Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cine ia „caşcavalul“ la Infecţioase? Un spital ieşean atacat de rozătoare

GALERIE
sotii demetercaptura achizitie
  • sotii demeter
  • captura achizitie
- +

O achiziţie care te pune serios pe gânduri: Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi a cumpărat capcane pentru şobolani în valoare de 3.000 de euro. Oficialii spitalului spun că achiziţia de capcane s-a făcut chiar la recomandarea unui medic epidemiolog şi justifică existenţa micilor mamifere purtătoare de boli: „noi suntem o unitate medicală pavilionară şi sigur, dat fiind acest fapt, sunt şi şobolani“. Câteva semne de întrebare apar şi cu privire la firma care, de mai bine de un an, primeşte contracte prin încredinţare directă pentru a combate gângăniile şi rozătoarele din spital. Dezinsect & Cleaner a câştigat, anul trecut, trei astfel de contracte. În total, spitalul a fost „curăţat“ de peste 100.000 de lei. Societatea are, în scripte, un singur angajat şi, potrivit datelor publice, aproape o treime din veniturile de anul trecut au venit de la Infecţioase.

Cheltuielile înregistrate pe hârtie de Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi relevă că la această unitate sanitară ar colcăi şobolanii. Nu mai puţin de trei contracte, toate atribuite prin încredinţare directă, au fost decontate de spital unei singure firme şi cu acelaşi scop: combaterea rozătoarelor. Ultima achiziţie de acest gen realizată de spital este chiar îngrijorătoare: acum două zile, spitalul a cumpărat capcane pentru şobolani de aproape 14.000 de lei. Raportat la suprafaţa spitalului şi la preţul mediu al unei astfel de capcane, reiese că unitatea sanitară ar avea nevoie de câte o astfel de capcană la fiecare 20 de metri pătraţi. Pe hârtie. Medicii de la această unitate admit că au mai văzut pe ici-colo câte o rozătoare purtătoare de boli. Dar nu-şi aduc aminte să fie chiar o invazie, aşa cum arată cifrele colegilor de Biroul Achiziţii. 

Explicaţia managerului

Achiziţia de „capcane cu lipici şi atractant pentru rozătoare şi staţii de intoxicare din PVC cu cheiţă“ a fost finalizată în urmă cu două zile. Ieri, reprezentanţii Spitalul de Boli Infecţioase au publicat detaliile şi în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Potrivit datelor publicate pe acest portal, firma Dezinsect & Cleaner SRL a primit prin încredinţare directă acest contract, pentru suma de 13.860 de lei. În SEAP, acest contract figurează la categoria „furni­zare“, ceea ce înseamnă că societatea are obligaţia doar de a furniza unităţii sanitare respectivele capcane pentru rozătoare. Reprezentanţii unităţii sanitare nu au precizat, în SEAP, şi câte produse de acest gen au fost achiziţionate, iar managerul spitalului, Carmen Dorobăţ, nu ne-a putut preciza nici ea, ieri, cifra exactă. Dorobăţ a explicat însă că acest contract s-a realizat în baza unui raport realizat de către doctorul epidemiolog Irina Teodorescu, referitor la necesarul spitalului în privinţa deratizării. „Raportul medicului a fost făcut în baza legislaţiei, care prevede exact cum trebuie deratizat un spital pavilionar. Noi suntem o unitate me­dicală pavilionară şi sigur, dat fiind acest fapt, sunt şi şobolani. Contractul presupune aprovizionarea cu capcane şi cutii pentru şobolani şi soluţii utilizate la deratizare în spaţiul intern şi extern. Medicul epidemiolog a calculat cantitatea necesară de solu­ţie pentru deratizarea în interiorul spitalului şi a recomandat trei-patru deratizări în interiorul spitalului şi încă una-două în exteriorul acestuia. Contractul acoperă tot anul, iar suma finală reprezintă preţul cel mai mic pe produse, înmulţit cu suprafaţa totală a unităţii, adică peste 13.000 de metri pătraţi“, a explicat Carmen Dorobăţ. Mana­gerul spune că nu a semnat încă respectivul contract. În ziua încheierii acestuia, de altfel, Dorobăţ a avut termen la Tribunal în dosarul în care este judecată pentru luare de mită. 

Aceeaşi firmă, contracte similar

Firma Dezinsect & Cleaner nu e la pri­mul contract pe care îl derulează cu Spitalul de Boli Infecţioase. Chiar în urmă cu câteva luni, pe 3 noiembrie 2016, societatea mai primea un contract de prestări servicii privind dezinsecţia interiorului unităţii sa­nitare, precum şi montarea de capcane adezive cu atractant. Suma totală, primită de asemenea prin încredinţare directă, a fost atunci de 34.881 de lei. Două luni mai de­vre­me, în septembrie, aceeaşi firmă primise aproape 18.000 de lei şi pentru dezinsecţia exteriorul Spitalul de Boli Infecţioase. Tot prin încredinţare directă. Alţi 34.881 de lei a primit aceeaşi societate şi pe 4 martie 2016, scopul fiind de asemenea dezinsecţia cu gel şi montarea de capcane adezive. Dezinsect & Cleaner SRL a mai furnizat şi materiale de curăţat şi lustruit spitalului ieşean, în 8 decembrie 2015, în cadrul unui contract de aproape 30.000 de lei. Cu privire la toate aceste contracte, Carmen Dorobăţ a oferit ieri următoarea explicaţie: „Contractele anterioare încheiate cu aceeaşi firmă reprezintă, de fapt, un acord-cadru la care s-au adăugat contracte subsecvente. Con­tractele sunt încheiate pentru aceeaşi activitate de deratizare cu soluţii de specialitate, respectiv pentru cutii pentru şobolani. Acestea au fost încheiate anul trecut, în perioada în care nu eram eu manager şi nu pot oferi mai multe informaţii“, a spus Carmen Dorobăţ. Aceasta a revenit în funcţia de manager în aprilie 2016.

Cine e în spatele firmei

Dezinsect & Cleaner SRL a fost înfiinţată în 2012 de către soţii Mihaela Diana De­meter (32 de ani, originară din Podu Iloaiei) şi Lajos Demeter (33 de ani, originar din Topliţa, judeţul Harghita). Societatea are sediul în aceeaşi casă în care cei doi soţi locuiesc, în comuna Bârnova. Firma de curăţenie a avut venituri totale, conform bilanţului pe anul 2016, de 324.000 de lei. Aproape o treime din această sumă este echivalentul contractelor cu Spitalul de Boli Infecţioase. Întreaga activitate, inclusiv cea de pe cei 13.000 de metri pătraţi de la Spitalul de Boli Infecţioase, a fost desfă­şurată de Dezinsect & Cleaner SRL cu un angajat. Sau cel puţin asta a raportat firma, oficial, conform ultimului bilanţ, către Ministerul Finanţelor. Reporterul „Ziarului de Iaşi“ l-a contactat telefonic ieri pe Lajos Demeter. În două rânduri, acesta a susţinut că nu are semnal şi nu poate purta un dialog. A susţinut acest lucru după ce ne-am prezentat. Ulterior, nu a răspuns nici SMS-ului prin care i-am explicat că dorim informaţii cu privire la ultimul contract desfăşurat cu unitatea sanitară ieşeană.

Alte achiziţii directe de la Infecţioase

 Anul acesta, Spitalul de Boli Infecţioase a raportat 12 contracte de achiziţii directe către SEAP, unele dintre acestea fiind atribuite, de asemenea, către firme fără mare notorietate în oraş. Printre cei „omeniţi“ de unitatea sanitară se numără şi familia lui Ghiocel Asimionesei, controversat om de afaceri, condamnat definitiv pentru şantaj prin presă. Banii au fost aspiraţi prin intermediul SC Grafic Beta Trust SRl, în baza unui contract pentru „imprimate me­dicale“ în valoare de aproape 22.000 de lei. Interesant e că, deşi acest contract a fost semnat pe 15 decembrie 2016, a fost raportat de către Spitalul de Boli Infecţioase către SEAP abia în data de 27 martie 2017. Un alt contract oferit prin încredinţare directă este cel privind contractarea de servicii juridice de către spital. Câştigător a fost Dragoş Boca, un ieşean deve­nit avocat stagiar în 2013. Pentru întreţinerea şi repararea instalaţiei electrice, spitalul a oferit câte 18.600 de lei, prin două contracte distincte, către Societatea Cooperativă Meşteşugărească de Gradul 1 Comelectra Iaşi. Firma are sediul într-un apartament, şi nu a raportat angajaţi către Finanţe. (Ionuţ BENEA, Iulia CIUHU) 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri