De Business

Punem punctul pe știi

Afacerile dealerilor auto din Iaşi au intrat din nou în viteza a şasea

sâmbătă, 01 septembrie 2018, 02:02
6 MIN
 Afacerile dealerilor auto din Iaşi au intrat din nou în viteza a şasea

Anul trecut, firmele care se ocupă de comercilizarea maşinilor noi au raportat afaceri totale de 460 milioane de lei, adică aproape 100 milioane de euro. In jur de 90% dintre aceşti bani sunt trecuţi în dreptul a zece societăţi. Cele mai importante sunt: Casa Auto SRL, Sandra Trading SRL şi ATI Motors Holding SRL.

Caimacul de pe piaţa vânzărilor de maşini noi din judeţ este luat de doar câţiva oameni de business, care deţin aproape 90% din afacerile locale.  Pe baza cifrelor declarate de firme la ANAF, pe anul trecut, am realizat un top al celor mai mari dealeri auto din judeţ dar şi a altor firme care funcţionează după alte CAEN-uri, tot în acest domeniu. Astfel, la noi în judeţ există în prezent un număr de 74 de dealeri auto care se ocupă de comerţ cu autovehicule, din care 58 vând maşini mai mici de 3,5 tone, iar 16 vând maşini cu tonaj mai mare. Din cele 58 de firme care vând maşini cu tonaj mic,18 firme sunt cu cifra de afaceri zero, adică sunt înregistrate dar nu mai funcţionează. Numai firmele situate pe primele zece locuri la categoria „comerţ cu autoturisme şi auto uşoare (sub 3,5 tone)” ajung să aibă afaceri cumulate de aproximativ 410 de milioane de lei, adică 89% din totalul pe judeţ de 460 milioane de lei.

Greii domeniului

Pe primul loc se află Casa Auto SRL, la mare distanţă de locul doi, cu o cifră de afaceri pe anul trecut de 103, 9 milioane de lei, în creştere faţă de acum doi ani când s-au înregistrat 86,6 milioane de lei. Patronul Casei Auto Iaşi este Bogdan Piţigoi, unul dintre cei mai mari dealeri auto din Moldova, partener cu Ion Tiriac în vânzarea maşinilor de lux. Acesta deţine 50% din acţiuni, jumătate fiind deţinute de Vitexa Holdings Limited. Piţigoi comercializează 12 mărci auto prin compania sa Tester Auto Grup iar Casa Auto SRL este centru autorizat Mercesess-Benz. Firma a înregistrat anul trecut un profit net de 3,4 milioane de lei, cu cei 75 de salariaţi ai săi. „A avut loc o creştere a numărului de maşini vândute şi a volumului de servicii pentru clienţi, iar aici mă refer la service. Cred că anul trecut, pe tot grupul, am vândut 3.000 de maşini, iar anul acesta cred că ajungem la 4.000. Creşterea se datorează şi faptului că ieşenii câştigă mai bine, au salarii mai mari şi sunt în creştere. Apar noi joburi în domenii precum IT, Self Service, dar şi cei care fac producţie, pe lângă Lear care face o treabă foarte bună, încep să fie interesaţi de Iaşi”, a declarat Bogdan Piţigoi. Casa Auto SRL este urmată de Sandra Trading SRL, cu o cifră de afaceri de 50,5 milioane de lei, în creştere cu 7 milioane de lei faţă de 2016. Firmă deţinută de familia avocatei Sandra Grădinaru, distribuitor al mărcilor Volkswagen şi Audi, a înregistrat pe anul trecut un profit net de 2 milioane de lei, având un număr de 19 angajaţi. Ultimul loc de pe podium revine firmei ATI Motors Holding SRL, care a avut în 2017 afaceri de 45,6 milioane de lei, cu 10 milioane mai mult ca în 2016. Firma este deţinută de fraţii Gabriel şi Marius Manolache. Firma este reprezentat al mârcii Ford. Pe anul trecut, firma a înregistrat un profit net de 1,3 milioane de lei, dublu faţă de acum doi ani. La ANAF, dealerul figurează cu un număr de 35 de angajaţi. „A crescut piaţa auto, noi am vândut mult mai mult decât creşterea pieţei, cu 40% peste piaţă. Faţă de anul 2017, cred că am vândut cu 16% mai mult. Noi am performat, creşterea se datorează serviciilor pe care le oferim clienţilor noştri şi produselor de calitate pe care le aduce, de exemplu, la acest capitol, Ford a crescut foarte mult. Vrem să închidem anul cu 900 de maşini vândute pe grup, până acum avem peste 500. Aşteptăm să crească piaţa şi mai mult în anii ce vin, dar Guvernul decide asta!. Indiferent de condiţia noastră economică, noi trebie să fim pe primul loc când clientul vine să îşi cumpere o maşină. Noi ne ghidăm după o vorbă «Chiar dacă nu va fi bine, nouă ne va fi!»”, declară optimist Gabriel Manolache.

Cine vine din urmă

Locul patru este ocupat de Casa Auto Iaşi SRL, cu afaceri de 44,3 milioane de lei, în creştere cu aproape 1 milion de lei faţă de 2016. Profitul net declarat anul trecut a fost de 1,4 milioane de lei, în uşoară creştere comparativ cu acum doi ani. Firma are 28 de angajaţi şi face parte din grupul de firme ale lui Bogdan Piţigoi. Poziţia cinci este ocupată de Mega Auto (43,1 milioane de lei), deţinută tot de fraţii Manolache. După cum se poate vedea, afacerile cumulate, ale fraţilor Manolache îi poziţionează pe aceştia pe un loc important în rândul afacerilor din domeniu. Poziţia şase este ocupată de Casa Auto Leţcani (33 milioane de lei), deţinută de Piţigoi Carmen Gabriela, soţia omul de afaceri Bogdan Piţigoi iar poziţia şapte de Auto Padova (29,6 milioane de lei). Firma este patronată de o entitate juridică, Nornwrachy Enterprise Limited din Cipru. Ultimele trei locuri din top 10 cei mai mari dealeri auto din judeţul Iaşi le revine firmelor Union Cars (22,9 milioane de lei), firmă ce aparţine lui Cuza Cosmin, Casa Auto Valea Lupului (19,9 milioane de lei), patronată de Chiriac Cristina Maria-partenera de afaceri a lui Bogdan Piţigoi şi firmei Doly SRL, care a avut în 2017 o cifră de afaceri de 18 milioane de lei. Firma este deţinută de şoţii Pieptu Liviu şi Liliana din Iaşi.

Cei mai mari distribuitori de piese şi acesorii

La categoria „comerţ cu alte autovehicule, primul loc e ocupat de Ecotech Service, cu o cifră de afaceri de 1,6 milioane de lei iar la categoria „demontarea (dezmembrarea) maşinilor şi a echipamentelor scoase din uz”, primul loc este ocupat de Luca’s SRL, cu o cifră de afaceri de 335.400 de lei. Pentru o mai bună analiză am luat în calcul şi firmele care se ocupă de „comerţ cu ridicata şi accesorii pentru autovehicule” dar şi pe cele care au CAEN-ul „comerţ cu amănuntul de piese şi accesorii pentru autovehicule”. În primul caz, pe primele trei locuri se află nume mari de pe piaţă. Primul loc este ocupat de Conex Distribuţion, cu o cifră de afaceri de 252,3 milioane de lei, urmată de firma Auto Market SRL, care a avut anul trecut afaceri de 65 de milioane de lei. Locurile trei şi patru sunt ocupate de Dazz Group, cu 14,3 milioane de lei şi Serval Dom SRL, cu 6,8 milioane de lei. La comerţul cu amănuntul, topul este început de Auto Trans Com SRL, care a înregistrat o cifră de afaceri de 13,3 milioane de lei, urmată de firma Micro Top SRL, cu 7,7 milioane de lei. Locurile trei şi patru sunt ocupate de firmele Moldo Trans Oil SRL (5,3 milioane de lei) şi Autopit SRL (3,8 milioane de lei). Pe lista firmelor de profil mai figurează şi două firme cu afaceri destul de importante, care se ocupă cu comerţul cu motociclete, piese şi accesorii. Este vorba de Madras Comp SRL, cu o cifră de afaceri de 1,6 milioane de lei şi Universal Moto – Velo SRL, cu afaceri în 2017 de 1,3 milioane de lei. Dacă ar fi să ne luăm după cifrele de afaceri ale firmelor care fac comerţ cu autoturisme, a celor care se ocupă de dezmembrări ori care comercializează piese şi accesorii auto, am observat că în acest domeniu sunt afaceri de sute de milioane de lei. Piaţa auto scoate în evidenţă prin cifrele din bilanţurile depuse pe anul 2017 faptul că ieşenii au o puterea de consum mai mare ca în alţi ani, achiziţionează mai multe maşini noi şi preferă să îşi repare autoturismele cu piese noi din magazin şi mai puţin cu piese second hand.

Comentarii