De Business

Punem punctul pe știi

AJOFM anunţă că în judeţul Iaşi sunt libere 555 locuri de muncă

joi, 17 decembrie 2020, 08:00
1 MIN
 AJOFM anunţă că în judeţul Iaşi sunt libere 555 locuri de muncă

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi a publicat miercuri, 16 decembrie, lista posturilor vacante în această perioadă. La nivelul judeţului Iaşi sunt disponibile în acest moment 555 de locuri de muncă. Pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite 105 joburi, în timp ce 450 de posturi se adresează celor cu studii medii sau profesionale. Pe domenii de activitate, cele mai multe locuri de muncă libere sunt în construcţii – 231 şi servicii – 221. 

În confecţii sunt listate 40 de posturi, în industrie – 37, în sănătate şi asistenţă socială – 25, iar un post este în domeniul agricultură/silvicultură. Comunicarea locurilor de muncă vacante către AJOFM Iaşi este obligatorie pentru agenţii economici, potrivit art. 10 din Legea nr. 76/2002. Însă, după o scurtă consultare a platformelor dedicate ofertelor de recrutare, numărul locurilor de muncă libere la nivelul judeţului Iaşi este mult mai mare în prezent, existând, aşadar, angajatori care nu raportează la instituţia ieşeană posturile pe care le au disponibile în cadrul firmei. Amenda pe care o riscă aceşti operatori economici este cuprinsă între 3.000 – 5.000 de lei.

Conform art. 10 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, angajatorii (persoane fizice/juridice de drept public sau privat) au obligaţia de a comunica la AJOFM toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora. (…) Totodată, angajatorii care au încadrat în muncă, conform legii, persoane din rândul beneficiarilor de indemnizaţie de şomaj, au obligaţia de a anunţa în termen de 3 zile lucrătoare AJOFM la care aceştia au fost înregistraţi, potrivit art. 41 alin. (2) din Legea nr.76/2002. 

Comentarii