De Business

Punem punctul pe știi

60 de companii, unele chiar din Cluj, au oferte de angajare la Târgul de Cariere de la Iaşi

sâmbătă, 10 martie 2018, 03:00
5 MIN

Companiile prezente la Târgul de Cariere de la Palas caută în special să angajeze specialişti IT.

Marile firme şi-au schimbat strategiile anul acesta şi preferă să angajeze tineri, proaspăt absolvenţi, pe care să-i şcolească în cadrul unor traininguri, apoi să-i angajeze în echipă pe noile posturi. În această direcţie, unii dezvoltă proiecte în care implică direct studenţi, indiferent de anul de studii, pentru a-i familiariza cu domeniul.

La Târgul de Cariere de la Palas Mall, sala Atrium, sunt prezente în jur de 60 de companii. Cele mai multe locuri de muncă sunt pe IT şi resurse umane, însă şi cei care caută un job în domeniul sanitar ori în vânzări au destule opţiuni.

Printre marile companii de la târg se numărăr şi Lidl, care angajează ieşeni atât pentru program full time cât şi pentru part time. Aceştia nu au venit cu un număr fix de locuri de muncă, motivând prin faptul că vor doar să identifice po­tenţialul de pe piaţa muncii.

La Amazon se caută personal pentru asigurarea calităţii produselor care să ştie măcar două din următoarele limbi străine, de preferat: italiană, spaniolă, franceză şi germană. Aici există şi două programe de intership unde tinerii se pot perfecţiona.

O altă firmă mare din Iaşi unde este necesar să ştii limba engleză pentru oricare dintre posturi este Xerox.

„Noi avem 20 de poziţii, în funcţie de domenii, avem pe zona financiară, resurse umane, la orice nivel de carieră. În primele două ore de la deschiderea târgului şi-au lăsat CV-urile 30 de persoane. Scopul nostru este să facem un mixt de branding, să fim prezenţi la eveniment alături de ceilalţi. În anii din urmă s-au făcut angajări în urma târgului, dacă reuşim să angajăm şi anul acesta măcar cinci persoane, e OK pentru noi“, a de­clarat Andreea Maha, reprezentant Xerox.

Şi la Capgemini se caută 10 vorbitori de limba franceză, şase de engleză, doi de portugheză, dar şi de italiană, germană, spaniolă.

„Căutăm studenţi fără studii finalizate, dar care să ştie limba engleză, să fie dornici să înveţe, să crească în companie. Noi facem traininguri cu ei. Anul trecut, în urma acestui târg, am strâns în jur de 300 de CV-uri. Sunt care nu vin cu CV, iau pliante şi trimit apoi pe mail“, a menţionat reprezentantul Capgemini.

Atraşi de afinităţile culturale

La Palas am dat şi peste o firmă nou venită în România, interesată de ieşenii care acceptă relocarea şi care vor să se mute cu jobul la Bucureşti. CGI este o companie prezentă în mai multe ţări din SUA şi Europa, cu sediul central în Canada. Joburile sunt în domeniul IT pe diferite limbaje de programare. Pentru cei care doresc să încerce, se oferă formare, cursuri şi sprijin, pentru perfecţionare. De deschiderea sediului din Bucureşti s-au ocupat cei de la sediul din Franţa, la târg fiind prezent chiar unul dintre iniţiatori.

„Am ales să deschidem un sediu şi în România pentru că aici sunt oameni calificaţi în IT, pentru că e o ţară Europeană şi e mai uşor pentru clienţi şi nu în ultimul rând, pentru că diferenţele culturale între Franţa şi România sunt mici. De asemenea, ne-a mai convins abilitatea românilor de a vorbi limba franceză, România fiind o ţară francofonă“, ne-a explicat Cyril Bricout, vice-preşedinte al sediului din Bucureşti.

Tot în IT caută personal şi Autoliv, atât în dezvoltare cât şi în testare.

„Angajăm atât persoane cu experienţă cât şi absolvenţi de facultate. Vom face din aprilie un proiect cu 20 de studenţi de la Universitatea Tehnică, îi formăm, iar după absolvire îi putem angaja, dacă vor să vină la noi. Este primul proiect de acest gen deoarece avem doar opt luni de când am deschis la Iaşi“, a menţionat reprezentantul centrului de inginerie Autoliv Iaşi.

La un alt stand îi întâlnim pe cei de la Mc’Donalds, care au în ofertă 15 locuri de muncă pentru posturile de lucrători comerciali.

Pentru prima dată la târg se află firma Bosch, care caută oameni pe domeniul automotive, pentru departamentele tehnic, financiar, resurse umane, inginerie etc.

„Ne extindem acum şi căutăm începători care au terminat fa­cultăţile de la Universitatea Politehnică. Angajările se fac pentru Cluj, deci ne in­teresează cei care vor relocare. Avem 2.500 de angajaţi în comuna Jucu, Cluj“, precizează reprezentanţii Bosch.

Alte 20 de joburi, de astă dată în HR sunt scoase la Târg de cei de la Conduent. Aceştia spun că ma­joritatea celor care le-au trecut pragul standului sunt studenţi care vor să lucreze part-time ori în weekend-uri, dar şi cei care vor un job full-time. Condiţia, la fel ca la majoritatea firmelor, este cunoaştere limbilor străine.

Şi la Lear sunt scoase la concurs şapte posturi de assistant plan manager, pro­cess engineer, quality engineer, quality sistem engineer, project production supervisor etc.

Arcadia se extinde cu două locaţii şi un nou spital

La acest eveniment am găsit şi singura firmă din domeniul medical. La Arcadia, ie­şenii pot găsi posturi pentru medici, asistenţi, îngrijitori, contabili, recepţionere, electricieni, instalatori etc.

„Avem de toate pentru că ne extindem, anul acesta mai deschidem alte două locaţii, una în CUG şi una pe Sf. Lazăr, iar la anul vom mai deschide un nou spital“, a precizat reprezentanta de la Arcadia. 

O prezenţă cu care ne-am obişnuit la acest târg este cea a Ministerului Apărării, care încearcă să atragă tinerii pasionaţi de viaţa militară.

„E greu să găseşti un specia­list militar, de aceea noi îi formăm pe filiere educaţionale. Cifra de şcolarizare pe anul care vine este de 843 de locuri în în­vă­ţământul universitar, 1.000 de locuri în învăţământul post-liceal şi alte 700 de locuri în programe de formare pe filiere indirecte, de ofiţeri şi subofiţeri. De la începutul campaniei de recrutare, la Iaşi s-au prezentat la Cercul Militar peste 600 de tineri care şi-au exprimat opţiunea pentru o carieră militară“, a precizat reprezentantul standului.

După spusele acestuia, campania de recrutare se finalizează undeva la sfârşitul lunii aprilie.

Ultima zi de târg este astăzi, până la ora 18, intrarea fiind liberă atât pentru cei care vin cu CV-urile, cât şi pentru cei care colecţionează pixuri, bomboane ori magneţi, mici suveniruri dăruite de companii.

Comentarii