Zeci de ieşeni ratează şansa unor operaţii salvatoare mai eficiente din cauza birocraţiei din Capitală

Aparate medicale noi-nouţe, de milioane de lei, stau sub cheie la Iaşi din cauza unor semnături banale care tot întârzie

vineri, 02 februarie 2018, 02:50
1 MIN
 Aparate medicale noi-nouţe, de milioane de lei, stau sub cheie la Iaşi din cauza unor semnături banale care tot întârzie

Este vorba de un sistem modern de chirurgie spinală de 2,64 milioane lei, dar şi de un computer tomograf de 1,15 milioane. Ambele sunt la acelaşi spital.

Sistemul modern de operaţie în domeniul neurochirurgiei şi chirurgiei spinale care a fost achiziţionat de curând la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi încă aşteaptă avizele necesare de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) pentru a putea fi folosit. „Echipamentele sunt achiziţioante, există în spital, însă se aşteaptă avizele necesare, care încă nu sunt venite. Momentan, nu le putem folosi pe pacienţi, încă aşteptăm, urmând ca după obţinerea avizelor să folosim în mod curent pentru operaţii“, a precizat dr. Lucian Eva, managerul unităţii medicale.

Sistemul care va fi folosit de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie creşte astfel nivelul de siguranţă şi protecţie atât pentru chirurg, cât şi pentru pacient, acesta dând echipei medicale posibilitatea de a performa în intervenţii chirurgicale complexe. Valoarea acestuia a fost de 2,64 milioane lei, fiind vorba atât de fonduri proprii, precum şi de la Consiliul Judeţean. De asemenea, la sfârşitul anului trecut a fost achiziţionat un computer tomograf în valoare de aproximativ 1,15 milioane de lei, cu fonduri obţinute de la Consiliul Judeţean, precum şi din fonduri proprii. Şi în cazul acestuia, deşi este montat în spital, mai are nevoie de aviz de la CNCAN pentru a fi pus în funcţiune.

 

Comentarii