Tânărul care străbate România pe jos a ajuns la Iași: „Oamenii sunt boemi, nostalgici, liniștiți”

sâmbătă, 30 iulie 2016, 15:40
3 MIN
 Tânărul care străbate România pe jos a ajuns la Iași: „Oamenii sunt boemi, nostalgici, liniștiți”

Un oaspete inedit a intrat vineri noaptea în Iași, neștiut de nimeni. Poate doar de șoferii care au circulat prin Bucium târziu și sutele de fani care urmăresc România prin ochii lui.

Este vorba despre un tânăr din București, Dan Gabriel Nicolăescu, care desfășoară, în premieră în țara noastră, unul dintre cele mai ambițioase proiecte de călătorie: parcurgerea țării pe jos.

A plecat din capitală în cursul lunii iunie și vineri a ajuns în orașul nostru  ”Tocmai am sărbătorit, dacă se poate spune așa, 1.000 de kilometri la intrarea în Iași”, ne-a spus Dan Gabriel.  Tânărul și-a propus să promoveze satele și orașele din România, ceea ce înseamnă că se oprește în fiecare localitate, discută cu preoții, primarii și localnicii despre fiecare loc în parte, absorbind istorie, tradiții și obiceiuri.

După câteva ore de stat în Iași. Dan ne-a spus câteva impresii făcute la prima vedere: lipsește verdeața, clădirile vechi sunt frumoase, oamenii sunt boemi, nostalgici, liniștiți. ”Totul se derulează cu viteză lentă. Sunt obișnuit cu agitația din capitală și, prin comparație, Iașul este foarte liniștit”, a precizat el. 

Si tot în câteva ore s-a lovit de indiferența Primăriei pentru demersul său, chiar dacă tânărul promovează din plăcere, pe rețelele de socializare, Iașul.

”Nu am solicitat decât un ajutor pentru a putea intra gratuit în muzeele ieșene, pe care oricum le promovam pe internet. Am buget limitat pe zi pentru cheltuieli și nu pot plăti toate biletele de intrare. Iașul are atâtea lucruri minunate de arătat oamenilor”, a spus Dan. ”De exemplu, în Tecuci, primarul m-a cazat în locuința de protocol a instituției. Atât de bucuros era că promovez orașul”, a adăugat el.

Ne-a mai spus că circulă doar noaptea din cauza caniculei: ”Este imposibil să stai zeci de ore în soare. Zilnic parcurg 40 de kilometri”. Pentru a ajunge la acest ritm a făcut pregătiri mai multe luni înainte de a pleca în marea călătorie: masaje speciale și o anumită dietă din care a fost scoasă carnea. Doarme la mănăstiri, la stână, în casele celor care îl invită. ”Am dormit și la o familie de romi. A fost extraordinar. La plecare, țigăncile, când au auzit că merg pe jos, s-au apucat să mă jelească”, povestește el un moment din timpul călătoriei.

Are ghete speciale, ”cu fir de argint, în care nu transpir”, pe care le schimbă la fiecare 500 de kilometri.

Traseul său este prezentat pas cu pas pe pagina de FB România pe jos

Din Iași a postat deja cu Palatul Culturii, mănăstirea Cetățuia, mănăstirea Frumoasa, Gara Iași. Baia turcească și altele. Sunt locuri pe care le-a vizitat și pe care le-a unit mergând, bineînțeles, pe jos.

Imaginile au stârnit reacții de  admirație printre fanii săi sau cei care îi urmăresc traseul.

”Frumos mai prezinti! Si locul merita toata atentia, dar mai ales prin ochii tai, e parca un "must see". Continua, caci Iasiul merita!”, ”Uau! O bijuterie! Imi face pofta sa merg sa o vad”, ”Bravo! l-ai pus pe harta pe merit. du-te totusi si la manastirle Barnova si Golia (Golia e in centrul Iasiu-lui.drum bun si inspiratie!”, sunt doar câteva dintre reacțiile venite din toată țara.

Comentarii