A făcut închisoare timp de şapte ani din cauză că a citit un articol al lui Cioran

luni, 15 martie 2021, 12:55
1 MIN
 A făcut închisoare timp de şapte ani din cauză că a citit un articol al lui Cioran

Simpla citire a unui articol scris de Emil Cioran sau a unui manuscris al filozofului Constantin Noica putea să te arunce ani grei în temniţă în timpul dictaturii comuniste, sub acuzaţia de „uneltire contra ordinii sociale“.După venirea abuzivă la putere a guvernului comunist, elita României a fost decimată, fie aruncată în puşcării, fie alungată în exil sau epurată din funcţiile deţinute până atunci. 

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al lotului Noica – Pillat, când 25 de intelectuali au fost băgaţi în puşcăriile comuniste, la sfârşitul anilor ‘50 şi începutul anilor ‘60. 

Primul arestat a fost Costantin Noica în 1958, au urmat Dinu Pillat, Remus Niculescu, Alexandru Paleologu, Păstorel Teodoreanu, Tudor Enescu sau Sanda Simina Mironescu, cunoscută ca Simina Mezincescu, Şefa de Protocol a Casei Regale a României după 1989. 

Ultimul arestat şi inculpat a fost Nicolae Steinhardt, în 1960. Mărturie a suferinţelor din temniţa în care au fost aruncaţi cei 25 de intelectuali stă cartea lui Steinhardt, Jurnalul fericirii, cunoscută şi tradusă în mai multe limbi străine. 

Cititi materialul integral pe newsweek.ro

 

Comentarii