De unde provine apa folosită la automatele de cafea? Nimeni nu o controlează

luni, 09 noiembrie 2015, 13:58
3 MIN
 De unde provine apa folosită la automatele de cafea? Nimeni nu o controlează

Câteva imagini postate pe rețelele de socializare și un răspuns din partea Direcției de Sănătate Publică au scos la suprafață un aspect alarmant: nu există niciun control asupra apei folosită în automatele de cafea.

Ica Lupescu a fotografiat în Grădina Botanică cum se umpleau bidoanele cu apă, folosite la automate.

De aici, o întrebare legitimă: există vreun control asupra apei pe care o beau ieșenii ce își iau cafea de la automat?

În cazul de față, apa de la izvorul din Copou este consumată de ieșeni și nu pare să prezinte vreun pericol pentru populație.

Dar dacă se ia apă din cine știe ce fântână? Sau bidoanele sunt curate/murdare? Iar șirul de întrebări adiacente poate continua, mai ales că nu există un control autorizat.

”Firmele care au automate de cafea nu au nevoie aprobare de la noi pentru apa folosită. O fac pe propria răspundere. Putem interveni dacă există o sesizare”, a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iași.

Întrebat dacă ar trebui să așteptăm vreo îmbolnăvire în masă, Marius Voicescu a completat: ”O să vedem ce se poate face, să vedem ce măsuri am putea lua”

DREPT LA REPLICĂ:

Referitor la fotografiile realizate în ziua de duminică, 8 noiembrie 2015, prin care s-a presupus ca unul dintre angajaţii firmei noastre a folosit apa de la izvorul din Grădina Botanică din Iaşi pentru umplerea bidoanelor în vederea alimenatrii automatelor de băuturi calde din reţeaua noastră, precizăm urmatoarele:

-practicile de lucru din firmă prevăd alimentarea automatelor de băuturi calde, exclusiv cu apă din reţeaua de apă potabilă a Municipiului Iaşi, operaţiune efectuată la sediul firmei noastre, folosind un robinet special montat în acest sens.

-Toate automatele de băuturi calde din reţeaua noastră sunt dotate cu filtre de purificare şi dedurizare a apei, având rol atât de reducere a depunerilor de calcar, cât şi de eliminare a impurităţilor (nisip, rugină etc.).

-La trecerea apei prin filtru de sedimente şi prin filtru de cărbune activ se reduc totodată gustul şi mirosul de clor în exces. Filtrele deţin Certificat FDA CFR 21, cel mai înalt standard de certificare privind materialele folosite în industria alimentară. Filtrele se schimbă cel mai târziu la trecerea a 3.000 l de apă sau la realizarea a 20.000 de cafele, în funcţie de primul eveniment ce intervine. În imagine se poate vizualiza un astfel de filtru montat în automatele de băuturi calde din reţeaua noastră.

În ziua de duminică, 8 noiembrie 2015, angajatul nostru se afla în afara orelor de serviciu, apa luată de la izvorul din Grădina Botanică fiind folosită pentru uz personal”.  

Ioan MURGOCI

Administrator  RomEuro Service SRL

 

Comentarii