Actul de inculpare al fostului episcop de Huşi, Onilă, nu este în regulă. Ce urmează?

luni, 06 septembrie 2021, 14:15
2 MIN
 Actul de inculpare al fostului episcop de Huşi, Onilă, nu este în regulă. Ce urmează?

Magistraţii de la Curtea de Apel Galaţi au restituit actul de inculpare la procuror. Rechizitoriul nu era în regulă, nu a fost remediat, iar dosarul a fost scos de la judecată. În cauză au fost inculpaţi fostul episcop de Huşi şi fostul arhimandrit al Episcopiei Hușilor. Aceştia au fost acuzaţi că ar fi agresat sexual elevi de seminar.

Cele două feţe bisericeşti acuzate că au siluit elevi de seminar au un moment de respiro, iar momentan sunt în avantaj după ce magistraţii de la Curtea de Apel Galați au constat că actul de inculpare nu este în regulă. Procurorul de caz a fost somat să rezolve neregulile, iar cum acest lucru nu s-a întâmplat, cauza a fost restituită la Parchet.

Este vorba de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, pentru că dosarul a ajuns la judecată la Galaţi, după ce unul dintre acuzaţi a cerut şi obţinut strămutarea cauzei. Au fost trimişi în judecată fostul episcop de Huşi, Corneliu Bîrlădeanu, pe numele de mirean Cornel Onilă, retras acum la Neamţ, în „liniştea“ Mănăstirii Văratec, precum şi a fostului arhimandrit de la Episcopia Huşilor, Sebastian Cristi Jitaru, de loc tot din Neamt, din Pîngăraţi.

Decizia nu este definitivă şi a fost atacată atît de procurori, cît şi de Onilă. Cel mai probabil acesta din urmă ar fi vrut să scape de tot de acuzaţii, întrucîtjudecătorii au constatat nulitatea unor declaraţii a unei părţi vătămate, precum şi a unor rapoarte de expertiza psihologică. O decizie definitivă în acest caz o va lua Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Fostul episcop de Huşi, Corneliu Bîrlădeanu şi fostul arhimandrit de la Episcopia Huşilor, Sebastian Cristi Jitaru, au fost trimişi în judecată, la finele anului trecut, de procurorii Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Iaşi, pentru săvîrşirea infracţiunilor de agresiune sexuală şi viol, victimele fiind foşti seminarişti.

Aflați amănunte de pe monitorulneamt.ro.

Comentarii