Ferma animalelor, varianta lui Gollum

luni, 29 octombrie 2012, 18:36
3 MIN
 Ferma animalelor, varianta lui Gollum

Britanicul Andy Serkis a devenit cunoscut la nivel mondial cu rolul lui Gollum din trilogia Stapinul inelelor. El este un mostenitor modern al unor Lon Chaney sau Boris Karloff, actori a caror fata a fost permanent acoperita, in filme, de elaborate masti de latex si straturi de machiaj. Serkis insa este un artist al erei digitale: personajele sale sint realizate prin performance capture, tehnologie computerizata ce permite translarea unei interpretari "traditionale" la o dublura realizata in intregime din pixeli si linii de cod. Rezultatul este deseori stupefiant, iar succesul mondial al lui Gollum este cea mai buna dovada in acest sens.

Dupa Stapinul inelelor, Andy Serkis aproape s-a specializat in aceasta tehnica moderna: l-a jucat pe King Kong, pe cimpanzeul rebel Cesar in noua Planeta a maimutelor si pe capitanul Haddock in Aventurile lui Tintin. Va fi din nou Gollum in trilogia Hobbit, la care lucreaza in prezent Peter Jackson. Dar, odata cu noua incursiune in lumea lui Tolkien, Serkis a inceput sa-si faca si ucenicia de regizor, ca asistent, deocamdata, al lui Peter Jackson.

In acelasi timp, Serkis a fondat anul trecut, la Londra, impreuna cu Jonathan Cavendish (producatorul lui Bridget Jones’s Diary) un studio specializat in performance capture. Studioul, botezat The Imaginarium, are planuri mari: ei lucreaza deja la doua adaptari, una dintre ele fiind o noua versiune a Fermei animalelor.

"Munca e abia la inceput, dar credem ca am gasit un nou mod de a aborda cartea lui Orwell", spune Serkis, "vom folosi performance capture pentru personajele principale si, de asemenea, o varietate de tehnici cinematografice pentru a crea decorul. Filmul va fi pentru toata familia si foarte «fabulistic». Vom avea grija cum tratam ideile politice, dar, in versiunea noastra, Ferma animalelor va fi prezentata intr-un mod lejer diferit de adaptarile de pina acum".

Publicat in 1945, romanul alegoric antistalinist al lui George Orwell, considerat a fi una dintre cele mai bune 100 de carti anglo-saxone ale ultimului secol, a fost pina acum adaptat in teatru si la cinema, ca film de animatie (1954) si ca productie cu actori pentru televiziune (1999). Cea mai cunoscuta (si mai valoroasa) adaptare ramine versiunea din 1954. Ferma animalelor a fost primul lungmetraj animat realizat in Marea Britanie si a fost finantat in cea mai mare parte de catre CIA, ca parte a efortului propagandistic indreptat impotriva Rusiei Sovietice. Bagind bani in aceasta productie, CIA a dictat si felul in care ideile lui Orwell vor fi transpuse pe ecran. Finalul a fost schimbat, iar personajul Snowball, o figura trotkista prezentata cam prea simpatic in primele versiuni ale scenariului, s-a transformat intr-un "intelectual fanatic ale carui planuri, puse in aplicare, ar fi dus si ele la un dezastru" – asa cum se sublinia intr-o directiva CIA pentru realizatori. Astazi, intr-un context politic si economic diferit, este de asteptat ca Andy Serkis sa vina cu o viziune mai "moderna" a alegoriei lui Orwell; o versiune care are mari sanse sa stirneasca si ea destule controverse. De asemenea, Orwell ramine in continuare pe masa de lucru a Hollywoodului. In martie, un grup de companii de productie americane, avindu-l in frunte pe regizorul oscarizat Ron Howard, a anuntat intentia de a realiza o noua adaptare a romanului O mie noua sute optzeci si patru.

Comentarii