Anul 2021 la Agronomie: milioane de euro atrase de cercetare, zeci de proiecte de infrastructură finalizate

joi, 21 aprilie 2022, 01:58
3 MIN
 Anul 2021 la Agronomie: milioane de euro atrase de cercetare, zeci de proiecte de infrastructură finalizate

Rectorul Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, prof.dr. Gerard Jităreanu, a susţinut în cursul zilei de miercuri, 20 aprilie, raportul cu privire la starea universităţii pe ultimul an, în faţa comunităţii academice. Prezentarea a avut loc în Aula Magna „Haralamb Vasiliu”, într-o şedinţă deschisă de preşedintele Senatului USV, fostul rector al universităţii, prof.dr. Vasile Vîntu.

„În domeniul didactic, principalele direcţii de acţiune au vizat creşterea vizibilităţii universităţii, dezvoltarea relaţiilor internaţionale, informatizarea avansată a procesului de învăţământ şi dezvoltarea tehnologiilor educaţionale bazate pe e-learning, precum şi crearea şi menţinerea legăturilor permanente cu mediul economic de care suntem atât de strâns legaţi”, a spus prof.dr. Gerard Jităreanu.

În prezentarea sa, acesta a precizat că anul 2021 a fost unul al schimbărilor majore. De altfel, USV Iaşi a trecut de la denumirea de USAMV, devenind prima universitate de ştiinţele vieţii din România. Rectorul a precizat că s-a dorit astfel o mai bună promovare a universităţii şi o atragere mai substanţială a candidaţilor pentru toate formele de învăţământ. O modificare importantă a suferit şi Facultatea de Zootehnie, care a devenit Facultatea de Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare, iar la Facultatea de Agricultură s-a creat Departamentul de Tehnologii Alimentare.

Mai mulţi studenţi străini, se doresc locuri mai multe

Numărul de studenţi de la USV Iaşi s-a păstrat, conform raportului prezentat de rector, la nivelul anilor precedenţi, remarcându-se o uşoară creştere la licenţă. Conform cifrelor oficiale, la învăţământul cu frecvenţă sunt înmatriculaţi 3.910 studenţi: 2.791 la licenţă, 903 la master şi 216 la doctorat. O creştere semnificativă a fost înregistrată de universitate în ceea ce priveşte studenţii străini. În 2019 erau circa 200 de studenţi străini, la buget sau taxă, înmatriculaţi, iar acum sunt 250 care au contractele semnate. Rectorul spune că ar vrea ca acest număr să crească şi se fac demersuri în acest sens.

„Este o creştere substanţială şi deja am făcut o solicitare către Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, pregătim şi un dosar pentru vizită, să putem fi evaluaţi şi să cerem creşterea numărului de studenţi străini pe care-l putem şcolariza. Am vrea să răspundem astfel mai bine cerinţelor, care sperăm că vor fi mai mari pentru studenţii internaţionali”, a punctat prof.dr. Gerard Jităreanu.

Proiecte de cercetare de peste 45 milioane de euro

Rectorul a menţionat în prezentarea sa că la nivelul anului 2021 doar 56,2% din schema de personal, a personalului didactic, era ocupată. Dintr-un total disponibil de 338 de posturi sunt ocupate doar 190, 148 fiind vacante. În ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică, în anul anterior USV derula 83 de proiecte finanţate din fonduri naţionale şi internaţionale, fiind publicate şi 75 de lucrări de cercetare în reviste cotate ISI. Există 12 proiecte majore derulate de către USV Iaşi, care au o valoare totală de circa 45,5 milioane de euro, la care se adaugă parteneriatele cu mediul economic şi sponsorizările primite de la diverşi parteneri. În anul precedent, circa 30% dintre studenţii universităţii au beneficiat de burse, cele mai mari fiind de 1.200 de lei pe lună. Studenţii universităţii s-au bucurat de 703 contracte şi convenţii de practică, mergând în toată Moldova la ferme de profil sau la alte societăţi care desfăşoară activităţi în domeniul lor de specializare. Anul trecut, USV a finalizat o serie de proiecte majore de infrastructură: a modernizat complet Aula Magna „Haralamb Vasiliu”, a modernizat integral amfiteatrele A4 şi A5, dar şi baza de practică de la Plaiul Şarului. Totodată, a fost finalizat „Centrul regional de cercetări avansate pentru boli emergente, zoonoze şi siguranţă alimentară”, dar şi o serie de laboratoare cu specializare în biotehnologii. Corpul principal al universităţii a fost dotat cu un lift exterior, Facultatea de Horticultură a finalizat solariile la care se lucra pentru practica studenţească şi activitatea de cercetare, iar parcul din faţa corpului principal al USV a fost reamenajat peisagistic.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii