Ansamblul folcloric al CJ Iaşi se lansează azi în primul său spectacol

vineri, 30 noiembrie 2018, 02:57
3 MIN
 Ansamblul folcloric al CJ Iaşi se lansează azi în primul său spectacol

Înfiinţată cu doar câteva luni în urmă, noua instituţie a stârnit critici, fiind totuşi susţinută de aproape toţi consilierii judeţeni. Formaţia de dansatori s-a constituit abia în septembrie, dar ansamblul va fi mult mai numeros, a spus şeful CJ: va avea şi cor.

Nou înfiinţatul ansamblu folcloric al judeţului debutează în această seară la Teatrul „Luceafărul“, într-un spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri. Alături de orchestra, dansatorii şi soliştii vocali ai ansamblului, sunt invitaţi artişti precum Matilda Pascal Cojocăriţa, Ştefan şi Horaţiu Cigu, Claudia Martinică, Patricia Lauş. Pe afişul spectacolului, apare la coregrafie numele actualului director al ansamblului, care a declarat ieri că nu a putut să stea deoparte.

„Când am ajuns la ansamblul folcloric, eram patru persoane în total, iar organizarea era doar pe hârtie“, a povestit Petre Şuşu, ieri, jurnaliştilor.

El a precizat că s-au făcut concursuri, începând cu cele pentru posturile de dirijor, coregraf şi serviciul administrativ. Apoi a venit rândul orchestrei şi al dansatorilor, aceştia din urmă fiind angajaţi începând cu data de 1 octombrie.

„Sperăm să confirmăm denumirea de ansamblu profesionist“, a spus directorul Şuşu, referindu-se la spectacolul de vineri seara. „Greul de-abia începe, pentru că, da, am construit ansamblul, dar urmează să-l utilizăm, să-l purtăm aşa cum trebuie, mai ales că Iaşul este aproape o pată albă pe harta folclorică a României“, a adăugat el, mulţumind tuturor celor care au contribuit la pregătirea întregii echipe.

Ideea constituirii unui ansamblu folcloric reprezentativ al judeţului a apărut la începutul anului. Ea a prins contur în a doua şedinţă a CJ din 2018, când consilierii au adoptat, destul de neîncrezători, dar cu un singur vot împotrivă, organigrama şi statul de funcţii al ansamblului.

Pentru cele 43 de funcţii, salariile propuse şi aprobate variază între 2.850 de lei brut (pentru unii dansatori) şi 8.400 (managerul). Contabilul-şef are 6.400 de lei, iar dirijorul şi primul solist, 5.000. Ceilalţi au sub salariul mediu pe economie: artistul instrumentist principal (vioară), 4.125 de lei, coregraful, consultantul artistic şi cel mai bine plătit dansator, aproximativ 3.800 de lei brut.

Tot în februarie a fost iniţiat şi concursul de proiecte pentru managementul ansamblului, care a fost adjudecat de actualul director trei luni mai târziu. O nouă organigramă şi un nou stat de funcţii au fost adoptate în august. În ansamblu sunt 47 de funcţii, coeficienţii de salarizare rămânând aceiaşi (de la 4,42 pentru manager, până la 1,42 pentru dansatorul debutant.

În acest moment, doar 40 de funcţii sunt ocupate. „Este o schemă mică, de avarie…“, a spus ieri, într-o conferinţă de presă, directorul Petre Şuşu, înainte să fie întrerupt de preşedintele Maricel Popa. „E o schemă minimală“, a afirmat şeful CJ. „Va merge până la 200 de persoane în final, pentru că va avea şi cor“, a adăugat el. „Dar asta, în timp“, a revenit directorul ansamblului.

În prezent, orchestra numără 13 instrumentişti plus dirijorul, iar în formaţia de dans sunt opt perechi. „Alături de cei doi solişti vocali, este formula minimă pentru a putea exista ca ansamblu profesio­nist“, a mai spus directorul Şuşu.

La întrunirea din octombrie a consilierilor a fost propusă schimbarea denumirii în Ansamblul Artistic Profesionist al Judeţului Iaşi. Din noiembrie, instituţia se numeşte Ansamblul Artistic Profesionist „Con­stantin Arvinte“ Iaşi.

Comentarii