De Sănătate

Punem punctul pe știi

Angiografia coronariană de diagnostic

joi, 16 septembrie 2021, 12:09
2 MIN
 Angiografia coronariană de diagnostic

Dr. Amin Bazyani, Medic primar Cardiologie, Arcadia: Angiografia coronariană diagnostică este cea mai eficientă metodă pentru diagnosticarea aterosclerozei, acumularea treptată a plăcilor de aterom în pereţii arterelor coronare, care duce la întărirea şi îngustarea vaselor care furnizează sânge muşchiului inimii.

Ce se întâmplă în timpul unei angiografii coronariene diagnostice?

Un cateter este introdus printr-o arteră periferică, fie la nivelul inghinal, fie la încheietura mâinii şi apoi în rădăcina aortei, de unde provin arterele coronare care alimentează muşchiul inimii cu sânge. Este injectată substanţa de contrast pe bază de iod în arterele coronare, astfel încât acestea să poată fi vizualizate prin raze X. Segmentele înguste şi blocajele în artere pot fi detectate şi caracteristicile fluxului sanguin pot fi evaluate cu precizie. Valvele cardiace şi funcţia muşchilor cardiaci pot fi de asemenea evaluate.

Angiografia coronariană de diagnostic este utilizată în următoarele cazuri:

  • pentru pacienţii care se plâng de dureri toracice (angina pectorală) în timpul efortului;
  • pentru a investiga în continuare sistemul coronarian în urma rezultatelor testelor neinvazive care ridică suspiciunea de ateroscleroză coronariană obstructivă;
  • când pacienţii se plâng în mod repetat de dureri toracice de origine necunoscută;
  • dacă medicii suspectează o îngustare a unei artere coronare mari;
  • pentru pacienţii cu factori de risc pentru boala coronariană, cum ar fi: fumatul, excesul de greutate, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat sau antecedentele familiale de boli de inimă, care suferă de angină pectorală.

Tipuri de tratament după angiografia coronariană de diagnostic

Una dintre următoarele trei căi de acţiune vor fi, în general, recomandate de medic pe baza constatărilor de la coronarografie: Administrarea unor medicamente specifice care reduc riscul unor evenimente adverse viitoare (cum ar fi un atac de cord sau o aritmie care pune viaţa în pericol). În cazul blocajelor arteriale severe, angioplastia poate fi efectuată imediat după angiografia diagnostică pentru a restabili fluxul normal de sânge, de obicei prin implantarea unui stent activ farmacologic. Recomandare pentru operaţia de by-pass coronarian şi/sau repararea valvei.

Angiografia coronariană de diagnostic se face cu anestezie locală şi durează aproximativ 10-30 de minute. În general nu necesită mai mult de câteva ore de monitorizare după procedură, iar externarea poate fi frecvent posibilă în aceeaşi zi. Această procedură de cardiologie intervenţională se realizează în siguranţă în Spitalul Arcadia. Pentru programare, pacienţii au la dispoziţie numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

 

Comentarii