Alexandru Muraru: Propunere legislativă pentru instituirea Programului Național de Scoatere din Pericol a Patrimoniului Cultural Imobil! (P)

miercuri, 05 aprilie 2023, 13:43
2 MIN
 Alexandru Muraru: Propunere legislativă pentru instituirea Programului Național de Scoatere din Pericol a Patrimoniului Cultural Imobil! (P)

Împreună cu senatorul PNL Iași Liviu Brătescu, și  colegi parlamentari ai Partidului Național Liberal, am depus o propunere legislativă pentru instituirea Programului Național de Scoatere din Pericol a Patrimoniului Cultural Imobil. Scopul acestui program este de a salva și conserva clădirile și monumentele istorice care fac parte din moștenirea culturală a țării noastre. Acest program va asigura finanțarea necesară pentru restaurarea și consolidarea patrimoniului cultural imobil, protejând astfel valorile istorice și tradițiile pentru generațiile viitoare. De asemenea, va stimula turismul și va contribui la dezvoltarea economică a zonelor cu potențial turistic însemnat.

Patrimoniul cultural imobil al României reprezintă o parte importantă a identității naționale iar instituirea acestui program reprezintă un pas important în direcția conservării moștenirii culturale a României.

Așa cum am arătat în expunerea de motive, pariul pe care trebuie să îl câștigăm cu toții în acești ani și în cei care vor urma va fi legat de modul în care vom reuși să vedem în patrimonial nostru material nu un obstacol în calea modernizării și o sursă inepuizabilă de cheltuire a banului public, ci dimpotrivă o șansă de a realiza o regenerare urbană sau, după caz, rurală, dar și de a aduce fonduri mai multe în comunitățile noastre și la bugetul central. Pentru a câștiga acest partiu este nevoie mai întâi de identificarea unor mecanisme de intervenție rapidă asupra monumentelor istorice aflate în stare de colaps și precolaps, multe dintre ele reprezentând astăzi un pericol public pentru siguranța cetățenilor. Considerăm că trebuie avută în vedere atât alocarea unor finanțări suficiente pentru a depăși actualul stadiu, precum și o mai mare responsabilizare din partea decidenților din zona de protecție a monumentelor istorice care să fie dublată de o transparentizare a deciziilor luate tocmai pentru a depăși faza de adversitate dintre acțiunea de protecție a monumentelor și cea de modernizare.

Prin această propunere legislativă ne propunem crearea unui mecanism eficient de intervenție a statului în scopul protejării patrimoniului cultural în interes public de reglementare a cadrului de intervenţie a autorităților publice prin asigurarea unei finanțări minime necesare pentru punerea în siguranță a monumentelor aflate în stare de degradare, care reprezintă astăzi un pericol atât pentru siguranța publică cât și pentru securitatea națională din perspectiva infrastructurii critice.

Alexandru Muraru, deputat și președinte PNL Iași

Comentarii