Şeful CJ Iaşi nu mai este preşedinte al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru. Cum a pierdut Maricel Popa postul?

Am pierdut într-o zi un post influent deţinut de judeţul Iaşi timp de 15 ani

luni, 20 august 2018, 01:50
4 MIN
 Am pierdut într-o zi un post influent deţinut de judeţul Iaşi timp de 15 ani

Acuzaţii politice dure în jurul unei întrebări fără răspuns: cum s-a făcut de-a rămas Iaşul fără şefia Euroregiunii pe care a deţinut-o 15 ani. Liberalii susţin că e o „pierdere ruşinoasă“. Maricel Popa, preşedinte al Asociaţiei în calitate de şef al CJ, spune însă că s-a decis ca această funcţie cu rol de reprezentare să fie ocupată prin rotaţie. Totuşi, nu e clar de ce preşedintele CJ Iaşi a mers la reuniunea membrilor AESPN însoţit de un consilier judeţean PSD.

Schimbarea conducerii Asociaţiei Euroregiunii Siret-Prut-Nistru a stârnit o nouă furtună pe scena politică ieşeană. Reuniţi la Vălenii de Munte, în judeţul Prahova, reprezentanţii celor trei judeţe româneşti (Iaşi, Prahova şi Bistriţa-Năsăud) şi a celor 28 de raioane moldoveneşti plus municipiul Bălţi şi Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia de peste Prut – membri ai asociaţiei – au avut două subiecte pe ordinea de zi: primirea de noi membri şi alegerea conducerii (preşedinte şi comitet director) pentru următorul mandat de doi ani.

Dacă primul punct a fost simplu (Bistriţa-Năsăud a devenit, din observator, membru plin), al doilea a avut un rezultat oarecum suprinzător. Potrivit comunicatului primit de la AESPN după întâlnirea de la sfârşitul săptămânii trecute, preşedinţia Asociaţiei şi Euroregiunii a revenit Consiliului Judeţean Prahova, prin reprezentantul legal Bogdan Andrei Toader, preşedintele acestei instituţii. Vicepreşedinţi sunt CJ Bistriţa-Năsăud (preşedinte Emil Radu Moldovan), raionul Hînceşti (preşedinte Ghenadie Buza) şi CJ Iaşi (preşedinte Maricel Popa). Acestora patru li se adaugă încă cinci membri, cu care alcătuiesc Consiliul Directoral Euroregiunii: raionul Călăraşi (Sergiu Artene), raionul Cimişlia (Iovu Bivol), raionul Glodeni (Ion Leucă), raionul Leova (Ion Gudumac) şi raionul Rîşcani (Iurie Urzică). Consiliul va decide, la mijlocul lunii septembrie, cine va ocupa funcţia de director executiv, rămasă vacantă în urma demisiei lui Tudor Jijie.

Euroregiunea Siret-Prut-Nistru reprezintã o platformă de interconectare a administraţiilor publice din România şi Republica Moldova care se realizează pe toate domeniile – infrastructură, agricultură, mediu, sănătate, educaţie, cultură, turism etc. De la înfiinţarea ei, în 2002, respectiv a Asociaţiei, în 2005, preşedinţia a aparţinut neîntrerupt Iaşului. Acesta este motivul pentru care liberalii i-au reproşat lui Maricel Popa „pierderea ruşinoasă“ a acestei funcii de reprezentare.

„Preşedinţii de raioane din Republica Moldova au respins brutal încercarea de pesedizare a structurii executive prin impunerea în funcţia de director executiv a consilierului judeţean PSD Lorin Urcaciu. (…) Oripilaţi de cât de departe poate merge Maricel Popa în încercarea de a controla totul, partenerii de peste Prut au decis să renunţe la o cutumă stabilită încă de la fondarea AESPN, aceea ca Iaşul să deţină funcţia de preşedinte, şi au propus Prahovei să preia acest rol“, se arată în comunicatul semnat de Costel Alexe, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Iaşi. Deputatul liberal consideră că judeţul nostru a fost făcut de râs, şi a cerut demisia lui Maricel Popa din fruntea CJ, sugerând că acesta ar urma să refuze plata cotizaţiei pe anul 2018, ba chiar să propună ieşirea Iaşului din AESPN. Într-o declaraţie acordată ziarului nostru, Maricel Popa a susţinut că, de acum înainte, preşedinţia se ocupă prin rotaţie, deşi comunicatul Asociaţiei menţionează „alegerea organelor de conducere“. „Având în vedere faptul că, atât în cadrul Euroregiunii SPN, cât şi în cadrul Asociaţiei ESPN a fost acceptat, ca nou membru, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, s-a luat în calcul ca, începând de acum, în ceea ce priveşte desemnarea preşedintelui AESPN, să funcţioneze acest sistem al rotaţiei, unul democratic, care responsabilizează în egală măsură toate instituţiile din România angrenate în acest mecanism (CJ Iaşi, CJ Prahova şi CJ Bistriţa-Năsăud). Raionele din Republica Moldova nu doresc să preia, momentan, conducerea AESPN“, a revenit ulterior, într-un comunicat, şeful CJ Iaşi.

„Nu este nicio tragedie“, a mai spus el, dând asigurări că „AESPN funcţionează normal şi va funcţiona şi de acum încolo“. Documentul se încheie cu o comparaţie pe care Maricel Popa o face între mandatul lui şi cel liberal în fruntea Asociaţiei: „Am depus în aceşti doi ani de mandat 15 proiecte pe cooperare transfrontalieră, în valoare de 27 milioane de euro. Comparativ, în perioada 2012-2016, administraţia liberală a realizat doar 4 proiecte, în valoare de 5 milioane de euro.“ Am încercat să obţinem şi poziţia lui Lorin Urcaciu, dar acesta ne-a declarat, vineri, că se află într-o şedinţă şi că nu poate vorbi. „În cadrul întâlnirii, în niciun moment nu s-a pus problema alegerii unui nou director executiv al Asociaţiei Euroregiunea Siret-Prut-Nistru“, mai precizează comunicatul remis de Biroul de Presă al PSD Iaşi. 

Comentarii