Un continent in lacrimi

vineri, 02 iulie 2010, 23:39
2 MIN
 Un continent in lacrimi

Uruguay: Muslera – M. Pereira, Lugano (’38 – Scotti), Victorino, Fucile – A. Fernandez (’46 – Lodeiro), Arevalo, Perez,Cavani (’76 – Abreu)  –  Forlan, Suarez.  Antrenor: Oscar Tabarez.

Ghana: Kingson – Pantsil, Vorsah, John Mensah, Sarpei – Annan – Inkoom (’74 – Appiah), K. Boateng, Asamoah, Muntari (’87 – Adiyiah) – Gyan.  Antrenor: Milovan Rajevac.

Arbitru: Olegario Benquerença (Portugalia)

Cartonase galbene: Fucile, Arevalo, Perez  / Pantsil, Sarpei, John Mensah

Cartonas rosu: Suarez (‘120^1).

0-1, min. 45 ^2: Muntari, sut prin surprindere, cu efect, de la peste 30 metri.

1-1, min. 55: lovitura libera de la 18 m, lateral stinga, executata de Forlan.

In lipsa nationalei gazda, numita  "Bafana Bafana" si a altora mai cu mot, Ghana a ajuns sa concentreze asupra sa sperantele unui intreg continent si nu intimplator a fost numita pe acolo "Baghana Baghana"). Numai ca timp de o jumatate de ora, "Africa’s Stars" au fost ingramaditi in careu de "celestini", la poarta lui Kingson cornerele succedindu-se cu rapiditate. Din toata aceasta dominare, Uruguay nu s-a ales decit cu un "traznet" al lui Suarez, respins cu greu de Kingson. Dar in ultimul sfert de ora al primei reprize Ghana a inviat: fundasul Vorsah a trimis cu capul peste poarta (’30), Gyan, bine servit de Boateng, a trimis putin pe linga poarta (’31), iar Boateng insusi a ratat de putin o superba executie din foarfeca (’45). Si cind portarul Muslera se pregatea de odihna, a venit torpila lui Sulley Muntari, care a stabilit scorul pauzei. Dupa egalarea lui Forlan, meciul a capatat un ritm infernal, care s-a redus spre final. Uruguay a fost mai prezenta in careul advers si ar fi putut cistiga, daca Suarez n-ar fi ratat din pozitii aproape ideale.

In prelungiri, africanii au atacat mai mult avind cinci ocazii de gol, in timp ce sud-americanii au avut numai una, dar au cerut un penalty la Abreu (‘104). In ultimul minut de joc, la o faza sufocanta in careul lui Muslera, Suarez a respins cu mina de pe linia portii, s-a acordat penalty cu eliminare, dar Gyan a executat in transversala. Asa ca s-a ajuns la loterie!

A decis "nebunul"

Soarta s-a razbunat pe Ghana, dar nefericitul Asamoah Gyan si-a rascumparat eroarea. Dupa executia impecabila a lui Forlan, Gyan a tras spectaculos sub transversala. Au mai transformat fundasii centrali uruguayeni Victorino si Scotti, iar Muslera a aparat sutul moale al lui John Mensah. Stingacia fundasului ghanez a fost depasita de executia lui Maxi Pereira, care a tras mult peste poarta. Cum Muslera a parat si sutul foarte tinarul Adiyiah, decizia a stat in piciorul experimentatului Sebastian Abreu, poreclit "El Loco". Si pe buna dreptate, fiindca "nebunul" a incheiat conturile cu o exceptionala "scarita".

Uruguay, a doua echipa sud-americana care se califica la lovituri de departajare, va intilni, marti, in prima semifinala, echipa Olandei, la Cape Town.

  

  

  

  

  

Comentarii