70 de tineri au murit în România pentru un selfie. Cum explică un psihiatru fenomenul

joi, 17 septembrie 2020, 07:38
2 MIN
 70 de tineri au murit în România pentru un selfie. Cum explică un psihiatru fenomenul

Ultima fotografie înainte de moarte. Sună dur, dar pentru unii oameni există astfel de poze. În era internetului, goana după validare se poate transforma în tragedie. Potrivit datelor Poliției, din 2014 până în prezent, 70 de copii și tineri au murit electrocutați, urcându-se pe vagoane de tren, în căutarea unui selfie ieșit din comun. Alții au uitat de volan, mai preocupați de live-ul de pe Facebook, și au sfârșit pe șosea, sub ochii prietenilor care le urmăreau transmisiunile.

"Oamenii aceștia, care se angajează în niște fapte sau comportamente extreme, nu spun că devin eroi. Spun, în schimb, că vor fi, pe undeva, presați de un fenomen oarecare să-și înfrângă niște bariere interne, psihologice și ceea ce-i împinge de la spate este important, pe undeva, plăcerea noastră, esteticul. Suntem noi din ce în ce mai greu impresionabili. E nevoie de super-stimuli sau super-știri. Ce poate să fie mai spectaculos decât cineva care sfidează moartea?! La circ, saltul mortal, întotdeauna, a făcut spectacol", spune medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

"De multe ori, oamenii pe care noi îi vedem în România tânjesc pentru un moment sub lumină pentru că viețile lor sunt foarte gri. De fapt și de drept, mergând în spatele morților, în biografia lor personală descoperi, aș spune, poate disproporționat, că acești oameni aveau nemulțumiri. Într-un fel sau altul, apropo de validare, fuseseră anterior invalidați. Cumva, noi surprindem în frumusețea unei astfel de fotografii și, dincolo de macabru, partea tristă. (…). Nu neapărat căutarea recompensei, apropo de clipurile de pe internet, i-a condus pe acești oameni, cât ceea ce, în studiul personalității, se numește dependența de recompensă și evitarea răului. Acești oameni evitau un rău – banalitatea vieții de zi cu zi", mai spune psihiatrul.

Aflați amănunte de pe digi24.ro.

Comentarii