Din FILIT se alege praful. Nicio firmă nu vrea să organizeze festivalul

vineri, 09 septembrie 2016, 02:00
3 MIN
 Din FILIT se alege praful. Nicio firmă nu vrea să organizeze festivalul

 „Viitoarele ediţii FILIT vor fi organizate din timp, nu pe picior, nu cu proceduri derulate în fiecare an”, explică vicepreşedintele CJ, Victor Chirilă, care susţine că ar fi un plan de rezervă 

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere se va desfăşura şi în acest an cu uşile semiînchise. După două ediţii cu zeci de evenimente desfăşurate în centrul Iaşului, ediţia de anul trecut a festivalului a fost organizată discret, într-un singur weekend. În cazul ediţiei din acest an, licitaţia organizată de Muzeul Literaturii Române pentru organizarea FILIT a fost anulată, întrucât nicio firmă nu a depus vreo ofertă.  

Conducerea MLR spune că festivalul va fi organizat oricum, urmând să cuprindă evenimentele care pot fi organizate fără implicarea unei firme specializate. De cealaltă parte, reprezentanţii Consiliului Judeţean aşteaptă comunicarea oficială a anulării licitaţiei, situaţia urmând să fie discutată în cadrul şedinţei operative de luni ţinută cu şefii instituţiilor subordonate. „Festivalul se va face, cu resursele organizatorice proprii. Sunt expoziţii care vor fi organizate, rezidenţele FILIT cu scriitorii şi traducătorii, deci evenimente vor fi. Pentru viitor vom lua măsurile necesare pentru încheierea unui acord-cadrul, pe 4-5 ani. Viitoarele ediţii FILIT vor fi organizate din timp, nu pe picior, nu cu proceduri derulate în fiecare an”, a declarat vicepreşedintele CJ, Victor Chirilă. 

Firma urma să primească 1,4 milioane lei pentru cinci zile de festival 

Conducerea MLR era dispusă să plătească 1,4 milioane lei pentru cinci zile de festival, programat în perioada 26-30 octombrie. Firma care şi-ar fi asumat organizarea FILIT urma să gestioneze serile FILIT, cuprinzând întâlniri ale publicului cu scriitori străini şi români de marcă la Teatrul Naţional, întâlniri ale scriitorilor români cu elevii în licee, cu ieşenii în Casa FILIT, organizarea unei nopţi lungi a poeziei, a unor deplasări ale scriitorilor în oraşele judeţului, un salon de carte, o expoziţie de fotografie, ca şi dezbateri, mese rotunde şi întâlniri profesionale cu traducători. Pavilioanele, logistica, decoraţiunile, serviciile de internet, curăţenie sau pază, producerea de materiale informative şi publicitatea festivalului ar fi trebuit asigurate tot de firma câştigătoare a licitaţiei. 

Planul de rezervă 

În lipsa unei firme specializate, MLR va fi singura instituţie implicată în organizarea festivalului. „MLR a încercat să externalizeze o secţiune a festivalului, mai precis evenimentele referitoare la întâlnirile autorilor cu publicul, însă nu s-a depus nicio ofertă. Desigur, am luat în calcul şi această posibilitate, aşa că există un plan de rezervă. În curând, vom da publicităţii numele invitaţilor români şi străini care vor participa la întâlnirile cu publicul. De asemenea, muzeul lucrează intens în această perioadă la proiectul «Expoziţii FILIT 2016», unde pregătim câteva surprize, unele de talie internaţională. Tot la FILIT vom deschide un nou punct muzeal, al patrulea pe care MLR îl realizează în ultimii doi ani, dedicat scriitorului şi criticului literar Garabet Ibrăileanu”, a declarat directorul MLR, Dan Lungu.

În aceste zile se derulează „Rezidenţele FILIT”, un program de burse dedicate traducătorilor străini în şi din română, ca şi scriitorilor români. La rezidenţe participă traducători din Bulgaria, Italia, Franţa, Azerbaidjan sau Polonia, respectiv scriitorii Vasile Ernu, Lavinia Branişte, Anatol Grosu, Daniel Bănulescu, Laurenţiu Malomfălean şi Mircea Ţuglea. În derulare sunt şi Atelierele FILIT pentru traducători, la care participă traducători din Austria, Bulgaria, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Kazahstan, Marea Britanie, Polonia, SUA, Spania şi Ungaria.

Comentarii