Horia Mihail si pianul calator

luni, 04 aprilie 2011, 12:58
4 MIN
 Horia Mihail si pianul calator

De altfel, in acestea cinci se va cinta pe "pianul calator", in primele sapte orase din concert existind piane: Sibiu, Brasov, Cluj-Napoca, Baia Mare, Tirgu-Mures, Iasi, Bucuresti. Proiectul a fost lansat recent printr-un microrecital la Palatul Cesianu Racovita, un loc care, cu siguranta, va intra pe harta destinatiilor luxoase din Bucuresti.

Intre 1846 si 1847, Franz Liszt a facut un turneu in Romania. A cintat in Timisoara, Arad, Cluj, Iasi, Bucuresti, iar pianul sau Erard l-a insotit in toata calatoria. Pentru ca drumurile erau proaste, pianul a mers pe Dunare. In ciuda dragostei pentru muzica a populatiei – Liszt ar fi fost intimpinat cu mare entuziasm peste tot pe unde a cintat – nu existau piane. Mai mult, Liszt – un star al epocii, un creator de yuppies, cu fani care mergeau cu el in turnee, il urmareau si ii cereau autografe – si-ar fi donat onorariile in scopuri caritabile, o parte din bani mergind la saraci, o alta parte fiind destinata constructiei unei scoli, iar restul fiind directionati catre asociatii de muzicieni. Nu numai ca unele lucruri nu s-au schimbat prea mult in acesti ani, dar 2011 este Anul "Franz Liszt", cind se marcheaza bicentenarul nasterii compozitorului. Dupa Anul 2010 "Frederic Chopin", cind toata lumea s-a mobilizat sa-l omagieze pe compozitorul de origine poloneza, anul acesta in centrul evenimentelor muzicale vor fi Franz Liszt si creatia sa. Festivalul de la Bayreuth anunta o editie speciala Franz Liszt, mai ales ca Bayreuth este locul in care Liszt s-a stins din viata, in 1886, chiar in timpul festivalului, organizat atunci de Cosima, fiica sa si sotia lui Richard Wagner.

Inainte de turneul national "Liszt – Ani de pelerinaj", pe care Horia Mihail il va sustine tot in aceasta primavara, pianistul a plecat deja pe urmele lui Franz Liszt, primul recital avind loc vineri, 1 aprilie, la Sala Thalia din Sibiu. Iata cum a inceput aceasta aventura: "In timpul celor opt turnee pe care le-am sustinut in ultimii doi ani alaturi de Alexandru Tomescu si Razvan Suma, am observat ca, din punct de vedere pianistic, infrastructura lasa de dorit in multe orase mari din Romania. Nu aveam pe ce sa cint. Am cintat in Reghin, Hunedoara, Alba Iulia, pe instrumente vechi, insalubre. Atunci mi-a venit ideea unui pian reconditionat pe care sa-l putem oferi unei comunitati", explica Horia Mihail. De ce orasul ales anul acesta – proiectul va continua si in anii urmatori, daca se vor gasi parteneri din privat – este tocmai Medias? "Anul trecut m-au sunat cu o saptamina inainte de concert: de unde facem rost de pian? De la Sibiu. Nu se poate. De la Sighisoara. Nu se poate. Pina la urma, am cintat pe pianul meu digital de acasa, dar un pian digital nu poate suplini un pian. Au fost 600 de oameni in sala, un lucru important pentru un oras de 40-50.000 de locuitori", a explicat Horia Mihail in cadrul conferintei de presa prin care s-a lansat proiectul. Pianul care va "calatori" in luna aprilie este al Societatii Romane de Radiodifuziune, un pian vechi, salvat de la casat si reconditionat – care insa nu ar mai face fata concertelor inregistrate si transmise live, cum a precizat directorul artistic al Orchestrelor si Corurilor Radio, Oltea Serban-Parau. Acest pian va ramine in Medias, iar Radio Romania si-a anuntat deja intentia de a organiza un turneu similar si in 2012, si in 2013.

Palatul Cesianu Racovita

Desi Palatul Cesianu se afla in centrul Bucurestiului – Biblioteca Centrala Universitara, Muzeul National de Arta, Muzeul Aman sint in vecinatatea acestui spatiu spectaculos -, nu se poate spune ca este un loc foarte cunoscut. Din 2011 el va deveni sediul Casei de Licitatii Artmark, iar recitalul sustinut de Horia Mihail a deschis, oficial, acest spatiu publicului – in Palatul Cesianu au mai avut loc, de la inceputul anului, evenimente muzicale, precum Red Bull Music Academy. Palatul Cesianu a fost proiectat la sfirsitul secolului al XIX-lea de un arhitect francez, Jules Berthet, la cererea proprietarului, Nicolae Cesianu. Inca de la inceput, locuinta – construita pe model renascentist – beneficia de apa curenta, instalatie de incalzire cu calorifere, curent electric. In 1909, dupa ce familia Cesianu se muta intr-o alta locuinta, spatiul din C.A. Rosetti devine sediul Automobil Club Roman. In 1910 aici va fi sediul Cercului Cultural Liberal al comunitatii evreiesti din Bucuresti. Ulterior, in 1941, se vor muta aici FASCIA si organizatiile coloniei italiene din Bucuresti, pentru ca in 1948 sa fie "inlocuite" cu ARLUS (Asociatia Romana pentru Stringerea Legaturilor cu Uniunea Sovietica). Este nationalizat in 1950, pentru ca proiectul de restaurare din 2000 sa primeasca premiul Ordinului Arhitectilor din Romania.

(Informatiile acestea au fost preluate din ghidul Artmark pentru licitatia art nouveau si romantism, 13 aprilie 2011)

Comentarii