Bogdan Deac, invitat în Grand Chess Tour

joi, 14 aprilie 2022, 01:43
2 MIN
 Bogdan Deac, invitat în Grand Chess Tour

 

Cel mai bun şahist al României, legitimat la Politehnica Iaşi, va participa la etapa de la Bucureşti, iar Constantin Lupulescu la cea de la Varşovia

Organizatorii circuitului internaţional de şah „Grand Chess Tour”, a cărui ediţie 2022 va debuta la Bucureşti, pe 4 mai, anunţă şapte wildcard-uri pentru primele două etape din Europa: Superbet Chess Classic România şi Superbet Rapid & Blitz Polonia. Printre cei şapte mari maeştri selectaţi se află şi cei mai buni doi jucători români de şah, potrivit clasamentului FIDE (Federaţia Internaţională de Şah), şi anume: Bogdan Deac (locul 59 mondial) şi Constantin Lupulescu (locul 151 mondial). Bogdan Deac va juca în etapa de la Bucureşti, iar Constantin Lupulescu la Varşovia.

Începând cu ediţia din 2022, Fundaţia Superbet devine partener strategic al turneului Grand Chess Tour, fondat de cel mai mare jucător de şah al tuturor timpurilor, multiplu campion mondial, Garri Kasparov, împreună cu miliardarul american Rex Sinquefield, supranumit şi “mogulul şahului”. Premiile întregului circuit ajung la suma de 1,4 milioane de dolari, din care 350.000 de dolari pentru etapa de şah clasic şi 175.000 de dolari pentru cele de şah rapid şi blitz. În fiecare etapă ale acestui turneu se înfruntă zece şahişti – aflaţi printre cei mai buni din lume.

Născut în 2001 la Râmnicu Vâlcea,Bogdan Deac a obţinut titlul de mare maestru internaţional la doar 14 ani şi 7 luni, devenind cel mai tânăr mare maestru din lume. A fost selecţionat pentru prima dată în naţionala României la numai 14 ani. În iulie 2019 a fost cotat de către FIDE ca fiind al 8-lea junior din lume. Astăzi este cel mai bun şahist al României, cu ELO 2656. La Campionatul European din noiembrie 2021 a reuşit a patra cea mai bună performanţă ELO la prima masă. În prezent, Bogdan este legitimat la CS Politehnica Iaşi.

 Multiplu campion naţional de seniori, Constantin Lupulescu, în 2011 a pătruns pentru prima data în Top 100 mondial. A fost egalul campionului mondial, Magnus Carlsen, la Olimpiada de la Baku din 2016, reuşind o remiză, iar astfel echipa României a învins naţionala Norvegiei. S-a născut în Buftea, în 1984, şi a fost iniţiat în tainele şahului, la doar 8 ani, de către bunicul său.

 

 

 

 

 

 

Comentarii