De Business

Punem punctul pe știi

A fost lansată o noua hartă turistică a oraşului Iaşi

Documentul este realizat de către o echipă coordonată de arhitectul ieşean Tiberiu Teodor-Stanciu şi Asociaţia Destination Iaşi.

luni, 31 ianuarie 2022, 02:50
3 MIN
 A fost lansată o noua hartă turistică a oraşului Iaşi

Asociaţia Destination Iaşi a lansat recent noua hartă turistică a oraşului Iaşi, proiect realizat de o echipă coordonată de arhitectul ieşean Tiberiu Teodor-Stanciu. 

Pe lângă utilitatea turistică, harta poate fi şi un reper pentru proiectele viitoare de revitalizare urbană, pentru creşterea imaginii şi ataşamentului locuitorilor faţă de centrul istoric al oraşului. Harta propune o viziune nouă asupra oraşului nostru, prin infografii şi pictograme inovatoare, uşor de identificat în teren.

„Necesitatea unei hărţi turistice, bazată pe principiile clasice, dar şi inovatoare, a plecat de la dorinţa Iaşiului de a se repoziţiona faţă de vizitatorii oraşului, de a le întregi imaginea experienţei pe care o pot avea la Iaşi, de a le oferi atât un instrument util în timpul sejurului, cât şi un suvenir atractiv”, ne-a spus Mihai Bulai, preşedintele Asociaţiei Destination Iaşi. Acesta spune că harta este unică în România prin conceptul grafic propus, care-l situează la graniţa dintre un proiect de cartografiere emoţională a arhitecturii şi spaţiului urban şi unul de geografia turismului.  

Mai exact, conceptul grafic propune un material uşor de folosit, pe un format atipic, alungit, care se desfăşoară asemenea unui papirus (58 x 21 cm) pentru a pune în evidenţă axa nord-sud a oraşului, pe coordonatele Aleea Sadoveanu – Bulevardul Carol I – Str. Lăpuşneanu – Bulevardul Ştefan cel Mare – Str. Palat – Podu Roş din care derivă, arborescent, traseele principale. Clădirile şi locurile reprezentative ale oraşului se suprapun peste un fond contrastant menit să pună în valoare şi să dirijeze atenţia către reperele turistice.  

Mihai Bulai a detaliat la solicitarea „Ziarului de Iaşi” fiecare element de pe noua hartă. Astfel, faţadele clădirilor prezintă o cromatică bej-crem inspirată din realitate, însă acoperişurile sunt turcoaz pentru a sugera învelişul metalic al celor mai importante monumente şi pentru a obţine unitate stilistică. Trama stradală este stilizată cu parcursuri atent ierarhizate pentru a facilita orientarea în spaţiul urban, iar zonele pietonale şi pieţele sunt marcate cromatic alături de trecători şi pasaje care invită vizitatorul să descopere oraşul la pas. Tramvaiele sunt personaje care animă harta oraşului, subliniind accesibilitatea tuturor zonelor turistice ale oraşului cu mijloace de transport ecologice.

Cealaltă faţă a materialului propune o focalizare pe zona centrală istorică a oraşului, în fapt triunghiul dintre Palatul Culturii, Biblioteca Centrală Universitară şi Mănăstirea Golia, cu un nivel de detaliu mai mare şi cu prezenţa unor pictograme dedicate, concepute special pentru această hartă, care să pună în valoare atracţiile culturale, industria ospitalităţii şi alte locuri utile. Este sugerat, de asemenea, un program de trei zile de explorare în Iaşi, pe axele „Platoul de Aur”, „Oraşul de Sus” şi „Colinele Iaşului”, alături de recomandări de petrecere a timpului liber: tururi de oraş, suveniruri şi artizanat, produse locale făcute în Iaşi, galerii de artă, cafenele de specialitate, restaurante (tradiţionale, rafinate, internaţionale, bistrouri) şi baruri cu viaţă de noapte.

Harta este disponibilă la Centrul de Informare Turistică din str. Arcu nr 5, alături de alte hărţi şi materiale informative despre Iaşi, iar, odată cu lansarea site-ului asociaţiei în luna martie 2022, harta va fi disponibilă şi în format electronic.

Comentarii