "coreene" de la Mondialul din 2002. In aceste conditii, cel mai mare solist este Rusia, echipa Sloveniei, care a profitat de slabiciunile Cehiei si Poloniei pentru a ajunge in aceasta postura, fiind un adversar lejer pentru rusii lui Guus Hiddink.

Africa: Frige rau la piramide

Simbata vor avea loc si ultimele meciuri din cele cinci grupe africane, dar dintre cele zece partide programate, doar jumatate au influente in calificare. Grupele D si E si-au desemnat, deja, reprezentantele la turneul final, Ghana si Coasta de Fildes, iar Tunisia este cu un picior in turneul final. Fotbalistii pregatiti de cunoscutul tehnician portughez Humberto Coelho au nevoie de un singur punct la Maputo, in fata modestei echipe a Mozambicului, insa in cazul unei infringeri a Tunisiei, din grupa B ar putea ajunge la Cupa Mondiala Nigeria, care joaca in deplasare contra Kenyei. Mai complicata este situatia din grupa A, unde Camerun are un punct avans in fata Gabonului. Cele doua echipe, pregatite de francezii Paul Le Guen si, respectiv, Alain Giresse, se vor bate la distanta pentru calificata. Camerunezii joaca in Togo, iar gabonezii in Maroc (deceptia grupei!), punctul in plus al "leilor neimblinziti" traducindu-se prin aceea ca nu depind de nimeni in caz de victorie. Insa Camerun poate fi depasit de Gabon in cazul unei remize la Fes. Cel mai important meci se disputa la Cairo, intre Egipt si Algeria. Echipa gazda, cistigatoare a Cupei Africii in ultimele doua editii, poate ramine si acum in afara turneului final, daca nu invinge cu cel putin 3-1. O victorie cu 2-0, conduce la o egalitate perfecta in clasament, ceea ce implica un meci de baraj care, in acest caz, se va disputa miercuri in Sudan.

Baraje intercontinentale

Tot simbata, va avea loc la Wellington, mansa secunda a barajului intercontinental dintre Noua Zeelanda si Bahrain. In meciul tur, fotbalistii din seicat n-au reusit decit 0-0 si fotbalistii oceanici sint favoriti pentru retur. Daca Noua Zeelanda se va califica, este pentru prima data dupa 1978 cind zona Golfului Persic va lipsi de la Mondiale. Sa remarcam faptul ca echipa din Bahrain este pregatita de Milan Macala, selectionerul care a provocat demiterea lui Cornel Dinu de la cirma nationalei Romaniei in 1993, dupa "dezastrul de la Kosice": Cehoslovacia – Romania 5-2!

In sfirsit, un alt baraj se disputa in doua manse intre Costa Rica si Uruguay, primul meci avind loc simbata la San José, iar returul, miercuri la Montevideo. Favorita este, evident, echipa "celesta", antrenata de fostul tehnician al echipei AC Milan, Oscar Tabarez.

 

Ce meciuri putem vedea miine la TV

Portugalia – Bosnia-Hertegovina (TVR 1, 22:25)

Irlanda – Franta (Eurosport, 22:00)

Noua Zeelanda – Bahrain (Eurosport, 9:00)

Comentarii