Verdict federal

Subtitlu

marți, 30 mai 2006, 21:01
3 MIN
 Verdict federal

Dupa cum v-am mai informat, vinzarea din iarna trecuta a fotbalistului Politehnicii Iasi, Adrian Ilie, la Politehnica Timisoara a stirnit un scandal in Iasi vizavi de modul de impartire a sumei de transfer. Dupa efectuarea tranzactiei, in valoare de 362 000 $, fara TVA, Liceul cu Profil Sportiv Iasi si primul antrenor al jucatorului, Stefan Vasilescu, au pus pe tapet un contract incheiat cu AS Fortus Iasi (echipa care si-a schimbat denumirea in FC Unirea 2000, grupare ce, in 2001, a fuzionat cu FCM Poli, rezultind Poli Unirea, predecesoarea Politehnicii actuale) care stipula ca la o revinzare a jucatorului, au dreptul la 30, respectiv 20 de procente din suma de transfer. Dupa indelungi tatonari, in care nu s-a reusit sa se ajunga la o intelegere intre cele trei parti privind stingerea litigiului, s-a recurs la arbitrajul FRF, a carei decizie a fost data ieri de Comisia pentru Statutul Jucatorului. Astfel, Politehnica a fost obligata ca pina la startul sezonului viitor sa plateasca catre LPS Iasi cele 30 de procente din suma incasata de la Timisoara (circa 109 000 $, fara TVA), divizionara A fiind insa scutita de obligatii fata de Stefan Vasilescu.
La finalul sedintei, antrenorul a luat foc. „Nu e posibil asa ceva! Am un contract clar, insa mi s-a spus ca nu am dreptate pentru ca sint persoana particulara si nu procurator ori antrenor cu contract inregistrat la Federatie. Sint dezamagit si nu cred ca mai plec la zona de la Tirgu Neamt cu echipa mea, formata din copii nascuti in 1993. Daca Liceul nu ma apara, Federatia nu ma apara, Iasul nu ma apara, Poli ma terfeleste, trebuie sa ma apar singur” a spus Vasilescu, ce a mai afirmat ca de la FRF i s-a recomandat sa dea Politehnica in judecata in instantele civile. Reactia directorului Liceului, Vasile Midvighi fata de decizia FRF a fost: „Pentru Liceu sint multumit, pentru antrenor, nu! Poli nu va putea face transferuri ori nu se va putea inscrie in viitorul campionat daca nu-si achita datoria fata de noi. Vom vedea ce vom face cu banii obtinuti si vom vedea ce vom face cu privire la terenurile de antrenament pe care ne desfasuram activitatea”.
Pozitia Politehnicii a fost oferita de presedintele Sorin Boca, prezent si el la Bucuresti. „Tinind cont de probemele financiare grave pe care le avem, am incercat sa ajungem la o intelegere amiabila, insa propunerea noastra a fost refuzata. De aceea, am lasat Federatia sa dea o decizie. E normal ca si antrenorul si LPS sa primeasca o cota parte, insa ar trebui sa nu se uite ca fara ca Poli sa plateasca facturile pentru intretinerea bazei pe care Ilie s-a format, probabil acum nu mai vorbeam de nici un litigiu, pentru ca nu era nici un transfer!”. Boca a mai afirmat ca in conditiile actuale este imposibil ca Poli sa plateasca imediat banii catre LPS. „Vom incerca o esalonare, in care vrem sa se tina cont si de eforturile noastre legate de baza materiala pusa la dispozitia tuturor grupelor Liceului”.
Tot ieri s-a judecat si memoriul fotbalistului Politehnicii, Alejandro Gavatorta, impotriva impresarilor sai, argentinianul reclamind faptul ca acestia si-au insusit integral suma sa de transfer, 30 000 euro. Forurile romanesti si-au declinat competenta, sugerindu-i argentinianului sa se adreseze FIFA.
PS: Antrenorul Ionut Popa s-a tinut de promisiune: a sosit ieri dupa-amiaza, in Iasi si va relua pregatirile cu Poli

Comentarii