De Sănătate

Punem punctul pe știi

Asociaţiile bolnavilor cer măsuri de prevenţie şi depistare a cancerului pulmonar

joi, 01 august 2019, 19:20
2 MIN
 Asociaţiile bolnavilor cer măsuri de prevenţie şi depistare a cancerului pulmonar

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) lansează un proiect-manifest pentru dublarea supravieţuirii la 5 ani în cancerul pulmonar până în 2025. Aceştia susţin că este necesară intervenţia urgentă într-o serie de arii prioritare, de la prevenţie, depistare precoce, managementul şi tratamentul cancerului pulmonar, la dezvoltarea de noi politici de sănătate.

 „La fie­care oră, un român moare de cancer pulmonar şi alţi doi pacienţi cu cancer pulmonar ajung în spital. Cancerul pulmonar se situează pe primul loc în Romania, atât ca număr de cazuri diagnosticate, cât şi ca număr de decese înregistrate în rândul bărbaţilor, iar mai nou este o cauză frecventă de mortalitate şi în rândul femeilor“, au precizat reprezentanţii FABC. Aceştia susţin că în fiecare an sunt depistate 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, reprezentând 13.6% din totalul cazurilor noi de cancer diagnosticate anual, iar mortalitatea provocată de această afecţiune este de 10.277 de decese pe an, respectiv 20% din decesele cauzate de cancer din România.

„Ratele de supravieţuire în cancerul pulmonar sunt foarte scăzute în comparaţie cu alte tipuri de cancer de mare incidenţă – rata actuală de supravieţuire la 5 ani în România este de doar 11%, printre cele mai scăzute din Europa. Prin urmare, cancerul pulmonar este o problemă majoră de sănătate publică“, au completat aceştia. Aceştia susţin că este nevoie de campanii de informare la nivel naţional pentru populaţia aflată în categoria de risc, înlăturarea accesului întârziat la tratament, creşterea gradului de educaţie privind simptomatologia cancerului pulmonar, reducerea timpului de aşteptare pentru investigaţii imagistice la persoanele la risc, implementarea unui Protocol de screening pulmonar, cu precădere în grupele de risc, redirecţionarea unui procent agreat din taxa pe viciu pentru derularea de campanii de creştere a nivelului de conştientizare a simptomelor cancerului pulmonar etc. Ei susţin că pentru implementarea acestor măsuri este nevoie să se pună în aplicare noi politici de sănătate, cum ar fi adoptarea unui Plan Naţional de Control al Cancerului sau dezvoltarea unui Registru Naţional de Oncologie. 

Comentarii