De Business

Punem punctul pe știi

Anomalie la instituţia care se ocupă cu problemele şomerilor

marți, 11 februarie 2020, 02:50
5 MIN
 Anomalie la instituţia care se ocupă cu problemele şomerilor

Locurile de muncă libere din instituţiile de stat, şcoli, spitale sau firme de stat nu sunt strânse de AJOFM cu toate că este instituţia care ar trebui să prezinte transparent toate locurile de muncă disponbile, indiferent că sunt la stat sau în mediul privat.

 

Instituţia care se ocupă de gestionarea problemelor de pe piaţa muncii finanţată cu bani publici a rămas în urmă tocmai la capitolul intermediere de locuri de muncă, până la urmă scopul principal pentru care există. În timp ce firmele private sunt obligate să anunţe numărul locurilor de muncă disponibile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi, instituţiile statului, şcolile, spitalele sau societăţile de stat nu au această obligaţie. Mai mult nici toate firmele private nu respectă această obligaţie în condiţiile în care sunt prevăzute sancţiuni drastice în caz că sar peste această sarcină. Din aceste motive ofertele de locuri de muncă găsite pe site-ul AJOFM sunt de multe ori puţine şi prea puţin relevante pentru structura activităţii din judeţ. De multe ori nu se găseşte nici măcar un post pe zona de tehnologie cu toate că ofertele sunt mai mult decât generoase în domeniu, fiind peste 15.000 de persoane care activează în acest sector în judeţ.

De asemenea, este de remarcat că sectoare cum este educaţia sau sănătatea, unde activează o bună parte din forţa de muncă din judeţ, nu sunt prezente în oferta AJOFM. Ele publică date despre forţa de muncă necesară, în cel mai bun caz, pe site-urile proprii sau la nivelul unităţilor respective. La fel se întâmplă şi în cazul funcţionarilor publici, oferta de locuri de muncă putând fi găsită, de cele mai multe ori parţial, pe site-ul Agenţiei Naţionale de Funcţionarilor Publici. Având în vedere cele descrise mai sus se ridică o întrebare legitimă: de ce nu este posibil ca toate aceste date despre piaţa muncii să fie agregate de o singură instituţie, cum este AJOFM? Mai mult, de ce nu se poate crea o platformă care să reprezinte o alternativă pentru celelalte oferte din piaţă. “Este un paralelism, intenţionat sau nu, păstrat aşa, ceea ce face ca tot demersul pentru stimularea angajării să fie fragmentat şi ineficient”, a spus pentru “Ziarul de Iaşi”, ministrul interimar al Muncii Violeta Alexandru.

Ar fi oare o sarcină prea grea pentru o instituţie a statului care, în mod paradoxal, se ocupă de intermedierea locurilor de muncă, să conceapă un asemenea program? “Problema pe care o ridicaţi dumneavoastră este una foarte pertinentă şi se lucrează în acest sens. Referitor la celelalte locuri de muncă din zona publică, sigur, ar trebui şi ele declarate, iar ANOFM să se îngrijească şi să le publice, însă legea nu distinge între zona publică şi cea privată (…)”,  ne-a spus Victor Picu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Din declaraţiile lor reiese că se fac totuşi demersuri vizavi de problemă, însă, până atunci, ieşenii care doresc să găsească un loc de muncă la o unitate spitalicească ori la o primărie, de exemplu, trebuie să “frunzărească” în continuare instituţie cu instituţie, muncă care de cele mai multe ori îi determină să abandoneze. Gabriela Vasilache, directorul AJOFM Iaşi, ne-a declarat că instituţia pe care o conduce “nu îşi poate depăşi atribuţiile”, plus că nu au aceste informaţii. “Instituţiile publice sunt gestionate de ANFP, care asigură transparenţa pe site pentru toate funcţiile publice din ţară. Oricine este interesat de o funcţie publică, intră pe site-ul ANFP, unde apar toate funcţiile publice vacante din judeţ, de la fiecare instituţie publică, condiţiile, salarizarea. (…) ANFP este o instituţie care are ca misiune tocmai organizarea, monitorizarea concursurilor, interviurile”, ne-a explicat Gabriela Vasilache. ANFP are atribuţii pe zona funcţionarilor publici şi nu pe cea a sănătăţii sau educaţiei, unde vorbim de alte categorii de public.

Am mers mai departe, să aflăm dacă sunt totuşi toate concursurile anunţate la ANFP. Am primit un răspuns de la şeful ANOFM, dar nu tocmai edificator. “Nu intră pe zona mea de competenţă. O să am o discuţie în acest sens şi cu preşedintele ANFP, este un subiect care ne interesează şi vom găsi o rezolvare”, a spus Victor Picu. Cert este că şeful ANOFM a recunoscut că platforma pe care funcţionează instituţia este, în acest moment, una care nu produce efecte foarte multe, nu este una eficientă. Acesta a arătat că, pe de o parte, ANOFM se rezumă la momentul în care angajatorul vine şi declară locul de muncă liber, este pus pe un site, după care se încearcă o mediere între şomerii înregistraţi (tot pe baza evidenţelor pe care le are AJOFM) şi agentul economic. “Însă nu există o deschidere, de altfel foarte puţini din şomerii înregistraţi sau neînregistraţi se duc la AJOFM…  ori cei neînregistraţi ar trebui să fie atraşi, iar o nouă platformă ar putea fi soluţia. O platformă competitivă, unde angajatorii nu doar că îşi prezintă locurile de muncă, ci găsesc o utilitate reală. Ştim foarte bine de celelalte site-uri de recrutare, care funcţionează foarte bine, sunt competitive. Avem în vedere ca în cel mai scurt timp să o facem şi pe cea de la ANOFM competitivă. În viitorul apropiat veţi vedea schimbări în acest sens. ANOFM trebuie să înţeleagă că este un serviciu necesar, care ar trebui să se reformeze şi la nivel de abordare, de organizare, de metodologie, de proceduri, ca să nu fie o instituţie a statului rămasă în timp, care mai mult îngreunează”, a precizat Victor Picu. (Florentina SANDU)

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii