De Sănătate

Punem punctul pe știi

147 de copii din Ucraina au ajuns la spital la Iaşi de când a început războiul

marți, 29 martie 2022, 01:56
1 MIN
 147 de copii din Ucraina au ajuns la spital la Iaşi de când a început războiul

De când a început războiul în Ucraina şi până în momentul de faţă, la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi au ajuns 147 de copii ucraineni care au avut nevoie de asistenţă medicală. Doar 15% dintre ei au avut nevoie de spitalizare şi tratament, restul de 85% au fost consultaţi şi trataţi în UPU, iar ulterior au primit recomandări de continuare a tratamentului.

Cei care au rămas internaţi au fost monitorizaţi de medici, având nevoie de terapie intravenoasă care nu se poate face decât în spital. Medicii spun că problemele cu care copiii ajung la spital sunt diverse, de la „roşu în gât” până la pneumonii interstiţiale, boli diareice acute, conjunctivite, constipaţie.

„Unele boli au apărut din cauza faptului că au trecut de la un stil de viaţă la altceva, iar copiii sunt mai sensibili. De asemenea, cei de vârstă mai mică sunt mai vulnerabili la orice modificare”, a explicat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Ieri se aflau internaţi trei copii ucraineni, cu afecţiuni specifice sezonului în care ne aflăm, fiind diagnosticaţi cu bronşiolită, infecţie a căilor respiratorii inferioare.

„Vorbim de copii de vârstă mică, unii răspund mai greu la terapie şi, dacă mai există şi factori de risc asociat, atunci se decide internarea”, a completat medicul ieşean.

Reprezentanţii spitalului spun că sunt pregătiţi să continue să ofere asistenţă medicală de urgenţă tuturor refugiaţilor care ajung pe teritoriul României fugind din zonele de conflict din Ucraina.

Comentarii