A făcut suficiente pauze șoferul de TIR care a ucis 10 oameni? Ce spune legea

luni, 07 octombrie 2019, 10:35
3 MIN
 A făcut suficiente pauze șoferul de TIR care a ucis 10 oameni? Ce spune legea

Accidentul de la Ialomița provocat de un TIR și în urma căruia au murit 10 oameni a șocat întreaga țară. În primă instanță, autoritățile au vorbit despre faptul că șoferul de TIR ar fi condus prea mult și accidentul s-a produs pe fondul oboselii. Ce arată datele tahograf și ce prevede legislația europană în acest sens?

Datele tahograf:

”Marți 01.10 are 18 ore de odihna

Miercuri 02.10 are 14 ore de odihnă

Joi conduce 8h 49 min apoi se odihnește 18 ore pana la plecarea in cursă din Tg jiu. Conduce de la ora 15:50 (vineri.04.10) pana la ora 00:30(sambata 05.10) cu o pauză de 1h 15 min la ora 21:00.

Sambata la de la ora 00:30 stationeaza 2h 45 min, ulterior plecand in cursa( la ora 03:15). Se observă o staționare de cateva minute la ora 04:30, cu 15 minute inainte de producerea evenimentului rutier.

Menționăm ca la momentul impactului autotractorul avea o viteza înregistrată de aparatul tahograf de 58 km/h”, au precizat surse apropiate anchetei.

Legislația europeană:

Timpul de lucru săptămânal

Ca angajator, nu uitați că personalul poate conduce maximum 9 ore pe zi. În mod excepțional, de două ori pe săptămână, angajații au voie să conducă până la 10 ore pe zi. Nu pot conduce însă mai mult de 56 de ore pe săptămână, iar pe o perioadă de două săptămâni timpul total de condus nu trebuie să depășească 90 de ore.

Pauzele pe durata zilei de lucru

Angajații nu ar trebui să lucreze mai multe de 6 ore consecutive fără pauză. Dacă lucrează între 6 și 9 ore, trebuie să ia o pauză de cel puțin 30 de minute. Dacă lucrează mai mult de 9 ore, pauza ar trebui să fie de cel puțin 45 de minute.

După o perioadă de condus de 4,5 ore, șoferii trebuie să ia o pauză neîntreruptă de cel puțin 45 de minute, dacă nu este prevăzută o perioadă de odihnă. Dacă doresc, angajații dumneavoastră pot împărți cele 45 de minute în două: o primă pauză de cel puțin 15 minute, urmată de una de cel puțin 30 de minute.

Perioadele de odihnă

Trebuie să le garantați angajaților dumneavoastră o perioadă zilnică de odihnă de cel puțin 11 ore consecutive, care poate fi redusă la 9 ore de maximum 3 ori pe săptămână. Perioada de odihnă zilnică poate fi împărțită în două: o perioadă de cel puțin 3 ore și una de cel puțin 9 ore. În cazul în care optați pentru această variantă, suma celor două perioade de odihnă trebuie să fie de cel puțin 12 ore.

Angajații dumneavoastră ar trebui să aibă o perioadă de odihnă neîntreruptă de 45 de ore pe săptămână, care poate fi redusă la 24 de ore o dată la două săptămâni. Dacă reduceți perioada de odihnă săptămânală, trebuie să le oferiți angajaților măsuri compensatorii.

Angajații dumneavoastră trebuie să beneficieze de odihnă săptămânală după 6 zile consecutive de muncă. Dacă șoferii de autocar transportă ocazional pasageri și conduc cel puțin 24 de ore consecutiv în altă țară din UE sau din afara UE, perioada de odihnă săptămânală poate fi amânată. Șoferii pot amâna odihna săptămânală timp de maximum 12 zile, începând de la sfârșitul ultimei perioade de odihnă săptămânală pe care au luat-o.

Munca pe timp de noapte

Angajații dumneavoastră sunt considerați lucrători de noapte dacă desfășoară activități între orele 24:00 și 07:00. În acest caz, angajații pot lucra maximum 10 ore (inclusiv schimbul de noapte) pe o perioadă de 24 de ore.

Comentarii